Het nieuwe bloggen

Bloggen is dood.

Aldus de nieuwsbrief van #aboutblank (weblogmagazine voor en door bloggers). Bloggen is dood. Ingehaald door Twitter en andere sociale media.

De Dutch Bloggies zullen niet meer worden uitgereikt, aldus de organisatie. (Ben ik even blij dat vorig jaar nog mocht meedoen en bij de laatste vijf in de categorie ‘beste weblog’ eindigde!). Nog één keer wordt er een prijs uitgereikt; die van blogger van het decennium. Zoiets blijft leuk om te volgen, vooral voor een Blog-o-sauriër zoals ik. Ik gok op Merel Roze. Maar Luna kan natuurlijk ook.

En toch, hier op vrouwonline is bloggen helemaal niet dood. Met veel plezier schrijven wij bloggers over ons leven en met nog meer plezier lezen we jullie reacties op onze stukjes. Ik hou van mijn Twitteraccount, dat is waar. Maar meestal heb aan 140 tekens niet genoeg om over mijn leven te schrijven. In 140 tekens kan ik bijvoorbeeld lang geen vijf pompoenen kwijt.

Bloggen is dood. Het zal wel. Als ik nog even doorblog, ben ik hartstikke retro! En dat is ook hip. En je blog linken aan Twitter, dat is toch ook behoorlijk 2010, dacht ik zo. “Het nieuwe bloggen,” noem ik dat. (Klinkt beter dan retrobloggen.) Als je tegenwoordig ergens ‘het nieuwe’ voor zet, dan is het tenslotte Heel Erg Anno Nu. Als afsluiter kies ik vandaag dan ook voor een Franse draai.

Bloggen is dood, leve de blogger!

NB En, wat vinden jullie? Is bloggen ingehaald door andere sociale media?
Is er sprake van een zekere blogmoeheid?

32 thoughts on “Het nieuwe bloggen

 1. Lees altijd met erg veel plezier jouw blog en een aantal andere blogs. Ben zelf net (heel voorzichtigjes) begonnen met bloggen, dus het zou jammer zijn als ik alweer dood ben.

  Like

 2. Nou, voor mij mag alles dood als deze op VOL blijft bestaan! Het is een pleziertje van mijn ochtend om elke keer Esther’s stukjes te lezen! Maar inderdaad ik word elke ochtend eraan herinnerd omdat ik een berichtje op mijn twitter lees. Dus blijven bloggen AUB en vervolgens op twitter een linkje zetten 😉
  Tot vanavond mijn kikkertje 😉
  bloggende kikker zou toch wel iets nieuws en inventiefs zijn he? 🙂

  Like

 3. Ik had het ook gelezen en het -net als jij- kennelijk verkeerd geïnterpreteerd. Ik reageerde er een paar dagen geleden op Facebook op (daar staan de Bloggies ook) en in een reactie meenden ze dat bloggen niet dood is, maar dat ze zeiden: ‘bloggen is here to stay’. Toch klinkt/klonk dat alsof ze toch vinden dat bloggen inderdaad dood is, maar dat is het dus niet. Nou ja, dat wisten wij natuurlijk al lang. Hier op VOL zijn de blogs volgens mij populairder dan ooit (ik ga echt weer eens naar cijfers vragen); we hebebn met zijn allen nog nooit zo veel geschreven!
  Dus blogmoeheid? Wel nee! Twitter is er bij gekomen en heeft sommigen iets minder vaak doen bloggen, maar voor jou geldt dat gelukkig niet!

  Like

 4. Overigens promoot ik op Facebook altijd mijn blogjes en daar staat altijd standaard ‘en Dutchbloggies genomineerde Esther Vuijsters’ onder. Ik promoot jou dus elke dag, ha ha.
  (En ja, ik vind het ook heel jammer dat de Dutch Bloggies stoppen, want we hadden dit jaar eens VOL de strijd met andere blogs aan kunnen gaan. ;-))

  Like

 5. Hé, Esss, pssst, ik heb net iemand van In de Schaduw van het nieuws aan de lijn gehad (die me een berichtje had gestuurd via Facebook nav mijn blogje ‘Het leven off-line’) over social media en zo en ze willen graag iemand in de uitzending van 4 december. Ik kan niet (en durf eigenlijk ook niet, ha ha), dus ik heb jouw naam doorgegeven. Ik denk dat ze contact met je op gaan nemen…

  Like

 6. Ik weet niet of ik dat wel durf, op TV lijk je toch altijd dikker? :O Hahaha, nee, hartstikke leuk joh. We zullen zien.

  En hoezo durf je niet, je hebt net een harstikke leuk filmpje op je blog gezet?! Suffie!

  Maar goed, wel lief dat je altijd reclame voor me maakt, alhoewel die toevoeging er onderhand wel een af mag, onderhand een jaar geleden 😛

  Nu reactie (van DB) was naar onder inderdaad genuanceerder, ze gaven de ‘algemene mening’ weer. Maar volgens mij is die Algemene Mening helemaal niet zo algemeen. Zoals je zelf al zegt, de blogs op VOL zijn populairder dan ooit….

