De ‘goed’ meetlat

Elke avond maak ik de balans op.

Ik schenk een glaasje wijn in en neem de dag door. Met mezelf. Wat heb ik gedaan vandaag. En vooral: wat voor goeds heb ik gedaan.

‘Goed’ is voor mij een synoniem voor ‘nuttig’. Schrijfwerk is nuttig, huishoudelijke taken zijn dat ook. Ik heb dan wel een hulp, maar er is altijd wel ergens een kast die moet worden opgeruimd of administratie die gedaan moet worden.

Goed
is ook: geen tijd verkwisten. In de zon een boek lezen scoort niet zo hoog op de goedladder. De agenda bijhouden wel. Wanneer ik alles zo gepland heb dat het op rolletjes loopt – ik wil niet zo’n drukdrukdruk dame zijn – dan heb ik het goed gedaan. Als ik ’s avonds minimaal drie dingen kan bedenken die ik die dag heb geregeld, dan heb ik dat goed gedaan.

Lijnen is ook goed. Nuttig ook. Het helpt om op gewicht te blijven. Niet gesnoept? Niet overdadig gelunched? Niet stiekem de toetjes van de kinderen opgegeten? Goed. Ik mag tevreden zijn en geef mezelf een compliment.

En het mooist is natuurlijk als ik meerdere dingen goed gedaan heb op een dag. Op mijn eten gelet, een kast opgeruimd, een column geschreven (of nog beter: twéé columns geschreven) en drie dingen ‘geregeld’? Top. Op zulke dagen heb ik het pas écht goed gedaan.

Op die zogeheten topdagen zit ik nog geen vijf minuten op mijn kont. Want zitten is niet nuttig. Er is altijd wel iets te doen. Hoe kan ik nou een Sudoko oplossen als het een troep is op zolder? Hoe kan ik televisie kijken als ik een half jaar achterloop met het inplakken van de foto’s?

Kortom, ik ben een bezig bijtje. Een vlijtig Liesje. En ik ben een superplanner. Bij mij loopt alles op rolletjes. Maar ondertussen word ik behoorlijk moe van mezelf. Ik ben gewoon een dwangneuroot! Met mijn ‘goed’ meetlat. En mijn rotgevoel als ik een keer in de tuin heb zitten lezen. Ik wil er vanaf.

Maar hoe?

21 thoughts on “De ‘goed’ meetlat

 1. Wat jij altijd hebt, heb ik bij vlagen en dan maak ik er goed gebruik van. Maar over het algemeen ben ik meer van “Chill”…ik kan rustig een serie op TV kijken, terwijl de afwas nog niet in de vaatwasmachine zit. Dat kan later ook, denk ik dan…kom mezelf dus ook vaak tegen, maar dan in een rommelig huis en jij hebt blijkbaar hetzelfde, maar dan is je huis in ieder geval opgeruimd 😉
  Oplossing: samen in een potje, hard roeren eruit klauteren en dan hopen dat ik iets meer van jou heb en jij van mij? 🙂

  Like

 2. Meer lanterfanten! Laat lanterfanten hoog scoren op je goed-lijst. Het nut van de nuttelozen. Alhoewel ik het wel herken hoor: ik heb ook zoveel van die nuttige dingen nog to do en ben erg blij met een productieve dag, waarin ik veel van dat lijstje kan schrappen. Maar het lukt me ook steeds beter om regelmatig de boel de boel te laten. Met een kop thee even buiten te zitten en niks te doen. Die was komt later wel. Die BTW aangifte ook (alhoewel, die moet ik vandaag toch echt doen, en wat zit ik nu nog te lanterfanten?).

  Zo gedurende de dag, of aan het eind met een wijntje, eens terugkijken naar wat er goed/mooi/leuk/fijn is aan de dag, is voor mij wel iets waar ik aan gewend ben geraakt en waardoor ik nog bewuster de leuke/mooie/fijne dingen opzoek. En mezelf dan maar vergeef dat ik het nuttige heb laten liggen voor een andere keer.

  Fijne dag vandaag!

