Eufemismen

Vroeger leerden wij op zwemles de ‘spreid-sluit’-methode.

Tegenwoordig leren kinderen ‘kikker-vliegtuig-potlood’. Sluit beter aan bij de belevingswereld van een kind. Schijnt.

En dan nu de seksuele voorlichting. Volgens de Rutgers Nisso Groep ook van belang bij kleuters (ja, dus ook groep 1 en 2). Klinkt heftig. Maar aan de andere kant, hoorde ik niet laatst een vriendinnetje van Lizzy tegen een buurtkindje zeggen: “Laat je piemel eens zien!” Als we er spastisch over doen, maken we er sowieso iets vies van.

Terug naar de zwemles. Iemand suggereerde dat de zwemlesmethode óók op de voorlichting was toe te passen. Dat zou iets van ‘potlood-puntenslijper-ooievaar’ opleveren. Is wat voor te zeggen. (Alleen zou ik die ooievaar onderhand eens vervangen door een iets minder bijna uitgestorven diersoort. Een hamster of zo.)

Echter vóór alles lijkt het me raadzaam dat de Rutgers Nisso Groep een ander woord bedenkt voor ‘seksuele voorlichting’. Dat klinkt me voor een kleuter écht wat te heftig in de oren. Hoe onschuldig het dan ook gebracht mag worden.

Laten ze er dan ‘Het verschil tussen Jip en Janneke’ van maken.

18 thoughts on “Eufemismen

 1. Tja, en daar vind ík dan weer niets mis mee. Tenminste, niet als het voor kinderen wordt gebruikt.

  Jip heeft een piemel. Janneke heeft een plasser. Lekker simpel en lekker normaal.

  Like

 2. Precies. Beter dan schreeuwen dat het allemaal ‘ belachelijk’ is. (Komt echt voor een groot deel door dat woord, inderdaad.)

  Rutgersstichting, leest u mee?

  Like

 3. Eehm, werkend bij een organisatie die zich inzet voor het behoud van leefgebieden voor watervogels: de ooievaar is verre van bijna uitgestorven hoor!
  Maar verder heb je gelijk, leg het de blaagjes maar uit, op hun eigen niveau, en leg vooral uit dat het mooi en lief is, en iets bijzonders!!

  Like

 4. Inderdaad. Als je naar het aantal kinderen kijkt, moeten er wel heel veel ooievaars zijn. Die kunnen nooit bijna uitgestorven zijn. Hoewel het ook wel eens misgaat: soms zie ik dat er eentje in een ruit is blijven hangen… Dan hebben die mensen daar blijkbaar niet van die vogelstickertjes op geplakt.

  Met de ooievaar gaat het best goed. Nee, dan de grutto…. 😯

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s