Fruit dan maar weer!


(Heb jij jezelf al gemeld bij de volkstelling? Ja? Super! Nee? Klik dan hier.
)

Wij zijn hier allemaal dol op fruit.

En met stip op een: de watermeloen. Elke week rollen er wel twee of drie van die groene bowlingballen langs de kassa. Heerlijk. ’s Ochtends in stukken snijden en dan uit de koelkast, koud, zoet, sappig de perfecte versnapering voor elk moment van de dag.

Het enige nadeel van een watermeloen is dat je aan de buitenkant niet kan zien hoe ‘rood’ hij van binnen is. En zo kan het gebeuren dat de watermeloen vooral naar water smaakt. En dus koop ik er vaak een paar mango’s bij. Als die rijp zijn, smaken ze altijd goed.

Een mango heeft echter weer een ander nadeel: hij hecht nogal aan zijn pit. Ik snij altijd de zijkanten keurig in blokjes (voor de kinderen) en dan kluif ik zelf de pit af. Maar een mango zit vol draadjes en als dan flink mijn tanden erin gezet heb lijkt ik wel een soort walvis: de baleinen hangen aan mijn boventanden. Niet bepaald chique.

Appels hebben geen van bovenstaande nadelen en vormen de ideale snack. Ze worden hooguit een beetje bruin maar daar is wel een oplossing voor: gewoon met schil eten, is ook beter want meer vitamines. Ik kan verder geen nadeel bedenken behalve dat ik na het eten van appel altijd enorm moet boeren, ja echt waar. (Sorry, misschien wil je dit helemaal niet weten.)

Maar altijd ‘an apple a day’ is natuurlijk wél saai. Paul, de toffe peer, zorgt voor variatie: hij heeft wat met bananen. Hij vermaalt ze tot zalige smoothies. Pauls smoothies zijn erg lekker en erg gewild: een tros bananen is hier altijd zo op. (En dat is dan toch wel weer een nadeel).

Voor de afwisseling koop ik vaak grapefruits en sinaasappels. Voor het eten doe ik dan altijd een schietgebedje: Here laat u dit fruit niet in mijn oog spuiten! Kiwi’s spuiten niet maar daarvan gaan de pitjes tussen mijn tanden zitten ik ze steevast pas na een paar uur opmerk. Aardbeien verrotten snel en ananassen zijn best een toestand om te slachten. (Maar ze zijn wel heel erg lekker.) Kersen vlekken en rode besjes zijn soms zuur. Beide zijn heerlijk in de yoghurt!

Goed, waar gaat dit stukje naar toe. Geen idee. Ik wil alleen maar zeggen dat het juiste fruit kiezen soms best lastig is. En dat fruit superlekker is. Zoals Annabel het vanochtend zo mooi zei: “Mamma, ik denk dat het leven echt minder leuk zou zijn zonder fruit!”

En zo ben ik weer terug bij mijn begin: wij zijn allemaal dol op fruit. En de appel valt niet ver van de boom.

31 thoughts on “Fruit dan maar weer!

 1. Gezond hoor! Van alles wat jij noemt ben ik alleen niet allergisch voor mango en banaan. De rest is een no go helaas. Alleen heeft de rest van mijn gezin een enorme bananenfobie, dus die valt af. Ik eet vooral mango (lastig ding ja) en de kinderen meloen (allebei), peer en kiwi (zoon) en appel (dochter). Helaas krijgt dochter sinds een jaar netelroos van aardbei, sneu. Smoothies is ook de afdeling van papa hier trouwens :).

  Jij en Paul nog bij Dias geweest?

  Like

 2. 🙂 Mooi. (Altijd van als een grap wordt opgemerkt!)

  Nee, we hadden buurtborrel en zo aan kamer Liz geklust en ‘s avonds uiteten met vriendin C, – u kent haar nog wel -. Wel bij de vuurhaard in de tuin genoten van muziek diaz za-avond.

  Wast leuk!?

  Like

 3. Hier ook veel fruit, maar altijd seizoenfruit, terwijl ik in Nederland manderijnen in de winkels spotte begin augustus :{
  Ook appels en peren laat ik dus voorlopig nog even voor wat ze zijn en vooral daar waar ze zijn : in de ijskasten van de leveranciers sinds verleden jaar..!!
  En dus hier ook water en gewone meloenen , pruimen , perzikken enz enz

  Like

 4. Alleen op de Hof geweest. De mensen waren leuk, was druk, lekker weer en sfeer, maar de muziek daar viel me erg tegen. Heel veel pauze en soundcheck en weinig spektakel vond ik. Maar ach, met vrienden ist altijd gezellig!

