De vraag van vandaag

Wordt een mens gelukkig van het winnen van een loterij?

Gisteravond had ik er met Paul een discussie over. (Dit naar aanleiding van een bankafschrift waarop ik – wederom – twee héle euro, gewonnen bij de postcodeloterij, aantrof.) “Ik win het liefst twee ton,” zei ik. “Beetje mijn huis verbouwen, lekker op vakantie maar verder geen al te grote veranderingen.” Paul echter ging direct voor de twee miljoen. Minimaal. Hij zou gaan beleggen, een groot huis bouwen en stoppen met werken. Toen ik er zo eens over nadacht, vond ik het maar een eng idee. Ik wilde niet verhuizen, ik had het hier net zo leuk! En je leven zó radicaal omgooien, daar komt vast ellende van. “Ik betwijfel ten zeerste of een mens van zo’n bedrag gelukkiger wordt,” zei ik. Paul staarde dromerig in de verte. “Ik weet het wel zéker,” besloot hij.

Ik dacht er nog lang over na. Je zou het maar winnen. Twee miljoen of meer. Ik werd al naar van het idee. Echt waar!

Vanaf nu koop ik alleen nog maar halve loten.

En de vraag van vandaag – u voelt hem al aankomen – : Twee ton of twee miljoen?

22 thoughts on “De vraag van vandaag

 1. Ik denk inderdaad dat de stress bij twee miljoen snel toeslaat. Ineens ligt je hele leven overhoop. Alles verandert. De een wil verhuizen, de ander niet, wat doen we met werken? De kinderen in de stress.

  Vooral bij partners zal het een probleem zijn. Moet je eens kijken hoeveel mensen al ruziemaken over het uitzoeken van een nieuwe bank. Laat staan als je je hele leven opnieuw moet inrichten.

  Like

 2. Doe mij maar 2 ton. Worden hypotheeklasten een stuk lager, kan ik minder gaan werken.
  Veranderd er verder niet zo veel, maar wordt het allemaal net wat makkelijker.

  Like

 3. Allles is welkom. Dus ook 2 miljoen 😉 . Wij hebben het er al vaak over gehad en zijn het er wel over eens. De boel gaat op de bank, wordt deels belegd en we blijven gewoon werken. Want we vinden werken fijn. Maar een paar uitspattingen mogen: zo komt er een groot feest en een hele gave lange dure vakantie. Ik heb er vertrouwen in dat we er mee om kunnen gaan. Graag wil ik dat aan iedereen bewijzen dusseh…kom maar op!

  Like

 4. Iedereen heeft er natuurlijk wel eens aan gedacht,wat zou ik doen?
  In mijn gedachten geef ik al de helft weg 😀 !! Mijn moeder,broer,schoonouders….
  Dus kan ik beter voor 2 miljoen gaan,dan hou ik zelf ook nog iets over 😀 😀 😀 😀 !!!!

  angela

  Like

 5. Doe mij ook maar de twee ton. En ik ben nog wel student 😛
  Ik zag dat een man in Amerika iets van 250 miljoen had gewonnen. Het lijkt me dat je je leven niet meer zeker bent. Lijkt me erg stressvol. Nee hoor, doe mij die 2 ton maar. (Waar kan ik ‘t ophalen?)

  Like

 6. En toch denk ik, Karen en Angela, dat je heel raar gaat denken als je het geld eenmaal hebt. Hoe meer we hebben, hoemeer we willen. Je raakt in een soort roes. En waarom zou je die dag je bed nog uitkomen? De dag dat je dat denkt, die komt een keer. Mensen die veel geld (ineens) krijgen worden achterdochtig, knieperig en vervelend.

  Like

 7. ik denk toch 2 miljoen… maar met 1 zou ik ook heel blij zijn!…

  ik heb schulden en die zouden dan in 1 keer weggewerkt kunnen worden, ik woon in een huurhuis dus ik zou een mooie woning kopen en geld reserveren voor onderhoud etc etc., ik heb drie kinderen en de studiebeurs stelt niet zo heel veel mee voor tegenwoordig, ik zou eindleijk wat ruimer kunnen lkeven dan nu, een auto kunnen aanschaffen zodat ik makkelijker bij m’n familie langs kan, eindelijk eens op vakantie naar een plek die ik uitgezocht heb die ik leuk vind en niet omdat dat het enige is wat ik kan betalen, en ik heb heel veel vrienden en familie die me de afgelopen jaren er zowel heel praktisch als finacieel door gesleept hebben en die het zelf ook niet altij even ruim hebben….

  en ik zou een enorm knalfeest geven voor al die keren dat het altijd binnen het budget moest zowel voor mezelf als de kinderen….

