Voor de lieve vrede

Kling klokje klingelingeling.

Annabel houdt van klingklokjes. Ze rammelt met de kerstballen en zingt haar liedje. “Wij hadden vroeger twee zilveren kerstklokjes,” deel ik mijn herinnering met haar. Een van mijn broer en een van mij. Die konden echt klingelen. Ik glimlach bij de gedachte aan het mooie kerstsnuisterijtje.

Ik beloof Annabel een kerstklokje. Een met een klepeltje, die ze zelf elk jaar in de kerstboom kan hangen. Net zo’n mooie zilveren als mamma vroeger had. Eentje waarbij ze met recht klingkokje klingelingeling kan zingen. Ze glundert terwijl ze over het klokje fantaseert. Belletje en haar belletje. Ik ga meteen op zoek.

Eerst de Blokker. Dan de Hema. De Zeeman, de V& D en tenslotte zelfs Riviera en Villeroy & Boch. Van alles is er. Kunstiger dan kunstig. Van papier, van hout, plastic, zelfs van kristal is er genoeg. We kunnen labradors in onze boom hangen. Pinguïns. Een schoentje van Prada, bierflesjes, digitale kerstballen (met foto), Otazu kerstballen, versiering in de vorm van hartjes, fruit of met rare teksten. Van alles zie ik aan mijn geestesoog voorbijtrekken. Van alles. Maar géén gewoon kerstklokje.

Het tuincentrum dan maar. Daar zouden ze me wel kunnen helpen. Paarse kerstkevers, vogelkooitje voor in de kerstboom, een patrijs in een perenboom. Gepokte kerstballen, gemazelde kerstballen en zelfs kerstballen met houtsnippers. Elfen, trollen, heksen. Wederom, van alles. Behalve een kerstklokje.

Dus nu de vraag. De vraag der vragen. Want ik heb natuurlijk helemaal niets tegen kerst. In tegendeel, vind kerst hartstikke gezellig. Leuk. Familie enzo. Ben ik helemaal voor. Bling bling, ook leuk. Lekker eten, heerlijk. Tot zover geen probleem. Doe ik niet moeilijk over. Dat de kerstviering zo rond de zomervakantie al in de winkel ligt, vooruit, neem ik op de koop toe. Alles voor de vrede zeg ik dan.

MAAR WAAROM KAN IK WEL EEN FOKKING LABRADOR VOOR IN DE KERSTBOOM KOPEN MAAR NERGENS EEN NORMAAL KERSTKLOKJE VOOR MIJN DOCHTER?

WAAROM WAAROM WAAROM? Hijg.

11 thoughts on “Voor de lieve vrede

 1. Het moest verboden worden! Labradors en vogelkooitjes in kerstbomen! En, erger nog: Prada schoentje of bierflesje 👿

  Lieflijke engeltjes, klokjes, sterren en ballen willen we! En oké, als uitschieter misschien een eland of een kerstmannetje. Maar gekker dan dat moet het niet worden!

  Ennuh, Esther… leuke typo/tutti frutti: dat de kerstviering in de winkel ligt 😀

  Like

 2. Lees het graag als jij er eentje vindt ! En waar ! Want ben al járen op zoek naar zo’n echt klingelklokje. Vond ze vroeger ook altijd zo leuk.

  SUCCES !!!

  Like

 3. Ik heb mijn mini Delftsblauwe kerstklok nét in de boom gehangen, maar die hebben we in de Zaanse Schans gekocht, dus daar heb je ook niet zo veel aan; is natuurlijk niet echt om de hoek… 🙄

  Like

 4. Voor kerstklokjeszoekers, deze reactie kreeg ik via de mail.

  [quote:b8b741b987]Hoi Esther,

  Ik las je blog over kerstklokjes en ikkan niet inloggen op VOL maar mijn moeder heeft vorige week een kerstklokje mét klepel gekocht bij de Bijenkorf.. Weet niet of die bij jou in de buurt zit, maar dat is dus nog het proberen waard. Succes!

  Een groet,
  Karen[/quote:b8b741b987]

  Like

 5. Ik heb ook kerstklokjes in mijn boom met klepel! Volgens mij komen die bij de Makro vandaan, wel al ongeveer 5 jaar geleden gekocht maar toch, misschien hebben ze ze nog steeds, ze zijn van het merk Peco (bekend “kerstmerk”) in een doosje zitten er 4. Succes met de zoektocht, toch lullig als je er nu geen een kan vinden…..

  Like

 6. Oh ja, zulke kerstklokjes hadden wij ook!! Geloof dat mijn ouders ze nóg hebben als de boel niet gesneuveld is tenminste. Vond ik ook altijd zo prachtig!
  Maar ook hier zie je weinig van dat spul helaas.

  Like

 7. Ik moest ook meteen aan de Bijenkorf denken, daar hebben ze veel ouderwetse kerstversiering. Heb er vorig jaar twee vogeltjes met van die knijpertjes eraan gekocht.

  Nog een tutti frutti:

  Het is een fragment-opname 😀

  Like

 8. Ja die hadden wij thuis vroeger ook!
  En hier heb ik een ‘gouden’ plastic klingelklokje, maar ik HEB er dus wel een, waar de kids dan ook erg vaak mee klingelen, ook al is het een lelijk nepding! Is ook al jaren oud, en heb ook al vaak en heel vaak gezocht naar een mooier klingelklokje, maar nooit gevonden….
  Op naar de Bijenkorf dus!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s