Heksen!

“Wat gaat u met die vijf pompoenen doen? Ik weet geeneens wat ik er met één zou moeten!”

Verbaasd draai ik me om. De vrouw achter me – ik schat haar een jaar of zestig – kijkt me vragend aan. Terwijl ik de laatste pompoen op de kassaband leg, denk ik na over haar vraag. Ik stel me voor hoe ik iemand eenzelfde soort vraag zou stellen. Bijvoorbeeld: “Wat gaat u met dat gezinspak condooms doen? Ik weet geeneens wat ik er met één zou moeten.”

Nu.

Aangezien de vrouw me de vraag zo eerlijk stelt, besluit ik dat ik haar ook eerlijk zal antwoorden. “Ik heb vrijdagavond een heksenavond,” leg ik uit. “En ik ga voor tien heksen Pittege Pompoensoep maken. Met vleermuisnageltjes.” De vrouw doet verschrikt een stapje achteruit. (Zou dat door de heksenavond komen of door de vleermuisnageltjes?) “Bent u een heks dan?” vraag ze. Ik denk aan Paul en mijn collega’s.
“Soms,” zeg ik eerlijk.

De vrouw staart naar de vijf pompoenen op de kassaband. Ze weet duidelijk niet wat ze moet zeggen. Ik leg haar niet uit dat de heksenavond een Poolse traditie is op zeventwintig november. En dat mijn vriendin S., die de avond organiseert, Pools is. Nee, natuurlijk leg ik dat niet uit. Wanneer je mensen zomaar dingen vraagt, kan je ook zomaar een eerlijk antwoord krijgen. En ja, daar kan dan best een eng verhaal achter zitten!

Precies de reden waarom ik iemand ook nooit naar een familiepak condooms zou vragen.

Esthers pittige pompoensoep met vleermuisnageltjes

1 biopompoen – uitgehold niet geschild, wel gewassen, in stukken –
2 liter bouillon
½ Spaanse peper – in stukjes –
Klein stukje gember – geschild en in stukjes –
2 tenen knoflook
2 middelgrote uien
Mosterd
Zout

Kook de pompoen ongeveer veertig minuten in de bouillon
Giet bouillon af tot gewenste dikte
Roerbak ui, knoflook, gember en peper (zorg ervoor dat de ui ietsjes aanbakt zodat je later in de soep leuke donkere ‘vleermuisnagels’ krijgt).
Pureer pompoen inclusief bouillon en de roergebakken groenten
Voeg een theelepel mosterd toe
Voeg zout toe naar smaak

Eet smakelijk

18 thoughts on “Heksen!

 1. Of ik je recept ga maken betwijfel ik maar ik moest wel lachen om je verhaal.Die vrouw stond zich vast af te vragen waar je voor 10 man vleermuisnageltjes vandaan ging halen hihihi En ik hoor haar thuis al zeggen : wat ik vandaag toch weer had………….

  Like

 2. 🙂 moet eerlijk bekennen dat ik me afvroeg wat die vleermuisnageltjes nou waren..
  Tot ik het recept goed las 🙂
  Dat familiepak condooms hmm….

  Like

 3. Daar moet je dan wel een héél grote pan voor hebben!

  Wist je dat je de pompoen veel makkelijker kunt uithollen als je ‘m even voorgekookt hebt. Hij is wel erg heet dan, maar heel erg gemakkelijk door te snijden!

  Like

 4. Geweldig!
  Ik werkte ooit als verkoopster in een drogisterij. Er kwam een jongen in de winkel die vroeg om twee doosjes condooms. Na mijn verbaasde reactie: “Dat zijn er 24 hoor!” verliet hij met 1 pak de winkel…
  Achteraf denk ik nog wel eens, die arme jongen. Eindelijk de moed verzameld, krijg je zo’n reactie… En ook, hmm, wat was ik toch heerlijk naïef vroeger…

  Like

 5. haha wat grappig dat die vrouw dat vroeg.. als ik iemand 5 pomoenen zag afrekenen dan zou ik denken misschien pompoentaart of pompoensoep inderdaad maar ook.. jee wat veel pompoenen en halloween is geweest… ik zou het nooit vragen trouwens
  wat klinkt dat grappig een heksenavond, nog nooit van traditie gehoord, wat gebeurt er behalve pompoensoep eten, lekker kletsen of ook iets met kadootjes geven bijvoorbeeld en wat ‘vieren’ poolse mensen met een heksenavond?

  Like

 6. Dat horen jullie natuurlijk later! Misschien heb ik wel groen haar de volgende dag. Of rotte tanden.

  We nemen allemaal eten/drinken mee. Ik las dat iemand meenam: Elixer van de Waarheid (12%). Kijk… daar ga je wel onthullend van lullen natuurlijk 🙂

  Muts: Madame Mikmak 😀

  Floor: arme jongen 😀 (Ik ging een keer condooms kopen en toen stond er opeens een bekende achter me… kocht ik maar aspirientjes…. )

  ZusjesK: ik heb eigenlijk nooit problemen met ‘t uithollen, gaat altijd prima.

  Like

 7. Als Esther nooit meer op de blog terugkeer dan weten jullie dat ik haar in een kikker getoverd heb 😀 hahahaha (zo’n heksen lach hahahaha)

  Like

 8. Kikker, als Esther niet terug keerd omdat jij haar in een kikker getoverd hebt, tover ik jou in een pad! Hahahaha (nog zo’n heksenlach hahaha)

  Like

 9. Esthers pittige pompoensoep met vleermuisnageltjes. 😀

  (Ik heb er een tijdje terug ook een gemaakt, niet die spectaculaire van jou natuurlijk, maar ik vond het toch maar een heel gedoe eerlijk gezegd.) :{

  Like

 10. Ik ga de soep wel een keer maken hoor Esther!

  Trouwens, heb je vandaag DWDD gezien? Aan het eind een heleboel tutti’s!!
  Anders maar even terugkijken??!! Voor je boek 😉

  Like

 11. Denise; kleinkikkertje ken ik niet… en wb de soep, ik ben ‘t gewend.

  Eva, nee, niet gezien! Ga ff terugkijken als ik later tijd heb. Zenx voor de tip!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s