Een heel verhaal op de maandagochtend

Er moet me iets van het hart.

Het lijkt wel of het tegenwoordig uit den boze is om ergens van te genieten. “Gezellig een wijntje drinken,” mag niet meer. (Want hoezo zou iets alleen maar gezellig zijn als er alcohol mee gemoeid is.) En eten associëren met plezier is al helemaal not done. Het is óók leuk zónder al die stille verleiders..

Gister was er weer zo’n discussie gaande op TV. “We brengen ons genietgedrag onbewust over op de kinderen,” aldus de plaatselijke tante Sjaan. “En daar gaat het mis met hen. Het is niet goed dat een kind uitkijkt naar het snoepje dat het na school krijgt. Of het koekje bij de koffie.”

Zo. En waaróm mag een kind niet uitkijken naar een snoepje na school? Of naar het koekje bij de koffie? Dat kind heeft verdorie de hele dag hartstikke hard gewerkt. Het heeft om tien uur een liga gegeten, tussen de middag een boterham EN VERDER NIETS! Natuurlijk mag dat kind een snoepje na school. En ja, daar mag het óók nog naar uitkijken.

“Ja Es,” hoor ik jullie nu roepen, “maar er zijn niet voor niets zoveel kinderen te dik. En je hebt er geen idee van want sommige ouders in de lunchtrommeltjes stoppen. Hele bakken snoep worden er meegegeven. En dan die traktáties met verjaardagen. Hele snoepwinkels worden leeg gekocht. Nogmaals, je hebt géén idee.”

Maar dat idee heb ik wél! En dat is nou precies het probleem. Juist omdát er zoveel te dikke kinderen zijn en omdát er zoveel onverantwoordelijke ouders rondlopen, mag er nu helemaal níets meer! Moeten er opeens allemaal heilige huisjes neergehaald en is elke vorm van zoetigheid verdacht.

Er is niets mis met een kind dat een liga eet om tien uur. Maar de school vraagt een boterham. ‘Nee,’ denk ik dan, ‘een bóterham eet mijn kind bij het ontbijt. En bij de lunch. Om tien uur eten we gewoon een liga. We wilden toch zo nodig ‘de drie maaltijden’ in ere herstellen? Moet je vooral zó beginnen.

Ik word er zo moe van. Dat opgefokte Calvinisme. Zeg wat je bedoelt. Ouders die hun kind een bak snoep meegeven voor tussen de middag, die zijn niet goed bezig. Als kinderen te dik zijn, is dat (medische problemen daargelaten) de schuld van de ouders. Hou eens op met je kind de hele dag vol te stoppen en ga eens wat minder naar de snackbar. Zeg dát dan.

Maar ga niet zitten emmeren over iets lekkers na schooltijd. Of over een snoepje als er getrakteerd wordt. Laat staan een liga om tien uur. Genieten moet mogen. Dat geldt voor volwassen en vooral voor kinderen. En ja, dat kan zonder voedsel. Maar dat kan ook héél goed mét voedsel.

En dat is helemaal niet erg.

21 thoughts on “Een heel verhaal op de maandagochtend

 1. Ben dr weer, terug van vakantie (en gelijk ziek thuis 😦 ).
  Hier gaat het net als bij jou hoor, boterham bij ontbijt en 2 tussen de middag. Om 10 uur wel een stuk fruit, maar dat samen met een liga of ander soort koek. En ze hebben gisteravond nog Mac Donalds gegeten, toevallig!
  Btw: wijn is juist erg gezond he. Dat neem je niet om te genieten, maar omdat het zo goed voor je is. Zo’n 2 glazen per avond!

  Like

 2. Helemaal mee eens.
  Er wordt veel te krampachtig met snoep en (vet)eten om gegaan. Je bent er toch zelf verantwoordelijk voor, dus jij weet waarneer ze teveel gesnoept of patat (o.i.d.) gegeten hebben. Hier wordt niet veel gesnoept en als ze er om vragen mogen ze van mij (bijna) altijd een snoepje (omdat er dus ook dagen zijn dat er helemaal geen snoep wordt gegeten omdat ze er niet om vragen).

  Like

 3. De school vraagt een boterham? Zo, das wel heel star. ‘Onze’ school vraagt: fruit, of iets van een liga, ontbijtkoek. En drinken. Boterham mag ook.

  Like

 4. Ben het helemaal met je eens hoor.

  Ouders zijn verantwoordelijk. Het is vaak makkelijker om toe te geven dan tegen je king te zeggen dat ze nu even geen snoep krijgen omdat ze al gehad hebben of zo gaan eten.
  Kinderen moeten ook gewoon en gezond eten leren waarderen.

  Ik geloof er ook niet in dat een kind geen enkele groente lust, dat bestaat echt niet, er is altijd wel iets wat ze lusten.
  En als een kind van kleins af aan bruin brood eet, lust hij dan van het één of andere moment alleen wit brood?

