Samen spelen

Vanmorgen op het schoolplein.

Meisje één: “Kom je vanmiddag bij me spelen?”
Meisje twee: “Nee, de oppas brengt me uit school naar tennis.”
Meisje één: “O. Daarna dan?”
Meisje twee: “Daarna moet ik naar pianoles.”

Meisje één: “Morgen dan?”
Meisje twee: “Dan moet ik naar de B.S.O.”
Meisje één: “Vrijdag? Dan zijn we vrij!”
Meisje twee: “Ik ga logeren. Mijn ouders zijn het weekend weg.”
Meisje één: “O. Jammer zeg.”
Meisje twee: “Ja.”

Zeg nou eens eerlijk, dit is toch gewoon zíelig!

32 thoughts on “Samen spelen

 1. ja, dit is echt zielig, arm kind. 😦

  Ook zielig voor kindje 1, als dit de tendens is, is er straks niemand meer voor haar om mee te spelen 8-/

  Like

 2. Het kan ook anders zijn hè,

  Twee weken geleden had mijn dochter op woensdagmiddag dansles. Op donderdagmiddag tijdens de lunch blokfluitles, en die donderdagmiddag moest ze naar de gastouder wegens vrije schoolmiddag. De gastouder leverde haar eind van de middag af bij judo (daar was ik dan weer wel bij). En op vrijdag kwamen mijn ouders haar ophalen voor een logeerweekend omdat Lief en ik samen weg gingen.
  Bijna zelfde situatie dus. Nou ja, ongeveer dan toch bijna.

  Normaal heeft ze maar 1 middag (van half 4 tot half 6) gastouderopvang en staan Lief of ik de andere dagen bij school. Dansles, judo en blokfluitles vind ik ook best als veel klinken, maar ze vindt het allemaal super en moet niet van ons.

  Nou ja, laten we hopen dat Meisje 1 in normale weken misschien alleen maar op woensdag en donderdag een oppas en BSO heeft zodat ze alle andere dagen wel speeldates kan maken. En dat die ouders misschien gewoon ontzettend heftig aan een weekendje samen weg toe waren. Dat het dus geen normale gang van zaken is.

  Niet dat ik je gevoel niet snap hoor. Maar ik probeer het gewoon van de positieve kant te bekijken. Misschien heeft meisje twee wel een superweekend bij d’r grootouders en is dit een bijzonder week. 😉

  Like

 3. Ik hoor regelmatig dat kinderen op één middag twee activiteiten hebben. Bij Liz op turnen zitten meisjes die rechtstreeks van muziekles afkomen en dat vind ik best wel veel, zo achter elkaar. Daar had ik me de laatste tijd al wel vaker over verwonderd en dit gesprek(je) sloot daar “mooi” bij aan. Dit kan een incident zijn maar ik merk wel steeds vaker dat er weinig speeltijd door BSO/gastouder/clubjes overblijft. Het is vast niet altijd verkeerd maar dit meisje keek er wel behoorlijk zielig bij. 🙂

  Like

 4. Ik moest vroeger gewoon kiezen: een sport en een instrument, en niks twee dingen op een dag.
  Denk dat het voor veel kinderen soms echt too much is, vooral na een schooldag. Bovendien: vervelen was zo lekker soms (en blijkt ook goed te zijn!)

  Like

 5. Ik ben misschien ook een beetje streng, ze mogen bij mij (tot nu toe) maar één ding. En dan moeten ze ook nog eerst hun diploma’s hebben!

  En het ligt er ook aan dat ik nogal rustige kinderen heb. Die hebben veel tijd nodig thuis, met elkaar, buiten spelen, rommelen, etcetera. Ze houden niet zo van veel activiteiten buiten de deur. (Soms ook wel vermoeiend hoor :-))

  Like

 6. Als jij jezelf streng vindt, dan ben ik dat ook 🙂
  Ook mijn zoontje en dochtertje moeten eerst hun zwemdiploma’s halen, voordat er ingeschreven wordt bij een sportclubje o.i.d.