  Like

 5. zo herkenbaar, bij ons resulteren deonmmoglijkheden van fruit alleen vaak in dat we het dus niet in huis hebben…

  maarre: wist je dat het gezegde eigenlijk zou moeten zijn: de appel valt niet ver van de stam, dat even terzijde….

  Like

 6. In de zomer vind ik nectarines ook altijd heerlijk en natuurlijk aardbeien! Die zijn bij ons altijd zo snel op dat ze niet kans krijgen om te verrotten 😉 Mijn kinderen eten gelukkig allebei goed fruit want groente blijft toch een gevecht.

  Like

 7. Grootste nadeel bij ons is ook dat fruit altijd zo op is …
  En Evi heeft er last van dat ananas en kiwi soms ‘prikken’ op haar tong.
  Maar, eh, lekker stukje hoor!

  Like

 8. Leuke reacties! Annabel: ik twijfelde tussen de omschrijving ‘baleinen aan je boventanden’ en ‘een vliegengordijn aan je bovenkaak’.

  Nieuwe appels zijn heerlijk! Ook populair hier: sharonfruit (Liz: ‘die mandarijnen met een hoedje’) en inderdaad mandarijnen. Binnenkort weer bramenplukken, ook lekker!

  En vinden jullie het nou ook zo gek dat een tomaat ook fruit is? (Ook groente weliswaar maar ik vind een tomaat echt geen fruit!)

  Like

 9. Hanneke : ah, hier in Frankrijk nog niet, ook in mijn tuin zijn ze ondanks de 36 graden nog niet rijp, maar wij hebben ook de aardbeien veel later als in NL, zou het weer bij jullie dan toch beter zijn voor rijpen van het fruit ?? 🙂

  Like

 10. Ook ik ben een liefhebber van fruit, al krijg ik van sommige soorten aften in mijn mond (waarschijnlijk veroorzaakt door de fruitzuren die erin zitten).

  Like

 11. Mijn favoriete fruit is Ananas.
  En idd een heel goedoe om die klaar te maken.
  Ik nu bij de supermarkt een ananasschiller gekocht.
  Je hoeft alleen maar de bovenkant eraf te snijden en dan draai je de schiller erin. Zo krijg je in een handomdraai plakjes ananas zonder schil en harde kern.

  Like

 12. Bij ons is de fruitschaal continu leeggeroofd…ze eten hier gelukkig alles en het liefst gemixed tot wat wij ‘verrassingsfruit’ noemen. Mij maak je het blijst met supersappige, zoete kersen of verse ananas! Heeeeerlijk!

  Like

 13. Ja die ananasschiller heb ik ook! Super handig enne de uitgeholde ananas is erg leuk om fruit (bv ananas..) in te doen. je waant in op Hawaii. Helemaal als je het fruit eruit haalt, de schil in de diepvries legt en als die bevroren is gebruikt als XL glas voor je cocktail, rosé, wijntje…Zou er alcoholist van/voor worden.

  Like

 14. Mjummie, ben ook dól op fruit! Nectarines, mango’s, ananas, aardbeien en passievruchten, heerlijk! Ben niet zo’n geweldige kiwi fan, als je die net iets te overrijp laat worden smaken ze heul vies! Maar ik dwing mezelf ze wel te eten hoor, ze zijn zo gezond!

  Waar je me voor mag wakker maken: frambozen!

  En ja, hier ook een groot fan van de ananas schiller, ideaal ding!

  Like

 15. Tja, zo kun het ook bekijken….
  Ik eet fruit eigenlijk alleen omdat het gezond is (en dus moet van mezelf), geef mij maar chocolade en koekjes… (dat koop ik dan weer niet, omdat het niet gezond is…)

  Like

 16. Ananas snijd ik altijd eerst in plakken en schil hem dan. Daarna snijd ik de partjes van de harde kern af.
  Maar wat Peeping mom schrijft klinkt ook wel heel erg leuk! Misschien dan toch maar aan de ananasschiller.
  Hier wordt ook veel fruit gegeten en lusten de kinderen en ik bijna alle soorten fruit, man bijna niks, jammergenoeg.
  Favoriet hier: druiven en banaan.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s