De absuriteit van alledag

In de ochtendkrant

Henk van D. is doodsbang achter de tralies.

“De moordenaar en verkrachter van de twaalfjarige Suzanne heeft het zwaar in de bajes. Zó zwaar dat men overweegt hem over te plaatsen. Henk van D. zou suïcidaal zijn.”

De advocaat van Henk van D. vindt het een signaal. “Ik vind dat justitie hiermee aangeeft dat ze huizen van bewaring kennelijk niet goed zijn ingericht om deze groep mensen te huisvesten.”

Huisvesten? Niet goed zijn íngericht?! Lees ik dit nou goed? Het gaat hier verdomme niet over een hotel! Die vent is een kindermoordenaar! En een verkrachter! Het is niet zo dat hij een póstzegel of zo heeft gestolen!
En begrijp ik dat nou goed? Is onze Henk suïcidaal? Gut. Het is ook allemaal wat hè? Een moord plegen is tot daar aan toe. Verkrachten, oké. Maar als de homeys in de cel onaardig doen, dan worden we verdrietig. “Dan hoeft het van ons allemaal niet meer.” Ga toch weg, amoebe!

Ik zou zeggen, lekker laten zitten. Prima straf zo. En die suïcidale gedachten; flink stimuleren! Eventueel hulpmiddelen aanreiken. Bij voorkeur van het soort dat niet al te snel werkt. Zodat hij nog even de tijd heeft om zijn zonden te overdenken. Two eyes for one, in zo’n geval.

Ik kan hier zó giftig van worden!

19 thoughts on “De absuriteit van alledag

 1. Goh, laat ik er nou precies zo over denken, alleen jij verwoordt het weer beter. Wat wil die man nou: dat we ook nog medelijden met hém hebben?? Dacht het niet!!

  Like

 2. Af en toe krijg je het idee dat het de omgekeerde wereld is in Nederland.

  Zouden de nabestaanden van dit meisje ook zoveel aandacht en hulp krijgen om het leven aangenamer te maken?

  Het moet niet gekker worden!

  Marloes

  Like

 3. Hoi!!

  Het is inderdaad niet te geloven!!! 😥
  Zou hem zelf te pakken willen nemen!!! 😈
  Dit is geen mens,maar een monster!!! 😈

  Zoiets haalt zoveel woede in mij naar boven!!!

  angela

  Like

 4. Ben het absoluut helemaal met je eens !
  Mooi omschreven.
  Terwijl ik dit zo lees , word ik er ook helemaal ‘giftig’ van !
  Zijn we hier in Nederland nou helemaal van de ‘pot gerukt’ !
  (Sorry voor mijn taalgebruik.)
  Dit kan inderdaad gewoon echt niet !
  Lekker laten zitten, zo !
  En inderdaad, overhandig ‘m maar wat langzaam werkende hulpmiddelen !
  Het moet toch inderdaad niet gekker worden , in Nederland !

  Esther.

  Like

 5. Ik ben er echt zo ontzettend naar van geweest. Mijn god. Ik heb een dochter. Je moet er toch werkelijk niet aan denken, dat je kind ooit zoiets verschrikkelijks overkomt. Hoe kom je daar nog overheen?
  Mijn man zou hem persoonlijk afmaken denk ik. Oog om oog, tand om tand mag niet. Maar in sommige gevallen is het bijna te begrijpen. Creperen mag meneer H van D. Heel lang.

  Like

 6. Wat mij betreft ook een gedragscode en spreekverbod voor dit soort advocaten. Erg triest dat deze advocaat het “nodig” vindt om ons via de media lastig te vallen met zijn mening en signalen. Laat deze mediageile mijnheer gewoon zijn werk doen (maar vooral niet méér dan nodig voor mijnheer Henk van D.) en ons onthouden van zijn visie op de situatie van gevangenen in Nederland. Waarschijnlijk is dat een strategisch onderdeel van zijn plan van aanpak voor de verdediging van dit monster en meent hij dat hij dit via de media moet spelen. Triest…..
  En voor de rest ben ik het uiteraard helemaal eens met jullie teksten.
  Marjolein.

  Like

 7. [quote:f4eb9a24ea]Laat deze mediageile mijnheer gewoon zijn werk doen (maar vooral niet méér dan nodig voor mijnheer Henk van D.) en ons onthouden van zijn visie op de situatie van gevangenen in Nederland. [/quote:f4eb9a24ea]

  Uitstekend idee hoor: laat alle advocaten hun mond houden – en dan ook maar meteen alle politici – want schuldige mensen verdienen geen verdediging en sowieso geen menswaardig bestaan. Oog om oog, tand om tand toch?

  Goh, het is zeker wel prettig leven daar in de Middeleeuwen, of niet?

  Like

 8. Dat is de zaken omdraaien, gast.

  Niemand zegt dat alle advocaten hun mond moeten houden, niemand zegt dat alle politici hun mond moeten houden. En ja, iedereen heeft recht op een verdediging. En die krijgt hij dan ook, daar heb ik, in het kader van gelijke rechten, alle begrip voor. Het is alleen de keus van de advocaat om dit verhaal via de media te spelen. En daar, en ook voor bepaalde uitspraken inzake de ‘opvang’ van gevangenen, heb ik wat minder begrip.

  Enneh, in de Middeleeuwen had Henk een heul andere straf gehad hoor! 😀 Daar was geen ‘opvang’ aan te pas gekomen!