  Als ik kijk naar hoe druk ze zijn op school, het feit dat ze nu nog lekker buiten kunnen spelen en het belangrijk is dat ze zichzelf leren vermaken, is er daarna nog tijd zat voor andere bezigheden. Ze zijn nog zo jong!
  Dat er tegenwoordig al agenda’s aan te pas komen voor het maken van een speelafspraakje alleen vind ik echt absurd….

  Tuurlijk vinden kinderen de clubjes e.d. allemaal leuk…alles is leuk….we moeten alleen niet vergeten dat ze kind zijn en mogen zijn, als ze later groot zijn komen er zowiezo al allerlei verplichtingen in hun leven waar ze druk zat mee gaan zijn 🙂

  Like

 7. En clubjes op woensdagmiddag zouden verboden meoten worden. Da’s nou juist zo’n middag om lekker te spelen met vriendjes/ vriendinnetjes. En dan moeten ze ineens om 14.30 uur naar ballet…

  Like

 8. @ Marieke – helemaal mee eens. Woensdagmiddag niet volplannen met van alles. Want ook verjaardagsfeestjes worden vaak op woensdagmiddag gepland…

  Like

 9. Mijn jongste is 6 en zit alleen op zwemles. De oudste is 11 en zit op snorkelen, want dat vindt hij leuk en op gitaarles, vindt hij ook super. De gitaarles is op woensdagmiddag, maar dat vindt hij niet erg. Hij speelt ervoor en erna gewoon buiten. Als de jongste zijn zwemdiploma’s heeft, mag hij op een andere sport als hij wil, en op muziekles. Dat vind ik genoeg. Maar iedereen moet het zelf weten hoor, het ligt ook aan het kind. 🙂

  Like

 10. Bij ons thuis was het ook een geld kwestie trouwens; wij ‘mochten’ ook op 1 iets (sport of muziek) en na de zwemdiploma’s inderdaad. Dat was trouwens bij iedereen in de klas zo.. voordeel was wel dat wij in een wijk woonden met veel kinderen, veel groen en water om te spelen en een ‘groot’ huis ha vond ik toen. Gewoon een gezinswoning en mijn zus en ik eigen slaapkamer dus dr was genoeg te doen. Ik heb dat niet ervaren als ‘weinig’ 1 clubje vond het ook wel genoeg..
  Muts enzo wanneer zouden die verjaardag feestjes dan beter gepland worden? Vind jij zaterdag een optie? Zie ik nu ook vaak gebeuren. Lijkt het of kinderen vakeer naar feestjes gaan (meer kinderen per feestje bijvoorbeeld? en langere feestjes dan bijv 20 jaar geleden) over algemeen natuurlijk dan he 🙂

  Like

 11. Feestjes op zaterdag inderdaad….klopt, laatst had mijn dochtertje er ééntje. Ben toch meer voorstander van feestjes op de woensdag- of vrijdagmiddag moet ik zeggen….

  De feestjes lijken wel steeds gekker te worden…
  Binnenkort wordt mijn dochtertje 5 en heeft haar 1e echte kinderfeestje, gewoon lekker thuis… Hoeveel kinderen er komen, in eerste instantie 5 (naar haar leeftijd), maar het wordt al lastig…. ze wordt zelf regelmatig uitgenodigd en speelt ook nog met andere kindjes…. wat nu? als het er meer dan 5 zijn/worden?
  Bij mijn zoontje was ik daar heel strikt in, die speelde ook met minder vriendjes en werd minder vaak uitgenodigd lijkt het wel….dus kon ik me makkelijk aan het aantal houden, maar nu….dilemma :-S

  Like

 12. @jobje – 🙂 dat bedoelde ik juist: dat ik voorstander ben van verjaarspartijtjes op woensdagmiddag. Ik pleit er dus voor om de woensdag niet vol te proppen met allerlei andere dingen. Want een feestje moeten missen om bijv. naar muziekles te moeten, dat is toch niet leuk… 😥

  Like

 13. Als alleenstaande ouder breng ik mijn dochter regelmatig naar de opvang. Ik MOET wel om alle eindjes aan elkaar te knopen. Dochterlief vind het niet erg (gelukkig). Lekker spelen met leeftijdsgenoten. De baby’s vertroetelen. Regelmatig worden er uitstapjes gepland, naar het bos, naar het strand. Te veel op om te noemen.