  Dus kikker; we blijven hoor.
  En nu aan de soep.

  Like

 7. Ik wilde net beginnen aan de soep, doen bedacht ik dat ik helemaal geen grote soeppan had. Dus nu ben ik net naar Blokker geweest om een grote pan te kopen.

  Dus nu: de Blogger is dood, leve de Blokker!

  Like

 8. En toch is bloggen niet meer wat het was. Ben zelf al jaar gestopt en had een kortstondige revival in september. Om te ontdekken dat van de blogs die ik indertijd volgde bijna iedereen ‘overleden’ was. Op diehards als Toaske bv na (wel bekend in blogland, reageert ook bij Denise geloof ik). Vriendin van mij is wel weer gestart maar was er ook heel veel kwijt. Maar bloggen jullie vooral lekker door, is ideaal zo’n rijtje onder elkaar met bloggers op 1 locatie. Scheelt tijd ;-).

  Like

 9. …als jij maar blijft bloggen, dan is het (voor mij) goed!
  Nog even over de tutti’s van gisteren. Ik heb even in de herhaling gekeken
  en het begint rond de 30e minuut! Voor het geval dat je weinig of geen tijd hebt…
  Enne, soep nog niet gegeten hoor…..

  Like

 10. Nou Esther zolang je zelf nog met veel plezier de stukjes schrijft en nog heel veel lezers (zoals ik!) genieten van je stukjes, dan is het bloggen nog lang niet dood! Zoiets wordt toch niet van bovenaf bepaalt, maar juist door de mensen die het gebruiken!!

  Ik hoop dat je nog lang door zult gaan!! 🙂

  Like

 11. ik kan niet zonder mijn dagelijke grinnikmomentje hoor. dus ik onderschrijf je motto.
  wat betreft een ander logje: ik hoor net op de radio de term ‘ijsvrees’ vallen, in het kader van jouw sNEEuw 😉

  Like

 12. Bloggen is voor mij een prima manier om te communiseren, jullie schrijven,wij reageren. Ik volg jou en een paar anderen nu een paar maanden en leer jullie zo een beetje kennen. Zo vanuit mijn luie stoel. Jullie verhalen maken me vaak aan het lachen,zetten me aan tot nadenken of ontroeren. Ik denk dat twitter dat niet gaat vervangen maar dat het prima naast elkaar kan. Dus niet of/of maar en/en. En succes met het Soepie, een hele heksenavond!

  Like

 13. Ik vond het al zo raar, een halve heksenavond :O

  Allen: dank voor de leuke reacties. En Denise, ik zit al de hele middag te wachten tot Arie me belt voor een date maar heb NOG NIETS gehoord 😛

  Like

 14. Ik heb 2e helft vorig jaar en 1e helft dit jaar thuis geen computer gehad en moest sparen voor nieuwe. kon toen niet dagelijks blog lezen, alleen wekelijks in de bieb. Dat was niet fijn! Miste het echt. Dus leve de bloggers.
  En het is heel handig dat op twitter veel bloggers laten weten dat hun nieuwe blog er is! (en er zitten veel bloggers op twitter!) dus ik geloof het nog niet zo, dat bloggen voorbij gaat. is veel te leuk.

  Like

 15. Hoe erg is het eigenlijk om uit te zijn met iets waar je zelf (en anderen) veel plezier aan beleeft?! Ik blijf jullie lekker volgen hoor. Ben toch al ouderwets want ik sta op geen enkele sociale media :$ (en heb ook niet het idee dat ik wat mis)

  Like

 16. @ Esther: ha ha, misschien durft híj nu niet meer? ;-P
  (Er was haast bij, dus misschien dat ze toch al iemand gevonden had… Ik had je mailadres niet zo een-twee-drie paraat toen ze belde, maar die zal ik een eventuele volgende keer even erbij zoeken…)

  Like

 17. Boeken lezen is ook dood sinds de E-reader. En e-boeken lezen zal binnen vijf jaar ook wel doodgaan. E-mailen is al heel veel langer dood.

  Het is een beetje als een bekende uitspraak van Remco Campert, uit zijn begintijd als schrijver (en ik citeer vrij uit mijn geheugen): “Het kan best zijn dat ze ooit iets beters uitvinden dan n**ken. Dat het dan heel fijn is, en prettiger en ook veel beter voor de voortplanting. Maar ik blijf het er wel bij doen…”

  Like

 18. Even een losse vraag aan Esther die niets met het onderwerp bloggen te maken heeft: heb jij zo’n grote soeppan met Hollands motief gekocht bij Blokker? Ik hoop dat de soep lekker was en dat je een leuke avond hebt gehad.

  Like

 19. Nee AC, het was gewoon zo’n grote zilveren pan. En de soep was lekker.

  John Piek: 😀 Da’s voor ‘t eerst dat bloggen met n**ken wordt vergeleken!

  Like

 20. In maart bestaat mijn blog vijf jaar, maar ik vrees dat ik dat ik dat lustrum niet ga halen. Ja, wat mij betreft is bloggen dood. Lange leve Twitter; het heet niet voor niets micro-bloggen

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s