Spokenlogica

Halloween!

Tijd om weer eens een verhaaltje te vertellen in de kleuterklas van Lizzy. Over spoken natuurlijk. En over een eng kasteel. Over vleermuizen, spinnen en spannende kelders. Het is tenslotte Halloween vandaag; we ‘verjagen’ de Keltische geesten met enge maskers, kostuums en spannende verhalen.

Dat van die Keltische geesten heb ik de kleuters maar niet verteld. Daar leken ze me nog wat te jong voor. Wel vertelde ik, terwijl ik de twee uitgeholde pompoenen van lichtjes voorzag, dat Halloween vooral draait om verzónnen verhaaltjes. En dat alles met Halloween vooral nép is. Ik presenteerde het als het Grootste Geheim Van Halloween. Het. Is. Niet. Echt.

Aldus vertelde ik. Over de spookjes die – in mijn verhaal – in het oude kasteel wonen. Die spookjes, kleine deugnietjes met dikke witte spokenbillen, zijn dit keer zélf bang. Ze zijn geschrokken van een gebonk dat uit de kelder komt. Gelukkig blijken de kleuters niet bang en helpen zij de spoken naar de kelder. Het geluid, het harde gebonk, blijkt uiteindelijk veroorzaakt te worden door de tánte van de spookjes. Ze is jarig en wil iedereen uitnodigen voor een groot Halloweenfeest. Spannend maar eind goed, al goed.

Het vertellen was weer heerlijk. De kleuters zaten op het puntje van hun stoel. Dat ze mijn uitleg ‘het is allemaal nep’ goed hadden begrepen, maar desondanks toch behoorlijk door het verhaal gegrepen waren, bleek wel uit de reacties die ik achteraf kreeg. “Die spookjes hoefden helemaal niet bang te zijn voor dat geluid uit die kist, dat was toch maar een verhaaltje.” Vertrouwende één van de helden me toe. Waarop een ander zei: “Maar ja, dat wisten die spookjes niet hè? Dat het nep was!”

Geweldig toch, die kinderlogica!

5 thoughts on “Spokenlogica

 1. Leuk dat je hebt voorgelezen ik heb alleens niets met Halloween. Vind het echt zo’n feest wat door de commercie wordt opgedrongen omdat het in Amerika wordt gevierd. Prima dat ze daar vieren maar laten wij het maar houden bij St. Maarten en Sinterklaas.

  Like

 2. ik bak vandaag een pompoen taart 😀
  en vandaag vier ik mijn verjaardag voor de famile, wou dat ze allemaal in het zwart kwamen om toch een beetje van Halloween sfeer te krijgen maar ze zijn er te nuchter voor 😕

  Like

 3. kun je de volgende keer het vertellen niet filmen? Ik wil ook graag meegenieten!! want het klinkt heel erg leuk.
  moest erg lachen om de “deugnietjes met dikke witte spokenbillen”; dat zie ik dan gelijk voor me. 😀
  en de kinderlogica aan het eind is schattig!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s