  Niet iedereen heeft een keuze Esther!

  Like

 14. I know. Ik zeg ook nergens dat ik ‘tegen’ opvang ben. Helemaal niet, mijn kinderen blijven ook over omdat ik moet werken.

  Het is de combinatie van zesendertig clubjes, BSO, logeren omdat de ouders wegzijn etc. waardoor een kind (als in bovenstaand voorbeeld) niet meer aan spelen toekomt. Dat komt een beetje treurig over.

  En ik blijf erbij, als ik hoor dat een kind op een dag naar muziekles, sport en/of weet ik veel wat moet, vind ik dat best veel.

  Like

 15. Hier was het ook eerst zwemdiploma’s, dan sport. Nou ik dochter net gestopt met paardrijden na het bijna 2 jr gedaan te hebben en waarom? Omdat ze idd baalde dat ze niet meer kon spelen op vrijdagmiddag aangezien ze sinds groep 5 tot 15.00 school heeft. Ik begrijp haar en voel me natuurlijk als gescheiden ouder al best lullig omdat ze op di en do al bso heeft en dus niet kan afspreken. Aan de andere kant vind ik eigenlijk dat elk kind een sport of clubje móet hebben (zoon voetbalt nu) maar kan je dat dwingen? Gelukkig heeft ze momenteel 1 uur gym en 1 uur zwemmen via school, maar dat zwemmen is vlgd jaar afgelopen. Het is lastig, maar ik begrijp jou stukje en zou ook even verwonderd geluisterd hebben.

  Like

 16. Ben heel blij dat ik geen oppas meer nodig heb, werk 4 ochtenden(ze bljiven 1 dag over) dus vrij als de kinderen vrij zijn en als ik extra moet werken kunnen ze zelf afspreken ook bij ons want wij wonen boven onze winkel… in de vakanties als ik moet werken dan kunnen ze uitslapen en dan zelf aankleden en eten! En ze kunnen goed met elkaar opschieten!
  Bij ons ook eerst zwemdiploma en dan iets anders.
  Met gevolg dat ik op zaterdag om 8.00-8.30uur bij voetbal moet zijn. :{ :{ :{ :{

  Like

 17. Ik zou er ook verwonderd naar hebben geluisterd hoor Esther, net als jij. Maar doordat ik er over na ging denken merkte ik dat het dus bijna mijn dochter had kunnen zijn.

  Hier was het ook de regel; eerst je zwemdiploma. Tot het ons voor jongste goed leek om judolessen te volgen. Dochter moest dan regelmatig mee naar de sportschool en zag dat er tegelijkertijd dansles werd gegeven. Toen was Dochter al ruim een jaar aan het zwemmen, maar nog steeds geen diploma in zicht. En ze wilde graag dansen. En hee, ze was er meer dan de helft van de tijd toch al bij in de sportschool, dus ging ze dansen.

  Het kwam dus toevallig zo leuk uit; op het zelfde moment, in de zelfde sportschool de één naar dansles en de ander naar judoles. Hartstikke handig.
  en zo zaten ze dus op zwemles en op een sport.

  En toen, toen verhuisde de judoles naar een andere dag. Zucht. En dus fietsten we opeens twee keer per week naar de sportschool. Weer regelmatig dat dan het ene kind meemoest om andere kind te brengen. Terugfietsen heeft wegens afstand geen zin, dus bleven we in de sportschool wachten tijdens de lessen (drie kwartier). Oplossing van de kinderen vervolgens; Zoon ging meedansen bij Dochter, en Dochter ging meejudoën bij
  Zoon. %-P

  En zo werden wij dus zo’n gezin dat ik had gezegd dat we niet zouden worden; ze zitten op zwemles en op twee sporten. En leuk dat ze het vinden (veel leuker in ieder geval dan drie kwartier wachten op zus/broer) en bij beide groepen zitten klasgenootjes, dus reuze gezellig. Mijn eerste voorkeur heeft het niet, maar ze “moeten” ook niet. Als het door andere activiteiten een drukke week is “skippen” ze wel eens een les. En verjaardagsfeestjes gaan ook altijd voor. Dat is bij deze “sporten” waarschijnlijk wel makkelijker dan bij teamsporten ofzo.

