Vakantieverslag II

Twee dagen later, 10.00 uur ‘s morgens

Niet dat het nou elke dag mooi weer was. Nee, die nacht kwam het noodweer. Onze eerste ochtend was nat en grijs. De kinderen wilden perse naar het zwembad dus gingen we gezamenlijk à la piscine. Onder een lekkend afdakje keek ik toe hoe Paul het koude water in dook. Ik rilde in mijn linnen broek. Hoe troosteloos kon het zijn?

Die avond besloten we dat we een hekel hadden aan Fransen. De minidisco draaide alleen Franse liedjes en overal om ons heen zaten Fransen. Alle uitleg was, jawel, in het Frans en niemand op de camping sprak een andere taal. Nou is mijn Frans best goed, maar dit ging ook mij te ver. Stelletje xenofobe stokbroodvreters! Ik bedoel, welk volk zet anno 2008, zes jaar na de invoering van euro, nog steeds alle prijzen in de locale ex-valuta overal bij?! “Waarom mogen wij geen lelijke woorden gebruiken,” vroeg Lizzy op een ochtend. “Terwijl jullie kutfransen zeggen.” Oeps.

Evengoed smaakte de Franse wijn prima. Zo ben ik dan ook wel weer. En de kaasjes, de oesters en de pains au chocolat. Minder gecharmeerd van het locale voedsel waren de kletsen. De limonade smaakte vreemd, de melk was niet goed om over het avondeten nog maar te zwijgen. Slechts de spaghetti (van Bertolli!) kon hun goedkeuring wegdragen. “Voor Frans eten is dit best oké,” aldus Lizzy.

Gelukkig had ons huisje een overdekt terras dus ook met slecht weer was het prima toeven. Op een avond keken Paul en ik, beiden gehuld in een deken, vanonder ons afdakje naar het noodweer. Boven de oceaan spleten gevorkte bliksemflitsen de donkere hemel in twee. De storm rukte aan de pijnbomen. We dronken wijn en speelden backgammon. “Spannend hè?” zei ik, terwijl ik mijn man diep in zijn ogen keek. “Wat?” vroeg hij droog, “dit potje?”

Afijn, het was knus en gezellig. En bovendien, er was beter weer voorspeld!

7 thoughts on “Vakantieverslag II

 1. Nu kom ik, Française, toch even in opstand : goh, meestal ga ik naar het butineland juist om de buitenlandse mensen (en gewoontes….) mee te maken 😉 en de franse frank heb ik hier in mijn omgeving, zeker al eeeeeuwen niet meer gezien !
  Grosses bises
  Dine

  Like

 2. Ha Dine, ik dacht al dat je zou reageren. 😀

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik een heleboel leuk vind in Frankrijk, maar dat de laatste jaren de Fransen me behoorlijk zijn gaan tegenstaan. Wellicht zou ik hetzelfde over Italianen of Duitsers gaan denken, wanneer ik drie jaar achtereen naar hun land zou gaan…. We zullen zien. Waarschijnlijk volgend jaar een ander land.

  En natuurlijk zijn er gelukkig ook een heleboel leuke Fransen. 😉

  Like

 3. Kon inderdaad niet missen ! Maar je hebt gelijk, ik denk dat variatie inderdaad niet gek is…ik kom elke zomer sinds al die jaren toch nog terug naar Nederland, maar ben eerlijk gezegd na 4 dagen weer errug blij dat ik terug mag naar la douce France…. 😆

  Like

 4. Ja ja Kikkereters nummen we ze in het pools
  aparte folk maar ik ben er van gecharmeerd, ik hou van Cote D’Azur, franse eten en drinken. Gelukkig kan ik met ze communiceren anders kan ik me wel voorstellen hoe gesloten ze zijn. Fransen he? 😉

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s