De Knakkers

Even onder ons.

Is het iemand wel eens opgevallen, hoe vaak je over een knakker hoort? Écht, die gasten zitten werkelijk overál. Mijn ene collega heeft het vaak over een knakker op het postkantoor, een ander had er laatst een bij de bank gesproken. Ook hier op de hoek werkt een knakker. Soms zitten er zelfs meerdere bij elkaar. (“Die knakkers van hiernaast.”)

Het viel me gewoon ineens op. Dat je regelmatig iemand over een knakker hoort. Ik hoorde zelfs laatst iemand praten over een knakker uit Suriname! Je staat er niet zo bij stil, maar die knakkers lijken aanwezig te zijn in elke denkbare organisatie, verdeeld over alle bevolkingslagen. Zelfs in je eigen familie zit er meestal wel een.

Ga maar eens bij jezelf na. Waarschijnlijk hoor jij ook regelmatig iets over de één of andere knakker!” Heb je je nooit afgevraagd waar al die knakkers toch vandaan komen? Volgens mij hebben er zich zelfs al splintergroeperingen gevormd. (Radicale knakkers; de zogenaamde knokkers en extreem toegewijde knakkers; de knikkers.)

Ze vormen onderhand een wereldwijd netwerk. Knakkers op de beurs, knakkers op het consulaat. De vrijmetselarij verbleekt erbij en níemand heeft iets doorgehad. Níemand. Tot vandaag. Vanaf vandaag zijn jullie gewaarschuwd.

Kijk uit voor de knakkers. Wantrouw ze. Neem je iets verdachts waar, een grote groep knikkers bij elkaar, of een dubieus gesprek tussen twee of meerdere knokkers, waarschuw dan onmiddellijk de politie. Hoewel ze meestal tamelijk onschuldig lijken, kunnen er héél vervelende exemplaren tussen zitten. Bedenk dat ook jij slachtoffer kan worden.

Geloof me, er zitten momenteel al meer knikkers in de Den Haag dan je denkt. Vandaag of morgen zit één van hen op de stoel van de Minister-president.

En dan?

22 thoughts on “De Knakkers

 1. En Engeland is het nog veel erger. Daar heb je de geezers en de blokes, en hier en daar soms kom je er zelfs al een gazer tegen.

  Hier in Nederland bestaan ze ook al heel erg lang. In het verleden hebben ze zelfs Unox zo ver gekregen om een worstje naar ze te noemen, waar de opperknakker Andre Hazes bij leven en welzijn nog lange tijd reclame voor heeft gemaakt.

  Like

 2. Grappig. In mijn omgeving wordt het woordje “knakker” eigenlijk altijd voorafgegaan door “rare”. En je snapt dat deze term ook niet echt als een compliment wordt bedoeld… Uit jouw stukje krijg ik de indruk dat elders de term wat algemener wordt uitgelegd. Zal wel streekgebonden zijn, vermoed ik.

  Like

 3. Esther, wat weet je toch weer op geweldige wijze de opgeklopte angst uit de maatschappij te persifleren!

  Ik zal op mijn hoede zijn hoor!

  *noteert op lijstje*

  Politie bellen bij:
  – onbewaakte tassen (zelfs al is het mijn eigen)
  – mensen (liefst moslims) die verdachte dingen doen (als naar het toilet gaan in de trein)
  – knakkers in al hun verschijningsvormen

  Je zou er toch bijna een dagtaak aan hebben. 😕

  Like

 4. Het lijkt me als knakker zijnde, dubbel vervelend als je bijv. bij Unox werkt,
  dan komt het denk ik nooit meer goed.
  En op de stoel van de minister president zit naar mijn mening al enkele jaren een onvervalste, niet meer te genezen knakker……………die kan na deze baan zo het commissariaat van Unox in.

  Like

 5. Ondanks dat de ‘knakkers’ bij ons eigenlijk iets van vroeger zijn en tegenwoordig heel niet meer worden aangetroffen, wel een geweldig geschreven stukje! Hier zijn het toch vooral ‘gosers’ en ‘gasten’ id buurt.

  Like

 6. Ik heb inderdaad in een ver verleden wel eens over knakkers gehoord, maar nu al een hele tijd niet meer. Ze zijn dus terug?

  Onze buurman heeft het maar de hele tijd over ‘mokkels’. Dat ‘mokkel’ van de woningbouw. Dat ‘mokkel’ van een paar huizen verder. Ik krijg zoveel ‘mokkels’ naar mijn hoofd, dat ik bijna niet meer naar buiten durf.

