De Taxfreezone


De dagen vóór Kerst zijn altijd zo opgeklopt. Zo machtig en zoet, als stijfgeslagen room.

Vragen als: “Waar haal ik in godsnaam eekhoorntjesbroodpasta vandaan?” en “Waar heb ik ook alweer mijn fonduepannetje gelaten?” spoken continue door mijn hoofd. Ik loop op eieren en knijp mijn billen samen. Nog zoveel te doen, nog zo weinig tijd. De dagen voor Kerst voelen – heel paradoxaal – een beetje als een voorbereiding op een natuurramp. Als het straks zover is wil ik niet zonder eten/drinken/partner/gloeilampen/snuiftabak zitten. Je gaat de Albert Heijn in met gevaar voor eigen leven. Dol geworden scanapparaten vallen mensen aan en cranberry’s suizen door de lucht als bloederige projectielen. Je hebt al die tijd maar één gedachte: als de massa op hol slaat dan vallen er doden.

De dagen ná Kerst daarentegen, het schemergebied tussen Kerst en Nieuwjaar, die zijn superrelaxed. Er is nog genoeg eten over van Kerst, het korset kan weer uit en het duurt weer een jaar voordat je oom Herman weer moet zoenen. De dagen tussen Kerst en de jaarwisseling zijn mijn lievelingsdagen. Je bent als het ware voorbij de douane maar nog niet ingecheckt. Je bevindt je in niemandsland, in de taxfreezone. En weten allemaal hoe fijn het daar is, in de taxfreezone. See. Buy. Fly. Veel ruimte, comfortabele stoelen, koffie met een saucijzenbroodje, winkelen en rustig afwachten. De tijd tussen Kerst en Nieuwjaar is één langgerekte taxfreeperiode.

De dagen tussen Kerst en Nieuwjaar zijn wattige, slaperige en heerlijk rustige dagen waarin we ons voorbereiden op een spetterend Nieuwjaarsfeest. Feestelijke dagen waarin we alles uitstellen wat we kunnen uitstellen. Lijnen, stoppen met roken en winden laten onder de dekens. Het mag allemaal. We verpakken slechte gewoontes als goed voornemen, strik erom en klaar. Doorschuiven naar januari. En zo relaxen we het jaar uit. Op het werk – als we al werken – leunen we achterover, dat doet iedereen tenslotte. Er zijn geen files en om twee uur ’s middags mag je best een wijntje. Het enige vervelende aan de taxfreeperiode(maar dat is dan ook echt het enige!) is dat hij weer zo snel voorbij is.

Misschien kunnen het volgend jaar anders doen, dan draaien we het om. Kerst en Oud en Nieuw. Vieren we Kerst op 1 januari en Oud en Nieuw op 25/26 december. Op die manier hebben we een heel lange taxfreeperiode! We vieren Kerst in januari, hebben vervolgens een heerlijke taxfreeperiode die duurt tot eind december, geen belasting betalen en geen files, dan vijf daagjes hard werken en goede voornemens in praktijk brengen (vijf dagen moet te doen zijn) en dan beginnen we van voor af aan. Ik sla mezelf niet graag op de borst maar ik vind dit toch een briljant plan!

Alleen: hoe zoiets te regelen? Een brief naar Rutte? Naar de Paus? Naar de Koningin? Nou ja, eerst maar eens stemmen tellen op Vrouwonline. (En uitzoeken hoe je taxfreezone nou eigenlijk schrijft?!)

Wie doet mee?

21 thoughts on “De Taxfreezone

 1. ik ben vóór! hoewel de periode tussen Kerst en O&N hier op het werk best spannend zijn- en ik denk dat huisartsen en apotheken niet graag met je willen ruilen; daar breekt nu min of meer de pleuris wel uit 😉

  Like

 2. hij is leuk, lijkt me heerlijk…schrijf gelijk Obama ook maar aan.. 😛
  bevindt me ook graag in de taxfreezone..ben vanochtend wezen sporten maar verder nog geen bal gedaan vandaag.. 🙂

  Like

 3. Waarom zou ik stoppen met winden onder de dekens uit moeten stellen? Ik wíl daar helemaal niet mee stoppen! 😀
  Maar verder briljant plan!! Ik zou ze voor de zekerheid allemaal maar schrijven. En vergeet de Kerstman niet! Zo lullig als je denkt een feestje te hebben en het duurt nog een week voor het zover is…. 🙂

  Like

 4. Superleuk geschreven! Heerlijk om te lezen!

  Ik ben voor! Ik ben er trouwens ook voor dat de winter eind december ophoudt en dat op 1 januari de lente weer begint. Wie nog?

