Slimme bank!

Waarschuwingen zijn ín!

Voor elke drop regen is er een weeralarm, producten worden bedolven onder debiele quotes (op de zakjes van Cup-a-soup: “Vergeet niet te blazen!”) en soms worden er zelf regelrechte bevelen uitgedeeld. (“Kies bewust!” “Eet verantwoord!”)

Ik word er onderhand een beetje moe van. Het zal disclaimertechnisch allemaal wel nodig zijn, maar laten we eerlijk blijven; de groep mensen die deze waarschuwiningen ter harte zou moeten nemen kan waarschijnlijk nauwelijks lezen. Laat staan dat deze consumenten zich er iets van aantrekken.

Het deel dat ze wél leest raakt vooral geïrriteerd. Waar sommige waarschuwingen nog wel grappig zijn (“Deze wasmachine is niet geschikt om personen te wassen”) krijg ik van het merendeel een vrij agressief soort kippenvel. Sterk nog; wanneer me weer eens verteld wordt wat ik wel en niet moet doen, word ik daar erg tegendraads van.

Bij ABN-AMRO hebben ze die reactie waarschijnlijk voorzien. “Daar kunnen we ons voordeel mee doen!” moeten ze gedacht hebben. Toen ik vanochtend gingen pinnen werd ik door het apparaat begroet met de mededeling: “Pin bewust, neem niet teveel geld op!” Zonder er verder over na te denken pinde (is dat een woord?) ik, recalcitrant als altijd, vijftig euro extra.

Wat een briljante marketingstrategie van zo’n bank!

Toegemaild door Betty; dit is wat ze zag toen ze de software voor de nieuwe webcam wilde installeren. De begeleidende vraag: “En als je nou geen koffie lust?!”

20 thoughts on “Slimme bank!

 1. Ik ben blij dat ik niet de enige ben die er gek van wordt.. Maar leuk zijn ze soms wel…vooral de uit chinees vertaalde instructies. *:)

  Like

 2. het is de week van de laaggeletterdheid (de hobbyclub van prinses Laurentien), voor wie deze instructies inderdaad bedoeld zijn, maar bij wie het niet aankomt. Maar de bank heeft er inderdaad zijn voordeel mee gedaan. Slimme jongens, die van de ABN! Overigens zou zo’n mededeling door mij helemaal niet gezien worden; ik ben zo gefocused op wat ik wil zien, dat de rest volledig aan me voorbij gaat.

  Like

 3. Het wordt wel steeds erger in Nederland merk ik. Gelukkig is het nog niets vergeleken bij Engeland. Afgelopen zomer maakte ik een foto in de metro, per ongeluk met flits. Werd er toch door die hele metro omgeroepen of die mevrouw niet wilde flitsen omdat mensen met epilepsie een aanval zouden kunnen krijgen(!!). Ook in het nieuws wordt er gewaarschuwd voor nieuwsberichten met flitsen en in musea hangen ook waarschuwingsbordjes. Alsof de helft van de Engelsen een heftige vorm van epilepsie heeft!

  Like

 4. Maarten Koster op Twitter: Banken houden liever geld op de rekening…

  Daar heeft hij natuurlijk gelijk in.
  Dat was ik even vergeten.

  en die marketingstrateeg van ABN ook!

  Like

 5. Grappig 🙂

  Die felle reactie op flitsen in de Engelse metro heeft trouwens ook te maken met angst voor/herinneringen aan de aanslagen van 2005. Ik woon in Londen en het is eigenlijk een soort ongeschreven regel om niet te flitsen in de metro.

  Wist trouwens niet dat het ook vanwege epilepsie was, dat is inderdaad misschien een beetje overdreven. Maar Engelsen zijn dol op hun regeltjes! 🙂

  Like

 6. Misschien word je juist onbewust een beetje hebberig als je niet te veel mag opnemen, net alsof het anders opraakt of zo en jij het dan in elk geval nog hebt. Net als met eten misschien, hoe minder je mag en hoe bewuster het moet, hoe meer je wilt. %-P

  Wij kochten een paar jaar terug een tv en daarbij zat de volgende waarschuwing: ‘Gooi niets tegen de tv.’ :{

  Like

 7. hoe kan ik een foto hier plaatsen want ik had nu echt het toppunt van alles gezien bij installatie van de webcam maar als ik het vertel geloven jullie het vast niet ( en terecht) dus heb er met mijn foon een foto van gemaakt

  Wie kan me even helpen hoe ik hier een foto op krijg?

  Like

 8. al die vreemde waarschuwing komen voort uit de (Amerikaanse) claimcultuur, waar mensen miljoenen dollars aan schadevergoeding krijgen voor heeeele domme acties. zo is er een zaak bekend van een vrouw die haar kat in de magnetron wilde drogen en een fikse schadevergoeding ontving van de fabrikant die in de gebruiksaanwijzing niet had vermeld dat dit niet zo’n goed idee was…..

  Like

 9. Ik krijg idd ook de kriebels met van die gekke bemoeizuchtigheid.
  Naar aanleiding van je eerste zin:

  De weervrouw/man zegt dat ik mijn paraplu mee naar buiten moet nemen. Want er kon wel es regen komen. Zal ik dat even zelf bepalen? 😉

  Like

 10. Heel herkenbaar. In de tram kunnen ze er ook wat van. De laatste nieuwe: ‘Denk bij het uitstappen om de afstap.’ Ach, echt waar? Wat wordt de volgende totaal zinloze waarschuwing: ‘Denk bij het oversteken om de auto’s?’ ‘Als u poept, veeg ook uw kont af?’
  Erg jammer, al die nutteloosheid.

  Nick

  Like

 11. Ik heb een Engels babytruitje waarin staat: remove baby before washing.

  Er is volgens mij een Amerikaans advocatenkantoor dat elk jaar een ‘prijs’ uitlooft voor de meest zinloze waarschuwingen en rechtzaken. Ze hebben een erg leuke website, waarop die waarschuwingen en rechtzaken verzameld staan. Zal eens kijken of ik de link nog kan vinden.

  Like

 12. Om die 50 euro vervolgens weer uit te geven bij de AH of de pomp… Zodat de medewerkers daar weer fijn het risico op een overval zien toenemen. Of minder dramatisch de mensen achter je in de rij langer moeten wachten omdat er weer met wisselgeld gewerkt moet worden.

  Je bent 37 ik vind al dat contant betalen echt iets voor mensen op leeftijd. Klein bedrag pinnen mag is duidelijk niet bij Esther aangekomen (en waarschijnlijk tot voorkort ook lekker klagen over dat kwartje extra voor pinnen onder een tientje).

  Ik heb ook een hekel aan al die waarschuwingen op de meest idiote plaatsen. Maar wat dat precies met pinnen te maken heeft?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s