Zo moeder, zo …

Diploma A en B zijn onderverdeeld in fasen.
Wanneer een kind start met zwemles, krijgt hij of zij een grote gekleurde vis. Zeven schubben ontbreken. Wanneer een fase met succes wordt afgerond, mag het kind een ‘schubje’ uitzoeken. Het is elke les weer spannend wie er dóór mag naar de volgende groep.

De lessen zijn verspreid over de verschillende baden. Elke fase heeft zijn eigen bad. Annabel zwemt momenteel in het ‘dolfijnbad’. Hetzelfde bad waarin ik sinds jaar en dag op maandagavond mijn aquarobiclesjes volg. Sinds de Kleine Klets dát weet, heeft vraagt ze met enige regelmaat op dinsdag of ik ‘al een schubje’ heb gekregen. Ik speel het spelletje altijd mee en schud een beetje droevig mijn hoofd.

Ieder kind doorloopt de fasen in zijn of haar eigen tempo.
Waar Lizzy met een goed jaar voor zowel A als B kon afzwemmen, spettert Annabel na driekwart jaar nog steeds vrolijk rond in fase twéé. Ze heeft inmiddels niet zo’n zin meer in de zwemles maar echt problemen heeft ze er niet mee. “Ze lijkt het wel best te vinden zo,” zei ik onlangs nog tegen Paul. “Maar dáárvoor zit natuurlijk niet elke week in die chloorlucht!”

Gistermiddag, net terug van zwemles, ontspon zich een gesprek op de bank. Ik stond te koken en hoorde Lizzy vragen of Annabel het niet vervelend vond dat ze nog steeds in fase twee zat. “Nee hoor,” zei Annabel. “Want meer dan je best kan je niet doen.” Ik dacht eigenlijk dat de dames al waren overgestapt op een ander onderwerp toen ik toch weer het woord ‘zwemles’ hoorde. Ik liep de kamer binnen en zag Annabel zich naar Lizzy buigen. “Ach, weet je,” hoorde ik haar samenzweerderig fluisteren: “Mámma zit ook al héél lang in fase twee.”

13 thoughts on “Zo moeder, zo …

 1. Inderdaad! Moet je eens opletten hoe snel ik straks mijn A heb! 😛

  Trouwens, dat met die schubjes is niet overal. Je hebt daar allerhande varianten op, octopussen, krabben, weet ik veel.

  Like

 2. Klopt, bij ons gaat het met kikkers en 5 ontbrekende stukjes. En als je je A gehaald hebt, een kroontje (en ruimte voor extra kroontjes voor B en C).
  Alleen jammer dat de kikkerpuzzels pas na 11 maanden en een week of 3 voor het afzwemmen beschikbaar waren 😉
  De jongste kan straks echt gaan sparen …

  Like

 3. Haha die Bel, compleet logische gedachtengang. Helaas zal jou “gebrek aan vorderingen” haar dus niet echt stimuleren om vooruitgang te boeken ;-).
  Ik vind ons Amersfoortse schubjessysteem trouwens erg leuk! Mikki heeft hem allang vol, Alec krijgt de laatste van C bij schoolzwemmen in groep 4.

  Like

 4. Toen ik het verhaal gisteren aan mijn zwemjuf vertelde zei ze ook al dat ze een scubje voor me zou regelen 🙂

  Kaat, ik ga je ff mailen!

  Like

 5. Briljant, die Bel. Elk kind is dus duidelijk anders; Poek mocht gisteren, al na 2 maanden, naar badje 2 (ik heb alleen geen idee heoveel badjes er zijn 🙂 ) terwijl een jongetje uit haar groep al veel langer zwemt en niet meemocht. tot groot ongenoegen van zijn vader, overigens … 🙂

  Like

 6. Ja, Annabel vond het gewoon zielig voor jou, dus als jij nou even je
  schubjes haalt, zal ze vanzelf volgen 🙂
  Hier hebben ze stickers. Mijn jongste zit nu in het diplomabad voor A en
  de oudste heeft er al 8. Dus dat zijn vast heeeeeel veel schubjes.

  Like

 7. Wat een schatje, die Bel van jou!

  En goh zeg, die zwembaden zijn wel kampioen in ondoorzichtige systemen. Bij ons gaat het van badje 1 tot 9, maar daarbij wel 6a en 6b. En toen oudste nog zwom, ging ze van badje 4 ineens door naar badje 6, want badje 5 bestond niet meer. Ze deed zo’n anderhalf jaar over haar A diploma, maar hoefde vervolgens maar 1 les voor ze af mocht zwemmen voor B. En jongste zwemt nu al anderhalf jaar en zit in badje 4. Ik hoop dat ze mag afzwemmen voor ze in de puberteit zit. Ik snapte die logica al nooit, maar krijg nu het vermoeden dat het onderdeel van de pret is.

  Like

 8. Schubjes! Ik ken die vis van het plaatje wel, was een tijd lang mijn favoriete boek 😀 Maar, zo’n zwembad systeem kende ik helemaal niet, misschien lag het eraan dat we ons zwemklasje met wel 6 kinderen haddden, en ook maar 1 bad. Het was van, op die momenten per jaar kun je afzwemmen, en we kijken een of twee weken van te voren of dat je zult lukken en zo niet, nog even wachten. Verder herinner ik me alleen de grote haak die de meester of juf had (dat wisselde nog wel regelmatig) om ons te ‘ondersteunen’…

  Like

 9. Haha, die Annabel. “Meer dan je best kan je niet doen”. Ik vind het ontroerend en grappig, zoveel kleuterwijsheid. Kan niet wachten tot mijn dochtertje ook zulke verstandige dingen gaat zeggen.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s