  Het loopt dus soms zoals het loopt. Maar twee buitenschoolse activiteiten op een dag zou ik ook veel vinden. En over een jaartje zijn we van de zwemlessen af! 🙂

  Like

 18. Wel een leuk verhaal Marg en ook leuke oplossing!

  Bel had laatst ook intresse in de dansles die tegelijk met Lizzy haar turnen werd gegeven. Heb haar mee laten doen, ze vond het niets. Oke dan. Als ze het wel leuk had gevonden dan ze denk ik ook wel gemogen tzt, als ze zwemles nog niet afhad…. 🙂

  Like

 19. Ja, soms loopt het gewoon anders dan je denkt. Misschien dat we tegen de zomer de boel toch omgooien als de kinderen het allemaal te veel vinden. Over een maand maar eens in de groep gooien.

  Zwemles, ook zoiets. Dochter deed anderhalf jaar over zwemdiploma A. Toen ze dat had mocht ze van mij een pauze. Daar had ik meteen spijt van trouwens, toen ik in de zomervakantie die gelijk op dat diploma A volgde zag dat ze eigenlijk nog helemaal zo goed niet zwom. Uiteindelijk is ze na een half jaar weer begonnen. En toen haalde ze in zes lessen B. Nou ja zeg. Misschien ook omdat ze wat ouder was ofzo? Affijn, nu lest ze al weer een paar weken voor C. Omdat ze toch elke vrijdagmiddag mee moet naar het zwembad waar zoon nog steeds voor A lest. Ze is zelfs nu zo enthousiast dat ze zegt dat ze na C ook nog door wil voor zwemvaardigheid. Dat had ik allemaal niet kunnen verzinnen toen ze zo lang met A bezig was!

  Like

 20. @ Margje en anderen: ik ben ook pas later dan gemiddeld op zwemmen gegaan en was toen ineens heel goed. Op mijn achtste gevraagd voor wedstrijdzwemmen (omdat ze zagen dat ik talent had) en al snel was ik clubkampioen. Vroeg beginnen hoeft dus inderdaad niet per se.

  Like

 21. Ik vind het ook zielig zoals het in je voorbeeld ging, maar zat vroeger wel ook op een heleboel tegelijk. Ik weet de dagen zelfs nog precies. Of avonden meestal, behalve in het weekend, dan was het ‘s ochtends:
  op maandag volksdansen (ja, echt :$, dat was toen al niet hip, maar ik vond het leuk), op dinsdag zwemmen, op woensdag gymnastiek, op donderdag weer zwemmen, op vrijdag niks geloof ik (later wel dansles), op zaterdag tennis en op zondag weer zwemmen. En dan ook nog wedstrijden in het weekend. Pffft. Toch vond ik dat toen niet veel. En gelukkig zag ik mijn moeder ook nog heel veel (mijn vader sneed altijd het vlees, maar dan buiten de deur; hij was slager :D) en speelden we ook nog heeeel veel buiten (hutten bouwen en zo, bussietrap, pijltjes schieten, elastieken, etc, zoals kinderen vroeger deden).

  Like

 22. Pfff vind het ook een beetje te veel van het goede hoor voor die kinderen soms!
  Mijn oudste mocht vanalles maar wilde niets haha en onze jongste zit sinds een klein jaar op G-judo, gewéldig!
  En zoals ik hierboven lees zijn er natuurlijk ook kinderen die het geweldig vinden om het allemaal te doen natuurlijk!!
  Dan moet je het natuurlijk ook wel kunnen betalen want pfff wat kost dat sporten veel geld tegenwoordig!!

  Like

 23. Wat is G-judo?

  Ik zat vroeger ook op twee dingen, volleybal en toneel. Maar dat was wel later, toen ik er zelf heen kon zeg maar. Was leuk, zaterdag op de fiets met team weg om competitie te spelen, leuk!
  Daarvoor als kind altijd zwemmen en later turnen. En toen ik gestopt ben met volleybal heb ik een tijdje taekwondo gedaan 😀 (Was niet zo’n succes.)