  Like

 9. Hij heeft advocaat Spong, dat vind ik ook al verdacht voor zo’n “normale man” om zo’n dure advocaat inhanden te nemen. Dan ben je volgens mij schuldig.

  Like

 10. het begint er op te lijken dat dit soort idioten beter beschermd worden dan degenen die een normaal leven proberen te leiden en lijden onder dit soort idioten….

  Like

 11. Ik vind dit een prima moment om een stuk touw en een krukje naar binnen te schuiven bij deze meneer.
  Misschien nog een haak in het plafond draaien? Ik kom graag een handje helpen…..

  Es, mooi verwoord
  Lil

  Like

 12. Hmmm, lees net dat hij al overgeplaatst is naar een speciale gevangeniskliniek in Amsterdam. Van mij hadden ze hem mogen laten zitten waar hij zat. Beroepsmatig ben ik een beetje bekend met de Grittenborgh, en dat is niet de fijnste plek om vast te zitten!

  Overigens, is niet Spong, maar Klopstra zijn advocaat.

  Like

 13. Laat hem zitten waar hij zit en doe zijn celdeur ‘s avonds vooral niet op slot (en die van zijn medegedetineerden ook niet). Met zo’n griezel heb ik geen medelijden.

  Like

 14. Het is een gruwelijke daad, niets meer en niets minder. De laatste uren van dat meisje, als ik daar aan denk…

  Wat hier gebeurt is belachelijk, ook deze gevangene heeft geen speciale priviliges nodig. Hoe pijnlijk moet dit zijn voor de nabestaanden..

  Maar het is wel de verdienste van een land als Nederland dat we mensen beschaafd blijven behandelen, ook in dit soort gevallen. Oog om oog, tand om tand is hier terecht niet meer. De middeleeuwen zijn voorbij.

  Overigens hoorde ik laatst een psychiater zeggen, dat het een hele goede zaak zou zijn om veel meer aandacht te besteden aan onze kinderen. Eerder signalen op te pakken van een ‘scheefgroeiende geest’, van misbruik, van mishandeling. Ik kon me daar helemaal in vinden.
  Want daders als deze ontstaan niet zomaar. Misbruikers zijn vrijwel altijd zelf misbruikt, hetzelfde geldt voor mishandelaars.
  Maar ieder kind wordt wel onschuldig geboren.

  Like

 15. Ik belicht het even van de andere kant… Niet omdat ik het er niet mee eens ben met wat hier gezegd wordt, maar voor de nuance.

  Henk van D. heeft een dochter en stel nou eens dat zij dit leest…Verplaats je eens in haar situatie…
  Er was kortgeleden een interview met haar op tv, en zij ziet het liefst dat haar vader voorgoed achter de tralies gaat (of [waarschijnlijk] TBS krijgt). Zij wil geen vader die zo is en ze wil al helemaal geen vader die, omdat hij te snel op vrije voeten is gesteld, nog meer gruwelijkheden begaat. Maar het is wel haar vader. Ik kan me voorstellen dat het voor haar, en eventuele andere familieleden van Van D., erg naar is om zulke ongenuanceerde verwensingen over je vader te lezen. Want wat hier gezegd wordt is enorm bot en ongenuanceerd.
  Wat mij betreft wordt Henk van D. voor de rest van zijn leven weggestopt en zet hij nooit meer een voet in onze maatschappij. Ik begrijp heel goed dat mensen, vooral ouders, enorm boos en geemotioneerd zijn om deze kwestie. Aan de andere kant, we moeten wel nadenken voordat we wat zeggen, om te voorkomen dat er mensen zoals Van D.’s dochter onnodig gekwetst worden. Zij heeft het haar hele leven al zwaar, en als mensen in het wilde weg gaan roepen dat ze haar vader best even willen helpen aan een krukje en een touwtje, dan wordt het er voor haar allerminst makkelijker op.

  Ik hoop tevens, net als ML, dat de nabestaanden van Suzanne in hun onmetelijke verdriet worden bijgestaan, en dat hun alle zorg die zij nodig hebben ter beschikking staat.

  Like

 16. Mooi gezegd Viool. Het is goed dat we niet in de Middeleeuwen wonen, en dat (vermeende) daders niet door een lynchmob worden berecht, maar door onafhankelijke rechters. Het kan altijd beter, maar zeggen dat iemand omdat hij een goede advocaat heeft al schuldig is, dat gaat gewoon te ver.

  Wat hier misschien verward wordt is hoe je zelf zou willen reageren als het in je omgeving gebeurt (dat is vooral wat ik hierboven lees, en wat ik zelf natuurlijk ook heel goed kan begrijpen), en hoe je in een beschaafd land met dit soort dingen moet omgaan. Je kunt nooit die mensen hun kind weer teruggeven. Ook niet door meneer een krukje en een touw te geven. Misschien zou je daar de ouders genoegdoening mee geven, maar ik gruw als ik bijvoorbeeld in de VS zie hoe mensen daar veroordeelden beschimpen, en protesteren voor een nog zwaardere straf, zo mogelijk persoonlijk uitgedeeld door de mensen die door de dader voor hun leven lang benadeeld zijn.

  Wat telt is dat recht wordt gedaan, zowel als straf voor degene die veroordeeld is voor zo’n daad, als in de vorm van genoegdoening voor de mensen die als slachtoffer achterblijven. Daarnaast moet de maatschappij tegen zulke mensen worden beschermd. Maar om daders doelbewust te beschadigen door ze in de gevangenis niet een menswaardig bestaan te geven vind ik niet iets dat je als een beschaafde maatschappij moet willen.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s