Het idee I

Paul zat erbij alsof hij nooit anders gedaan had.

Eén voor één opende hij de flesjes. Fluffypink, orange en glitterpurple. “Mag ik op elke vinger een andere kleur?” vroeg Lizzy. Paul knikte. Hij lachte zelfs. Hij vond het helemaal niet erg om de nagels van zijn dochter te lakken. Naar het scheen.

Aan de andere kant van de tafel keek omi glimlachend toe. Haar handen lagen op tafel, de vingers netjes gespreid zodat ik ze goed kon lakken. Zij had ‘orange’ gekozen. Dat kleurde zo mooi bij haar ketting. “Wat kan hij dat goed,” zei ze tegen mij, terwijl ze naar Paul knikte. “Wat kan jij dat goed,” zei ze tegen Paul. “En je bent nog wel een man.”

Een zuster liep voorbij. Ze keek vertederd naar het laktafereeltje. “Mooi hoor,” zei ze, tegen niemand in het bijzonder. Ze bracht koffie met extra koekjes. Ze glimlachte naar Lizzy en vervolgens naar Paul. “Ik moet opeens aan die reclame van McDonald’s denken,” zei ze.

Achteraf moet dát het moment zijn geweest waarop hij het idee kreeg.

Hij zou …

37 thoughts on “Het idee I

 1. Je hebt zo’n reclame van McDonalds waarin je een vader met zijn dochters ziet, die hun haar in staartjes aan het doen is. En die vader kijkt dan heel verlangend naar andere vader die met zoontje aan het voetballen is.

  Die vader gaat dan als een soort antireactie op zoveel ‘meisjesspul’ naar de McDonalds met de kids, want dat kan gelukkig altijd.

  Een kwestie van raden wat de antireactie op het nagelslakken is lijkt me.

  Like

 2. Heb de tekst heel vaak gelezen, maar ik ben vandaag geloof ik een beetje dom 😳 . Ik kom er niet uit, wie nou wie is. Ik vind het nogal onduidelijk 😦 .

  Like

 3. @ Hanneke:

  Misschien een beetje zeikerig maar ik stoor me altijd een beetje aan mensen die zeggen “nemen nog een kindje”. Kinderen neem je niet, die krijg je. Helaas zijn er mensen die heel graag een kindje zouden willen maar bij wie het niet lukt…dan klinkt “nemen”erg rot!

  Like

 4. Jenje: niet een beetje zeikerig, maar héél erg zeikerig. Es en Paul hebben geen vruchtbaarheidsproblemen, dus bij hen is het idd een kwestie van nemen. Jammer dan voor mensen waar het niet zo makkelijk gaat.

  Zelf zit ik in een rolstoel, mogen anderen dan niet meer “lopen”???

  Like

 5. Ik ben het eigenlijk ook wel met Nelleke eens.

  Als je hier zou zeggen dat je besluit een kindje te krijgen klinkt dat ook heel gek, net alsof je er zelf geen deel aan hebt.

  Maar goed, misschien gaat het hier wel om heel iets anders 😉 !

  Like

 6. k Snapte er vanochtend geen drol van , maar eh nu…. 😕

  Hij zou zich laten verbouwen tot meisje. Hij had gewoon een meisje moeten zijn!

  Like

 7. Nelleke:
  Ik bedoelde het ook niet specifiek op Esther en Paul maar er zijn zoveel mensen die zeggen: dan ga ik eerst carriere maken,dan trouwen en dan NEMEN we een kindje. Nou,uit ervaring kan ik zeggen dat dat niet altijd opgaat. Als er dan mensen in mijn omgeving zeggen, we nemen er nog een kindje bij doet dat soms pijn omdat wij er niet zomaar eentje kunnen “nemen”. We moeten ziekenhuis in en ziekenhuis uit en daarmee hopen we een kindje te “krijgen”. Het was niet rot bedoeld ofzo

  Like

 8. Jenje, dat snap ik heel goed, want mensen doen mij ook vaak onbedoeld pijn. Ik ga er altijd van uit dat het onbedoeld is en dat het mijn probleem is. Voor de meeste mensen geldt wel “we nemen nog een kindje” net zoals de meeste mensen niet in een rolstoel zitten. Ik bedoel maar: iedereen heeft zijn eigen gevoeligheden en ik ben van mening dat je daar zelf mee moet leren omgaan i.p.v. de wereld een ander taalgebruik aan te leren. Neemt niet weg dat jullie op dit vlak je verdriet hebt en dat wil ik heus niet bagatelliseren.

  Like

 9. Ik snapte het vanmorgen ook nog niet helemaal maar deze reclame van MacDonalds ken ik niet. Ik weet wel dat de Oma van Esther in een verpleeghuis verblijft (dus niet in een ziekenhuis) en dat Esther wel eens haar nagels lakt. Ben ook heel benieuwd naar deel 2. Esther heeft al eens eerder geschreven dat ze tijfelt over een derde maar het zou ook kunnen dat het een hele andere kant op gaat. Dat wij lezers op het verkeerde spoor zitten.

  Like

 10. Ik snapte het vanmorgen ook nog niet helemaal maar deze reclame van MacDonalds ken ik niet. Ik weet wel dat de Oma van Esther in een verpleeghuis verblijft (dus niet in een ziekenhuis) en dat Esther wel eens haar nagels lakt. Ben ook heel benieuwd naar deel 2. Esther heeft al eens eerder geschreven dat ze tijfelt over een derde maar het zou ook kunnen dat het een hele andere kant op gaat. Dat wij lezers op het verkeerde spoor zitten.

  Like

 11. Ja, dat was ook het eerste waar ik aan dacht, dat jullie op de terugweg naar McDonalds zijn gegaan. En dat dit best een opgave is voor Es, maar gelukkig hebben ze daar ook salades:-)

  Like

 12. Jullie hebben een grote fantasie. De werkelijkheid zal wel tegenvallen 😀 , maar goed, is dat niet altijd zo in het leven? 😉

  Like

 13. Hahahahahaha!!!!
  Wat een leuk stukje!!!!!

  Ik liep achter, en las dus eerst “het idee II”, waardoor ik “het idee I” wel gelijk snapte. Fantastisch om de wilde ideeen van de lezeressen te zien, en helemaal leuk dat sommigen de McDonald’s-reclame niet kennen, dan KUN je het ook niet snappen!!!

  Die arme Paul, ik zie hem helemaal voor me (bij beide stukjes!!). Zo’n stoere vent, met z’n dochters…. 😉

  Like

 14. @ Jenje, ik ben het met je eens. Kinderen zijn niet iets dat je neemt. Ook niet als je gewoon vruchtbaar bent. Ik heb altijd geleerd dat kinderen iets zijn dat je krijgt. M’n ouders hebben ook 10 jaar op mij moeten wachten en daarna nog 4,5 op m’n broertje, dus daar zal mijn oordeel waarschijnlijk door gekleurd zijn.

  Ik vind dat iets heel anders dan wel of niet kunnen lopen. Een kind is niet een brood dat je bij de bakker haalt en daarom ‘neem’ je het niet. Als je wel zwanger wordt kan het ook nog mis gaan…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s