Van de kies en de bevalling

Arme Paul.

Eerst zijn verstandskies eruit. Toen een keelontsteking. Direct daarna een gaatje en tenslotte een afgebroken vulling. “Nu ben ik er wel klaar mee,” zei hij vorige week nog.

Maar het lot besliste anders. ’t Weekend kreeg hij enorme kiespijn. Ik stelde nog voor een noodtandarts te bellen, maar meneer had een beter idee. Hij ging een borrel nemen. En dat hielp. Dus nam hij er nog een.

Vanmorgen zag ik hem bleekjes uit bed komen. Een kater én kiespijn. Ik zag af van commentaar. Teveel medelijden. Onderweg naar zijn werk (bikkel!) belde hij de tandarts.

“Ik kom naar huis,” smste hij een uurtje later. “Moet bijkomen.” En dat voor iemand die nooit klaagt. Ik vermoedde het ergste.

Bleekjes was overgegaan in een ondefinieerbaar soort vaalgroen. “Hij heeft me een wortelkanaalbehandeling gegeven,” lispelde Paul. “Het was een hel. Maar met die pijn was ik onderhand tot álles bereid.”

Een heet bad, een uurtje slaap en een ibuprofen later voelde hij zich iets beter. “Gek is dat,” zei hij. “Dat je pijn accepteert omdat je ergens zó graag vanaf wilt.” Ik grinnikte en kon niet nalaten om een parallel met bevallen te trekken. Pijn accepteren omdat je er vanaf wilt.

“Nou,” zei Paul. “Ik was in staat te eisen dat hij de hele flikkerse bende er zou uitsnijden.” Ik sloeg een arm om hem heen.

“Waarom denk je dat zoveel vrouwen gillen om een keizersnee?”

12 thoughts on “Van de kies en de bevalling

 1. Hahaha, tja Es, het is helemaal waar; in de stoel zijn de vrouwen grotere helden dan mannen.. Weet uit ervaring dat ze erg kleinzerig kunnen zijn. Heb grote mannen met enorme tattoos in mijn stoel, maar o wee, zodra je met dat haakje in de buurt komt…..

  Groetjes, manuela

  Like

 2. Hmm.

  Ik moet eerlijk zeggen dat het bij teruglezen net lijkt of ik zijn kiespijn wil bagatelliseren maar dat is echt niet zo. Ik twijfel er niet dat hij echt helse pijn had en daarbij, mijn bevallingen vielen wel mee.

  Ik vond het alleen zo grappig dat een man zich verwondert over het feit dat iets zo kut kan zijn dat je er alles voor over hebt om er vanaf te zijn. Dat kwam me dan wel weer bekend voor.

  En verder tel ik mijn zegeningen met mijn eigen gebit.

  Like

 3. Arme Paul! en ik vind én bevallen én kiespijn kut en ik heb met allebei ervaring genoeg…. Kiespijn tijdens zwangerschap is ook kut, want dan mag je alleen paracetamol. drie maal raden wat dan vooral niet helpt.

  Like

 4. Ik heb geen ervaring met bevallingen, maar wel met veel behandelingen bij de tandarts. Ook wortelkanaalbehandelingen!

  Ik kan me de reactie van Paul dus wel voorstellen, maar Esther, complimenten voor je vergelijking. Daar zou ik nou nooit opkomen, maar dat is niet zo gek lijkt me.

  Ine

  Like

 5. De keizersnee is goed gegaan, maar dat neemt niet weg dat ik toch best veel moeite mee heb gehad. Had het zo graag zelf gedaan.
  En herstellen na een keizersnee….
  Maar goed, ik moet me ook niet altijd willen verdedigen als weer eens iemand roept; wel lekker makkelijk he, een keizersnee.

  Like

 6. Niemand roept dat een keizersnee makkelijk is.

  De boodschap is dat je – in de hitte van de strijd – tot alles bereid bent om van de pijn af te komen.

  En dat er hierin een zekere overeenkomst is tussen snijdende kiespijn en een bevalling.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s