Sneeuwt het?

Er zijn verschillende huidziektes waarbij je last hebt van schilfers op je hoofd. Hieronder vind je de twee die het meest voorkomen.

Roos

Roos ontstaat doordat je huid een grotere hoeveelheid gist bevat dan normaal. Bij mensen zonder roos komt gist ook voor op de huid, maar dan veel minder. Het zorgt ervoor dat de huid zich in fases kan vernieuwen. Bij mensen mét roos gebeurt die vernieuwing in een versneld tempo, waardoor er dus schilfers ontstaan. De jeuk die je hebt komt door de aanmaak van talg. Ook dit is bij mensen met roos meer dan normaal.

Behandeling:
Gebruik een anti-roos shampoo die de stof Ketoconazol bevat. Hierdoor ga je de aanmaak van gist tegen en verdwijnt de roos.

Psoriasis

Als je last hebt van Psoriasis, heb je rode plekjes op je hoofdhuid in combinatie met witte schilfers. Deze schilfers worden witter als je eraan krabt. Dit noem je het kaarsveteffect. Psoriasis ontstaat door een stoornis in de huidgroei. Normaal gesproken maakt je huid nieuwe cellen aan en laat het de oude cellen afsterven. Dit is niet te zien bij iemand die een normale huidgroei heeft. Mensen met Psoriasis hebben een huid die dit proces versneld uitvoert, waardoor er dikke plakken cellen (de rode plekjes) en schilfers achterblijven op je huid.

Behandeling:
Psoriasis is eigenlijk nooit helemaal te genezen, maar met een goede shampoo ben je al een eind op weg! Als je jeuk hebt door de schilfers, kun je bijvoorbeeld Zwitsal Shampoo of Head & Schoulders Sensitive gebruiken. Deze verminderen de jeuk. Daarnaast raden we je de VSM Rubisan zalf aan. Dit is een goed middel tegen Psoriasis.
Voor ernstigere vormen van Psoriasis kun je het beste naar de dermatoloog gaan. Deze kan je bijvoorbeeld advies geven over vormen van lichttherapie. Via je huisarts kun je een verwijzing aanvragen voor een afspraak bij de dermatoloog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s