Ik ga het doen!


Ik heb besloten. Ik ga het doen.

Maandag zestien mei wordt er een ringetje op mijn oog geplaatst, gevuld met twintig procent alcohol. (Soort schnapps?) Het bovenste laagje van het hoornvlies van mijn beiden ogen wordt hiermee week gemaakt. En verwijderd. Hierna zijn mijn ogen klaar voor hun laserbehandeling. Yummie!

Paul heeft voorlopig van de behandeling afgezien. “Ga jij maar eerst,” zei hij, “het is niet handig als we straks alle twee blind zijn.” De optimist.

Ook de kinderen hebben zo hun bedenkingen over de naderende operatie.
“Maar mamma,” zucht Lizzy constant. “Ik vind je zo leuk met een bril op!”
“Ja,” knikt Annabel. “Met een bril ben je zo mámma!”

Samenvattend kan worden gezegd dat mijn gezinsleden niet overlopen van enthousiasme.

En toch ga ik het doen. Tegen Paul zeg ik dat hij niet zo moet overdrijven. De kinderen stel ik gerust met een (toekomstige) leesbril. Het lijkt me heerlijk om straks scherpziend door het leven te gaan. Nooit meer krassen op mijn uitzicht. Geen lenzen meer die zoekraken ergens achter mijn oogbal. Geen bril meer op mijn gok en jeuk achter mijn oren van de pootjes. Altijd en overal de nerfjes in de blaadjes zien.

Op maandag zestien mei gaat het gebeuren. Paul gaat met me mee en de hele week daarna ben ik vrij.
“Krijg je dan ook zo’n rood-witte stok?” informeerde Lizzy.
“Of een hond?” voeg Annabel hoopval.
“Als het goed is niet, schatjes,” lachte ik. “Maar het kan geen kwaad als jullie mij rond die tijd een beetje helpen door mijn ogen te zijn.”

Ik lees over de werking van de laserbehandeling. Valt allemaal best mee. “Neem veel rust,” staat er in de folder. “Slapen bevordert het genezingsproces!” (Alleen dit vind ik al een reden om tot operatie over te gaan!)
Zelfs het ringetje dat op mijn oog geplaatst wordt vind ik niet eng. Dat komt natuurlijk door die twintig procent alcohol, dat klinkt heel vertrouwd. Ergens staat ook dat ik een spuit in mijn oog krijg, “vergelijkbaar met een prikje bij de tandarts” Best raar. Mijn tandarts prikt nooit in mijn oog.

Ook lees ik dat ik vanaf nu geen lenzen meer mag dragen. Nou ja, dat overleef ik wel. Maar dan wordt het onverhoopt tóch een beetje eng! Op de laatste pagina, bij de do’s en don’ts lees ik dat ik een week voor de behandeling geen make-up meer mag gebruiken.

Wat?

Maar die week heb ik twee feesten! En ik moet gewoon werken! En zonder oogpotlood en mascara heb ik een onwijs blote billen gezicht! En dan mag ik ook nog eens geen lenzen in?! Dan kan ik net zo goed meteen stoppen met het ontharen van mijn oksels en benen en bordje ‘veganist’ omhangen. (Als ik nou op tijd stop met scheren en epileren, dan ben ik tegen die tijd wellicht dusdanig overwoekerd dat niemand me meer herkent!)

“Nu zie je toch echt een beetje pips hoor!” zegt Paul als hij een kopje thee voor me neerzet. “Toch wel een beetje spannend?”
“Schat,” zucht ik, “Je hebt géén idee!”

Maar even terzake, heeft iemand een paar luisterboeken te leen voor me?

27 thoughts on “Ik ga het doen!

 1. Ja hoor, die heb ik. Heb ze ook al eens uitgeleend aan iemand die net gelaserd was. Maar die had ze niet nodig (want kon gewoon televisie kijken)…

  Mail je adres maar, dan stuur ik je wel wat leuks 🙂

  Like

 2. Nee, ik heb geen luisterboeken in de aanbieding. Nog nooit gehad ook, ben benieuwd hoe dat bevalt.

  Spannend hoor, die behandeling!

  Like

 3. Ik wilde net vragen of dat je eigen oog was! Mooie wimpers en dan die wenkbrauw! Wauw! Maar helaas…

  Spannend! Good luck! We lezen vanzelf wel hoe het gegaan is!