  ;-P

  Like

 5. Ik wil niet belerend zijn, maar nu genieten we zo van deze 5 dagen…..
  Net zoals we weer zo kunnen genieten van de lente na een strenge winter 😉

  Like

 6. ik ben terughoudend , geniet je nog als het zo lang duurt? Of word het dan ook maar “gewoon”. Bovendien was ik voor de kerst ook heel relaxt, ik liet manlief alle boodschappen doen, 😀 En die lopen ze niet zo snel van de sokken 😉 Nee, ik denk; nu genieten en niets veranderen 🙂 En goede voornemens voor het nieuwe jaar doe ik niet meer aan. Ervaringen uit het verleden leerde me dat er toch niets van kwam 🙂

  Like

 7. Ben nooit relaxt in de taxfreezone, maar dat zou kunnen komen omdat ik altijd laat incheck en dus regelmatig rennend door die zone gegaan ben met mijn tassen en kinderen en dan gate 500 blijk te hebben… laatste keer zijn zus en ik zelfs omgeroepen op Eindhoven, iedereen zat al in het vliegtuig haha. En nu ben ik gewoon aan het werk en das ook nie relaxt nie. Maar geniet jij maar heerlijk verder, tis je gegund :)!

  Like

 8. Heerlijk stukje,

  ‘Je hebt al die tijd maar één gedachte: als de massa op hol slaat dan vallen er doden.’ 🙂

  En ik doe mee, ben er helemaal voor.

  Like

 9. whahaha wat een beschrijving!! zit hier te schateren!

  superplan!!! heel herkenbaar, dus ik ben helemaal voor!!

  Heeft iemand je wel eens verteld dat je een genie bent Esther? Schrijf ze inderdaad allemaal aan en zet onze namen er vooral ook bij!!

  En volgens mij wordt iedereen zo relaxed van zo’n jaar dat huisartsen overbodig worden! Is gelijk het zorgprobleem opgelost. En waarom zou je crimineel zijn als je een blij ei bent, dus volgens mij is het ook een heeeel goed plan voor de veiligheid enzo. Ik zei het toch, een genie!!!

  Ik was al in een blije bui, maar dat is nu verdubbeld!! 😀

  Like

 10. Hi hi hi, dat zou wat zijn.

  Mooi stukje, mooi verwoord, en mooie vergelijking met dat voorbij de douane zijn maar nog niet ingechekt. (Nog niet geboard bedoel je, want de douane door zonder ingechekt zijn is knap als je dat lukt ;-), maar ik snap ‘m hoor!) En ook dat van dat voorbereiden op een natuurramp, dat gevoel voor kerst, vind ik herkenbaar.

  Helaas hier nog 2 deadlines (column en reisartikel) voor/t/m zaterdag, dus niet dat heerlijik relaxte gevoel dat ik em wel van vroeger, heel vroeger van deze dagen herinner, maar hopelijk lukt me dat volgend jaar wel. Dat ik alleen maar relaxte leuke dingen met de kinderen kan doen, en zelf ook eindelijk eens toekom aan een saunaatje ofzo.

  Nou, geniet van die rustig-aan-dagen, van dat vertoeven in de taxfreezone!

  Like

 11. Bij ons heet die week tussen Kerst en O&N het partywak.
  Meestal plan ik dan rond de 28e een feestje om het partywak te dichten. Maar dit jaar vergeten :-S :O 🙂

  Like

 12. Hoi Es’, ik ben weer je naam kwijt op Wordfeud :$ kan het ook niet terug vinden in je blogs. Heb je nog zin in een spelletje.
  Je wint toch altijd van mij hahahaha aha

  Like

 13. het party wak vind ik een goeie ook :), vind het ook een niemandsland en ik zeil altijd langzaam in een soort van eindejaarsmelancholie die dagen en een afwachting, waar ik nu wel midden in zit :). En het is echt ongelofelijk hoe vaak ik tegen mezelf zeg dat de natuur geen uod en nieuw kent, dat ik het erop plak, gewoon grappig.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s