  nou 2 ton ben je al kwijt aan een beetje huis vandaar dan die 2 miljoen maar…
  al zou ik met die 2 ton ook al een heleboel kunnen en willen doen… dan maar geen huis met zwembad (het huis waar ik nu woon is erg fijn) en geen dure auto (een handige tweedehandse doet het net zo goed!), de schulden kan ik er in ieder geval van wegwerken en een beetje geld voor de studie van de kinderen lukt daar ook wel van… misschien blijft er dan zelfs wel geld genoeg over om een leuke studie voor mezelf van te betalen … alleen ga ik wel linea recta naar de eerste de beste media markt of wat dan ook een nikon d70 halen met uigebreide lensen set hahahaha… das mijn kadootje aan mezelf…

  heerlijk even wegdromen…

  Like

 8. Met 2 ton ben ik al heel tevreden maar ik denk niet dat ik dan kan stoppen met werken maar met 2 miljoen wel. Mijn man fantaseert er heel veel vaak over ik zeg wel eens hoe meer je bezit hoe meer zorgen je hebt.
  Vorig jaar zagen we een heel mooi huis staan in Zuid-Frankrijk dat we zeker gaan kopen als we miljonair zijn (vooruit dan mogen jullie allemaal langskomen 😀 ). Verder zouden ook gaan reizen maar verder geen dure uitspatitingen geen dure auto’s etc. (nou ja vooruit een nog mooier kampeerbusje).

  Like

 9. Ik ga voor de 2 miljoen. Ik ben al mijn hele leven arbeidsongeschikt en het is toch wel makkelijker om iets meer te besteden te hebben. Niet omdat ik veel wil gaan shoppen maar gewoon wat ruimer per maand.

  Like

 10. Ik heb ook al vaak gedacht bij die grote kanjers: wat moet je ermee!! Maar 1 of 2 ton lijkt me wel erg leuk!! vooralsnog alleen nog maar de ijsprijs gehad…..

  Like

 11. Ooooo Pac, hij is leuk! Dat boekje wil ik wel hebben! Volgens mij kan ik er zelf onderhand óók wel een uitgeven. Ze hadden mij moeten bellen, hadden ze ‘t halve boekje al vol gehad.

  En Jee, wat bedoel je met de ijsprijs?!

  Vind het leuk om te lezen, al die verschillende motivaities om wel of niet voor het grote geld te gaan.

  Like

 12. Wij hebben ook een keer de ‘ijsprijs’ gewonnen: 2 bakken Ben & Jerry ijs….
  Errug lekker maar ik ga ook maar gelijk voor de 2 miljoen: stoppen met werken (alleen nog maar (meer) vrijwilligerswerk doen), meer tijd/zorg voor mijn ouders en van tijd tot tijd een mooie reis maken.

  Like

 13. Hmm…eigenlijk ben ik ook al wel tevreden met 20.000 euries. Daar kan je ook al een heleboel leuke dingen mee doen! Die 2 miljoen hoef ik eigenlijk niet zo nodig, geeft alleen maar een hele boel stress denk ik.

  Groetjes Anneke

  Like

 14. Hoeveel belasting zou je eigenlijk moeten betalen over 2 ton? Of is dat allemaal belastingvrij? (ik heb niet zo veel ervaring met veel geld winnen 😉 )
  Anders ga ik ws toch wel voor de 2 miljoen….
  Alhoewel ik dan idd al zeker weet dat we hommeles thuis krijgen omdat ik dan veel meer geld zou willen geven aan goede doelen dan dat manlief dat zou willen… Hmm misschien toch maar de 2 ton dan? Moeilijk hoor!
  Gelukkig / helaas is het geen echte keuze! 😕

  Like

 15. Toen ik vanmorgen op de radio hoorde over het boekje “Een blind paard kan de was doen”, moest ik gelijk aan Esthers Tutti Frutti denken.

  Esther, je schreef dat je het boekje wel wilde hebben (het lijkt me inderdaad echt een boek voor jou!). Ik zag dat het via de site te bestellen is.

  Like

 16. Ik zou ook voor de twee miljoen gaan, daar kun je ook al niet van gaan rentenieren hoor! Dus die baan moet helaas wel blijven, en als dat zo is kan je leven niet ontzettend veel veranderen, behalve dat je je huis kunt afbetalen en je geen zorgen hoeft te maken als doe ik boodschappen bij de Aldi of de Albert Heijn? Twee ton heb je er zo doorheen, daar heb je niks aan 😉 kun je niet eens een behoorlijk huis van kopen… haha!

  Like

 17. Mijn normaal zeer nuchtere broer waon jaren geleden 1 ton en ging werkelijk helemaal los!
  Echt..hij dacht dat hij miljonair was geworden en strooide met zijn centjes als of het zand was.
  Gelukkig heeft zijn nog nuchtere vrouw hem weer in het gareel gekregen maar zo zie je maar dat geld heel veel met je kan doen.(en toch zou ik voor die 2 met 6 nullen gaan hoor haha)

  K.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s