  Als een kind normaal eet, is er toch ruimte voor een lekker snoepje of koekje bij de thee/ Zo wordt het ook geen obsessie.

  Like

 5. Mijn dochter hoefde ineens in het weekend geen cola meer (ja hoor, alleen 1 fles in het weekend). Ze had op school gehoord dat er wel 5 schepjes suiker in de cola zaten. Krijg je van die jonge anorexia-klantjes!!

  Like

 6. Dank je, helemaal mee eens!
  We slaan echt door hier, gaan bijna dezelfde kant op als Amerika.
  Daar is een groot gedeelte veel te dik en tegelijkertijd staat de supermarkt vol met dieet-, light- en ‘less fat’-troep, staan overal (zelfs op menukaarten) de calorieen op en zijn er verschrikkelijk veel eetproblemen.

  Je heb helemaal gelijk!:)

  Like

 7. Amen…..

  ik heb flink overgewicht en ben druk bezig om daar vanaf te komen… niet omdat van anderen moet maar omdat ik me er niet lekker bij voel en mn gezondheid tegen ging werken…
  wie bepaald wat en wanneer we mogen eten en wat wel en wat niet goed van gewicht is? dat doe je volgens mij nog altijd zelf… en voordat het aangevoerd word… veel te dik is inderdaad niet gezond maar dat is in het geval van kinderen inderdaad de verantwoording van de ouders/verzorgers en in geval van volwassenen die van hunzelf…

  ik erger me er al een hele tijd aan dat anderen voor (bijv mij) bepalen wat ik wel en wat ik niet mag en vooral wat ik wel en wat ik niet mag eten… lief bedoelt hoor maar waarom krijg ik van 2 verschillende mensen een kopie van het eerste boek van S.J? waar bemoeit iedereen zich mee…

  iedereen heeft over al wel een mening over en iedereen bemoeit zich overal mee, mensen moeten leren niet zo op anderen te letten en zich met zichzelf te bemoeien…
  weet je wat het gekke is? als er op straat iemand overvallen word of in elkaar geslagen word kijkt iedereen de andere kant op… want dat zijn toch niet “mijn” zaken?!

  sorry moest er ff uit….

  en oh ja…mijn kids krijgen door de week na school een ongezond snoepje of koekje met een heel ongezond pakje drinken… en daar kijken ze de hele dag naar uit… en in het weekend iets meer want daar is het weekend voor…en gelijk hebben ze!

  Like

 8. Ook hier moeten de ‘goeden’ weer onder de ‘kwaden’ lijden… Ik ben het met je eens Esther… Het lijkt wel of we niks meer zelf mogen beslissen: wat we eten bij de Mac, wat je je kind te eten geeft, wat je zelf eet en of het wel op de verantwoorde Sonja-manier is….
  Maar ondertussen trakteert de juf met haar verjaardag op mini-marsjes!!!! En ik maar knutselen rondom de rozijntjes… pffff

  Mijn zoon krijgt limonade en een stuk fruit (als het op is een koekje) mee en als hij gaat overblijven zitten er 2 bruine boterhammen (1 met gezond en 1 met zoet) in zijn trommeltje. Soms vraagt hij wel eens of ik er iets lekkers in wil doen. Want “ik weet echt wel dat ik eerst mijn boterhammen op moet eten”. Maar meestal vergeet ik dat. Als hij ‘s middags uit school komt gaan we er altijd even voor zitten (en bij de oma’s komt hij ook niks te kort 😉 )

  Met andere worden: mee eens!!!!

  Like

 9. Ook leuk, peuters de aan de light chips en light chocolademelk zitten. “Hij/zij lust geen melk`

  En het nare is, die ouders denken ook nog dat ze dan goed bezig zijn.

  Like

 10. en dan te bedenken dat die light producten ook nog eens heel slecht voor je zijn… je kan beter gewoon wat minder ‘normale’ producten eten/drinken dan veel light producten want daar wordt je ook niet gezonder van. (heeft iets te maken met een stofje in je hersenen, is mij ooit wel eens uitgelegd maar dat weet ik niet meer precies)

  Like

 11. 😀 Cilantro! Ken je dat niet, dat is een héél extreme vorm.

  Nee hoor, dank je. Ik heb het aangepast.

  En de rest. Dank voor de bijval. En de aanvullig.

  Like

 12. Wat ik ook nog als bijval heb:
  Dat waar jij over schrijft is wat ik zo leuk vind aan Sonja Bakker.
  Die werkt echt met genietmomentjes (qua eten).
  Hier thuis ook snoep hoor, maar met mate.
  En voor mezelf fruit, yoghurt of een evergreen.
  Heel soms kiezen de kinderen daar dan zelf ook voor, in plaats van snoep.

  Hoe gaat het met je weegschaal?
  Groetjes, Keeke.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s