  Like

 3. Jemig Es, ik vind dit eigenlijk best heftig. Heb later meer tijd om te reageren, nu even een digitale knuf. Plan je vandaag voor je zelf even een uurtje NIETS in? 😉

  Like

 4. Ik herken het ook wel, Es, maar ben er ook steeds beter in om eea los te laten. Ik maak meestal vooraf een planning:’minimaal één nuttig ding en de rest zien we dan wel weer. Sinds ik kinderen heb, is mijn voorheen strakke planning toch niet vol te houden en kan ik maar beter veel relaxen. En tegenwoordig heb ik pas een goeie dag als ik vooral relaxed ben geweest. Zo heb ik net een half uur gekeuteld met Slof; lekker!
  Niet te streng zijn voor jezelf, help je niemand mee. En ook niet kijken naar hoe veel anderen doen: leuk voor hen, maar niet voor iedereen toepasbaar.
  En ook een virtuele knuffel van mij :kiss:

  Like

 5. Sjeu mop, hoop dat je ietsie overdrijft? Zoniet, loslaten is the key word. Als je niet ontspant, ben je helemaal niet zo goed als je zelf denkt op je lijstje. Je bent nl vaak een gestresste moeder en partner en ook gewoon een gestresste ‘ik’. Het verbaast mij vaak hoelang jij over een boek doet en nu snap ik waarom, je gunt jezelf gewoon geen hele avond lezen. Zo spraken we tijdens de laatste borrel over de Milleniumtrilogie. Ik ben zondagavond in deel1 begonnen en had um woensdagavond uit. Hoever ben jij nu? Gewoon alles aan de kant en in ieder gestolen uurtje lekker lezen, even alleen maar jij en je boek. En ja, dat betekent nu een huis waar nodig wat aan gedaan moet worden maar hee, dat wacht dan maar ff hoor (en ik heb niet eens een hulp ;-)). Afijn, ik kan aardig doorsperen maar ook heerlijk tijd voor mezelf pakken en weetje; dat voelt zoooooo GOED!
  kuz!

  Like

 6. Hoe ERG is het als het een keer niet op rolletjes loopt? En wat is ERG?
  Heb je iets aan het motto: waar chaos is, wordt geleefd!
  Ik ken iemand en rond zes uur in de avond kwam ik daar binnen in de keuken, de tafel was nog niet opgeruimd, toetje nog op tafel, kinderen in de kamer aan het spelen, en moeder op de keukenstoel met haar benen op tafel een boek aan het lezen. ik zeg: moet kunnen.

  Ik heb nog wel een mooie zin, waar je goeie zin van krijgt. Mot je wel Frans kunnen lezen.
  Komt ie: VIVE LA VIE, VIVE LE VENT, VIVE LE PRINTEMPS
  (zo’n mooi ritme vind ik dat)

  Tja, ik heb me zo vaak afgevraagd HOE jij dat leuke leventje van je volhoudt, maar jij bent gewoon een superplanner.

  Ik weet het niet, hoe je er vanaf komt. Zit er toch in of niet.

  Maar weer bedankt voor je verhaal (en alle andere vertelsels)

  Like

 7. Ik weet hoe, breek die meetlat in tweeen en pleur hem in de vuilnisbak! Een x wat voor jezelf doen is juist zo belangrijk. En als dat iets voor jezelf doen lekker op de bank hangen is, dan is dat HEEL goed!

  Toppertje!

  xx

  Like

 8. oeps….ik ben ook heel erg van het plannen. Ik wil alles op tijd geregeld hebben…maar dan omdat ik denk ‘dan is het maar gebeurd’. Er gebeuren altijd zoveel gekke dingen tussendoor….en dan ben ik achteraf blij dat wat moest, gedaan was..

  Like

 9. Poe, wat ben je streng voor jezelf! Klinkt niet gezellig terwijl je wel als een gezellig iemand overkomt in je blogs. Van wie moet je zo ‘goed’ doen? Er zijn meer manieren van goed.

  Like

 10. He, wat een reacties!

  Nee Kaat, ik overdrijf niet. Maar daarentegen ervaar ik het niet als een enorm probleem, meer een lastig iets waar ik wel vanaf zou willen.

  Het is niet zo dat ik niet aan mezelf toekom. Als ik wil, heb ik tijd genoeg voor mezelf en dan heb ik nog steeds alles prima gereld. Het probleem is dat ik van mezelf niet aan mezelf toe mag komen (hooguit onder zeer beperkte voorwaarden) als er nog iets gedaan moet worden. En er moet altijd nog wel iets gedaan worden. 😉

  Ik vind het gewoon stom dat ik, als ik even wil gaan zitten, alweer na vijf minuten opspring om de koelkast schoon te gaan maken. En dat als ik dat niet doe (en dus wel gewoon blijf zitten) ik echt vind dat ik het niet zo goed gedaan heb, die dag.

