Mandarijntjes


De eerste chocolade- annex pepernotenkilo is een feit.

En dan te bedenken dat de chocoladeletters er nog aan komen, de marsepeinen biggetjes, het (overgebleven) Sint-Maartensnoep, de gluhwein en de banketletters! Om nog maar te zwijgen over kerstkransjes, kerstontbijtjes en chocoladekerstballen. Het was past eind oktober maar als ik zo doorging was ik in januari straks zelf een chocoladekerstbal/ marsepeinen biggetje. Dit vroeg om drastische maatregelen.

De redding kwam in de vorm van een kist mandarijnen. Ach ja! Die horen óók bij deze tijd van ’t jaar! Een hele kist ‘appeltjes van oranje’ voor nog geen vier euro! Ik liet mijn hand over de bolletjes glijden: zo te voelen was het fruit nu op z’n best: stevige schil, waarschijnlijk geen pitten, lekker sappig. Snel zette ik één van de kisten in mijn karretje, vanaf nu zou ik elk snaaimoment gezond én lekker te lijf gaan.

Ik had de boodschappen nog niet opgeruimd of ik zat op de bank met twee mandarijntjes. Ik voelde me gezond, gezegend en heel tevreden. Hoe blij kan je worden van een mandarijn? Afijn, ik was net begonnen met peuteren toen de Kletsen als snuffelend binnenstormden.

“Wat ruikt het hier lekker!” riep Annabel.
“Ja,” knikte Liz. “Het ruikt naar… Sinterklaas!”

Het ruikt naar Sinterklaas! Kijk, dat heb ik ze over een pepernoot nooit horen zeggen.
De Sint komt eraan, hulde aan de mandarijn.
(En hulde aan –1 kilo.)

4 thoughts on “Mandarijntjes

 1. O die kilo’s, die ken ik! En je hebt gelijk, er staat ons nog zoveel lekkers te wachten dat bij de gedachte alleen al mijn broek strakker gaat zitten. Maar kon ik er een paar jaar geleden (maat 36) nog gemakkelijk weerstand aan bieden, nu loopt het water me al in de mond en belandt alles in mijn mandje. En zit ik inmiddels lachend aan de maat 40.
  Mandarijntjes, okee. Zijn lekker. tenminste nu nog, later in het seizoen krijg je van die muffe waar je echt van gaat kokhalzen…brrr zo vies! dan pers ik ze allemaal tot sap en ben ik er weer een jaar klaar mee.
  Maar weet je wat pas echt lekker is, mandarijntechnisch? Eerst een stukje mandarijn en dan een stukje chocola in je mond…..hemels! Ook de pepernooit (met chcolade)-mandarijncombi raad ik van harte aan!!
  Smakelijk!

  Like

 2. De echt goede mandarijnen ruiken naar ” Sinterklaas op de kleuterschool”, ‘t is 34 jaar geleden, maar goed………..
  Dat zijn mandarijnen waar je de schil bijna in één keer vanaf kunt pellen en inderdaad ZONDER pitten. Ze zijn er in mijn beleving maar heel kort zo, daarna ruiken ze anders, is de schil anders oranje van kleur en zitten ze vol pitten.

  Like

 3. Mandarijnen zijn lekker om zo op te eten en om mee te koken.In bv garnalencoctails, door (saaie) groentes en in toetjes 🙂 Ik ben er dol op.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s