  Like

 24. Ik geloof dat ik het voornamelijk stoer vond om te kunnen zeggen dat ik op taekwondo zat, Jobje. (Toen in vier HAVO) De feitelijke training vond ik een stuk minder. En nadat ik een keer met een blauw oog terugkwam ben ik er maar mee gestopt.

  Like

 25. Onze kinderen hebben zelfs al vaker feestjes op zondag gehad. Omdat op woensdag slechts één ouder beschikbaar was om te begeleiden, en op zaterdag wedstrijden gespeeld moesten worden. Nu ze allebei op de middelbare school zitten worden afspraken helemaal op gekke tijden gemaakt i.v.m. verschillende lesroosters (vriendjes zitten niet allemaal op dezelfde middelbare school). Zaterdag krijgen we een logé, die er dus bij het paasontbijt bij zit. Vind ik geen punt, en zijn ouders blijkbaar ook niet.

  Like

 26. het is een moeilijke discussie, want hoewel ik ook vind dat kinderen het tegenwoordig druk hebben en al een agenda bij moeten houden om alles erin te passen, vind ik ook dat clubjes erbij horen voor het sociale aspect etc.
  Hier speelt het nog niet echt, want mijn grote kleine man is “pas” 4. En net als het merendeel hier willen we dat hij eerst zijn zwemdiploma haalt, maar daarmee zijn we nog niet begonnen. Maar dan nog vind ik zijn week al vol…school, 2 middagen BSO en een middag bij opa en oma…alleen woensdag en vrijdagmiddag thuis net als het weekend, waarin wij ook vaak van alles willen en gaan doen en de mannetjes “meemoeten”.
  Ik kijk niet uit naar alle ballen die ik straks in de lucht moet gaan houden met clubjes, sporten, speelafspraken, eigen agenda, kinderpartijtjes enzovoorts…hoewel het dan ook wel weer zijn charme zal hebben!

  Like

 27. Ik pleit voor terugkeer van “goed-genoeg-moeder”. Dat houdt in: “nee schat, geen hockey, want ik heb geen zin in bardiensten draaien. Ik help ook al op school”. En de “nee schat, geen voetbal nog totdat je er zelf heen kunt fietsen”.
  Dat sporten is trouwens helemaal killing: hoor regelmatig horrowverhalen over om 8 uur aanwezig zijn ivm uitwedstrijden enzo…

  Like

 28. @Marieke: afgelopen zondag (klok was die nacht dus verzet) moest mijn man met onze zoon al om 8.45u op een toernooi zijn. Vroeg ja, maar het was ook nog eens een uur rijden! Het is echter de enige sport die onze zoon doet dus dit soort dingen neem je dan voor lief! Wat dat betreft was de tijd van de zwemles nog relatief simpel 😀

  Like

 29. Ik heb ook een zielig kind geloof ik nu. Jezus, komt de aloude discussie nu weer op dat moeders niet mogen werken omdat ze dan hun kinderen daardoor tekort doen? Ik werk dus inderdaad, mijn lief ook, kind dus naar BSO, 4 dagen per week, geen opa’s en oma’s in de buurt (ook heel zielig!) en wij hebben inderdaad, heel af en toe, behoefte aan een weekend voor ons zelf, om daarna weer als leuke ouders te kunnen functioneren. Sorry hoor, lees je altijd met veel plezier, maar hier gaan mijn nekharen echt van overeind staan!

  Like

 30. Hoi Jose,
  Nee hoor, heeft niets met de discussie ‘of moeders mogen werken’ te maken. Ik werk toch zelf ook?! Drie dagen buiten de deur en de rest thuis en Paul werkt ook.

  Het is alleen zo, dat zeg ik ergens al eerder, dat ik twee clubjes achter elkaar (op een dag) en dan vooral in combinatie met alles wat er achteraan kwam, veel vind. En dit ik het voor dit betreffende kind zielig vond dat het maar niet lukte om een speelafspraakje te maken.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s