  X

  Like

 4. haha leuk geschreven en die reactie van paul..ga jij maar eerst en nee is inderdaad niet handing als jullie allebei ‘blind’ zijn 🙂 goed argument ha held.
  ken 1 iemand die het gedaan heeft en die had inderdaad de eerste twee dagen problemen om te zien, was beetje vaag en langzamere focus maar ze was er ontzettend blij mee, hoop jij ook 🙂

  Like

 5. Ik heb alleen nog cassetebandjes van de sprookjesboeken van de kinderen. Ik denk niet dat je daar op zit te wachten 😉 Maar het is een hele onderneming zeg en ik snap dat je het eng vind. Daarom maar veel denken aan het plezier en gemak je straks hebt! Ik zal de 16de aan je denken.

  Like

 6. Sterkte Es. Ik heb overigens alle delen Harry Potter luisterboeken voor je. Zijn van Puck 🙂 Geen idee alleen of ik die per mail kan versturen naar je.

  Like

 7. Eyescan in Utrecht. En dan kan ik de controles in Amersfoort doen. Ervaring mee?

  Enneh… verslag komt natuurlijk. Lils, die krijg ik van mijn broer maar evengoed dank!

  Like

 8. Daar ben ik ook geweest voor de controles, zelfs tot een afspraak voor de behandeldag aan toe. Toen ging ik onverwacht naar het buitenland en is het er eigenlijk nooit meer van gekomen… Door jouw blog ga ik vanmiddag weer een afspraak maken!

  Like

 9. Ha wat goed ben jij! En Eyescan (hoevaak moet ik hun naam noemen voordat ik korting krijg?) mag me wel dankbaar zijn dan. 😀

  Like

 10. Wat goed! Ik ben jaloers, ik wil ook maar moet nog een jaar wachten omdat mijn sterkte is veranderd na mijn zwangerschap. Vriend M. heeft het wel laten doen en vond het 100% meevallen! Heel veel succes!

  Like

 11. Goed man! bij mij kan het niet vanwege de te grote cilindrische afwijking in mijn oog en vanwege het grote gat in mijn portemonnee, maar ik begrijp helemaal dat je het wel doet!
  (en er staat ‘hoopval’ ipv hoopvol in het stukje, maar dit terzijde)

  Like

 12. Hier cds van Jip en Janneke.. 😀 Maar stoer hoor dat je er voor gaat, ik weet zeker dat je heel blij gaat zijn met het resultaat !

  Like

 13. STOERRRR!!!!

  als je geen luisterboeken kunt vinden of niet op tijd kan je altijd nog vragen of Paul je voorleest… dat zou hij toch voor z’n “blinde” vrouw over moeten hebben 😉 lijkt mij… en anders willen je meiden het vast ook wel doen misschien is dat nog wel veel leuker!

  succes in ieder geval!

  Like

 14. Sterkte! Ik vind het moedig van je. Ik durf niet, misschien dat ik opnieuw in beraad ga met mezelf als ik een positief verhaal van je lees hier ergens na 16 mei.

  Like

 15. Eyescan, daar heb ik ook mijn ogen laten ‘doen’. Wel een andere methode dan die jij gaat krijgen. Geen prikje in mijn oog (heeft mijn tandarts trouwens ook nooit gedaan…), maar alleen verdovingsdruppels. Bij mij is het bovenste deel als een flapje afgesneden door een laser. Een gek gevoel, maar niet pijnlijk gelukkig!! Ik zag de volgende dag al weer alles, maar dat heeft met het soort behandeling te maken. En nu, anderhalf jaar later bevalt het nog steeds!!!
  Wat wel gek was is dat ik, terwijl ik het zelf nogal een bijzondere gelegenheid vond (nooit meer die bril en lenzen, ik wist niet anders) maar erg kort binnen ben geweest. Geloof dat ik binnen 45 minuten ofzo alweer buiten stond! Ik liep de behandelkamer uit zonder bril en iemand anders ging met bril via een andere deur naar binnen. Beetje lopende band.
  Aan de andere kant een prettig idee, die mensen doen dit dus aan de lopende band, ze weten wat ze doen!!

  Like

 16. Je komt toch wel in onze bieb? (zonnehof) daar hebben ze luisterboeken te leen volgens mij.
  Heel veel succes! en ik ben benieuwd, mijn man wil graag dat ik het laat doen maar ik vind het doodeng en vind dat ik zon’n bril gezicht heb dat het zonder een echt blotebillenkoppie wordt……

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s