  Like

 7. Wij mokkels zijn idd de vrouwelijke afsplitsing van de knakkers. We stonden eerst bekend als de Knaksters, maar dat vonden we niet zo stoer klinken. Het is toen mokkel geworden.

  Het kenmerk van een mokkel is, dat we ons vaak dommer voordoen dan we zijn. We verven ons haar, gedragen ons blond en doen net of we maar een beperkte inhoud hebben. Maar ondertussen timmeren we hard aan de weg.

  Er zijn ook mokkels die zich vnl. in de drugsscene bewegen, de zng ‘smokkels’

  Like

 8. @ Gast en een mokkel: hahaha
  Maar nu durf ik helemaal niet meer naar buiten, stel dat ik een knikker of een smokkel tegenkom. Wat moet ik dan doen? Hoe wapenen we ons tegen deze groeperingen?

  Like

 9. hier ook knakkers en mokkels… ‘t is een raar volkje hoor en behoort goed in de gaten gehouden te worden!

  die gosers en gasten ken ik ook als ik bij m’n vriendin in het westen van het land kom, volgens mij is dat hetzelfde als knakkers en mokkels alleen dan de westerse vorm.

  die knakker die zich min. president noemt mag van mij niet eens bij de unox in de commissie.
  ze hebben nu al habsburgers, en andere aanverwante knakkers in het assortiment.
  als hij in het bestuur komt word er weer een blik opengetrokken, dat kan ik niet meer aan hoor, rare knakker!

  Like

 10. Een schitterend stukje Es!

  Zo te lezen is er met jou creativiteit niets mis. :win

  Goed dat de creatieve knakkers niet bestaan 🙄

  Like

 11. Je hebt ook van die knakkers die altijd op feestjes blijven hangen; de zgn. plakkers. 🙂

  En mokkels die graag op de vuist gaan: knokkels.

  Like

 12. Zie, 🙂 , het gaat zelfs nog veel vérder dan ik in eerste instantie dacht! Ben blij dat jullie je er nu ook allemaal bewust van zijn. Qwertu, jouw tips zijn ook bijzonder bruikbaar.

  Overigens, Daphne, is er in mijn ogen een groot verschil tussen een knakker en een snuiter. Een snuiter is altijd raar, een knakker kan raar zijn, maar ‘t hoeft niet.

  Snuiters zijn misschien wel een soort verkouden knakkers 🙂 !

  Verder moest ik ook erg lachen om alle wokkels, knokkels en andere varianten! Jullie maken er wat moois van.

  Like

 13. Hahaha, hilarisch! 😀
  Tis me wel eens opgevallen dat je een bepaald soort publiek aantrekt Esther, vaak net zo gevat als jij! 8)

  Wat betreft die minister-k(n)akker: Laatst werd hem op schooltv-weekjournaal gevraagd of hij eens een voorbeeld wilde geven van waarom hij zo’n leuke baan had.

  Antwoord:
  “Toen ik hier net een week werkte, werd me gevraagd, wat wil je eten? Ik zei, ik wil een Big Mac*. En ja hoor, nog geen half uur later kreeg ik een Big Mac* geserveerd op een bordje met een gouden randje en de ketchup ook nog in een apart schaaltje. Dat vond ik zó leuk, dat ik een Big Mac* op zo’n manier kreeg gepresenteerd!”
  (Toen die presentator hem wat bevreemd aan zat te kijken, voegde hij er nog snel aan toe dat er natuurlijk wel meer leuke dingen waren, zoals dat hij nu bij de Olympische Spelen gratis op de eerste rij mocht zitten)
  😯

  *Voor Big Mac kun je natuurlijk ook knakworst lezen….

  Like

 14. ik woon niet in nederland, maar voor zover ik mensen dus echt spreek (en dat doe ik regelmatig gelukkig) is het me opgevallen dat vooral mannen van zeg maar even ‘onze’ generatie (ha! de Esther generatie dus) dat die mannen het vaak hebben over een ‘gast’. Ben rond 1996 uit NL weggegaan en kan me niet uit de tijd ervoor herinneren dat woord vaak te hebben gehoord.
  Vrouwen daarentegen gebruiken de term ‘gast’ juist weer niet.

  En knakker–dat hoor ik dus ook juist weer niet. Maar toegegeven, de meeste van mijn nederlandse contacten zijn uit de randstad/Brabant…

  off topic, wat me ook opvalt wanneer ik in nederland ben (= twee keer in t jaar ongeveer–inderdaad, te veel 😉 is dat steeds meer niet-Amsterdammers het Amsterdamse accent zijn gaan overnemen, ten koste van hun eigen streek accent. Zal wel dor de media komen, maar evengoed: Jammer!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s