  Het is de aard van het beestje denk ik. En ik probeer er wat relaxer in te worden. Het komt er nu een beetje uit omdat de kinderen naar school zijn en ik opeens meer tijd heb. Die tijd zou ik best wel willen besteden aan een beetje lummelen zo nu en dan (vooral omdat ik ‘s savonds ook vaak nog van alles doe) maar dat lukt dus nog niet zo.

  Misschien is het te leren. En dat vroeg ik me af toen ik dit blogje schreef. 🙂

  Like

 11. he Esther,
  ik ben gisteren vroeg opgestaan voordat mijn zoon op moest om naar school te gaan had ik mijn lijstje (voor die dag) al voor de helft af daarna nog flink doorgewerkt en om half 1 toen zoonlief thuis kwam gegeten en ben ik heerlijk met een boek in de tuin/zon gaan zitten tot 4 uur!!!!!! :$ eten in de oven gezet en terug de tuin in met een wijntje (was half 5) :$ :$ maar een SUPER HEERLIJKE VRIJE DAG GEHAD nu weer op het werk :-S

  probeer per dag een lijstje te maken die dag de ijskast dan de was enz mss helpt het

  in ieder geval succes

  ps. geniet ierdere x weer van je berichten

  Like

 12. Het voordeel van hele weken werken is dat de planning automatisch al gemaakt is 🙂 De tijd die daarnaast over is hou ik dan toch echt wel voor een groot gedeelte voor mij zelf ( sportzaal, lezen, lekker in de tuin zitten enz)
  en dit geheel zonder schuld gevoel, maar ik ben ook al veul ouder als jij, dat helpt ! 😀

  Like

 13. Jeeminee, herkenbaar zeg! Ik heb precies hetzelfde, vooral op de dagen dat ik niet werk. Die dagen zitten echt barstensvol, geen minuutje onbenut. Steeds vaker heb ik op die dagen geen tijd om koffie te drinken, te eten of de krant te lezen (gelukkig kom ik daar op mijn werk meestal wel aan toe :))

  Wat ik zo herken bij jou, is dat ik het mezelf ook niet gun om 5 minuten te zitten, puur omdat ik die onrust voel van al die dingen die ik eigenlijk moet doen. Ik wil er ook vanaf want ik voel dat het niet goed is. Op mijn ‘vrije’ dagen is de werkdruk het allerhoogst.
  Ik zal dit logje in de gaten houden, er staan al goede tips bij!

  Like

 14. Heel herkenbaar en er moet inderdaad altijd wel iets gedaan worden, maar zoals een vriendin met wie ik gisterochtend op het strand was (met onze kindjes) zei: ‘Dan kun je helemaal nóóit iets leuks doen, want er is altijd wel iets.’ En toen besloot ik dat het goed was, dat we gewoon even op het strand waren.
  En een beetje ‘opbruinen’ voor de vakantie is óók nuttig. 😉 (in zekere zin).

  Like

 15. Ja, heb ik ook. In mijn hoofd blijft altijd sluimeren ik moet nog…..
  Maar ik ben er klaar mee. Ik heb voor het eerst in 8 jaar een ‘poetsritme’ gevonden en daar hou ik me aan. Is het donderdag? O, dan hoef ik niet persé iets te doen. Alleen als ik zin heb doe ik wat extra (zoals ramen zemen, koelkast schoonmaken etc).
  Ik heb de laatste dagen dan ook heerlijk in de zon gezeten met de Millennium trilogie. Ik voel me niet meer schuldig als zoonlief slaapt en ik ‘niks’ doe. Wat nou niks, ik zorg gewoon voor mijzelf!
  En vandaag maar uit de zon gebleven, want ik had al last van zonne allergie…

  Like

 16. Misschien helpt het als je op je things to do lijstje zowel actieve dingen opneemt, als ontspannende dingen? 😉 dus dat als je met een boek in de tuin gaat zitten, dat dat dan ook “goed” is, want het staat immers op je lijstje?

  Like

 17. Herkenbaar! Dus handige tips gelezen hier 🙂
  (Alhoewel, als ik in een echt spannend boek bezig ben kan ik heel goed de boel de boel laten).
  Deze zin ‘helpt’ me soms ook om ‘ns iets anders/iets leuks te doen:
  “A clean house is a sign of a wasted life”
  Zo kun je het natuurlijk ook bekijken…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s