Waterworld


De carnavalsvakantie is alweer ten einde.

De kindjes hebben ervan genoten – en mamma ook – . Ze hebben gelogeerd bij opa en oma die ze meenamen naar, jawel, de kunstijsbaan. Lizzy schaatste wel tien kilometer (de held, ik doe ’t haar niet na!) en de kleine Bel was goed voor ruim één kilometer op haar wankele roze schaatsjes.

En oma heeft een lekkere grote douche, dus toen ze weer thuis waren hebben ze heerlijk gepoedeld. Lekker warm worden en het zweet van je afspoelen. En wat is er lekkerder dan na het douchen, in je pyjama, op de bank televisie kijken? Geen wonder dat ze die nacht sliepen als roosjes.

De volgende dag, weer thuis, nam ik ze mee naar het zwembad. De hele dag spetterden we in de verschillende baden (oa het bubbelbad buiten). We dreven door stroompjes, oefenden de duiken en de meiden gingen ongeveer honderd keer van de glijbaan. Met rode ogen van ’t chloor zaten we in de auto terug naar huis. Altijd fijn, zo’n dagje zwembad.

Voordat ze moesten gaan slapen kregen ze nog een kopje thee. En toen ze daar zo op de bank zaten kwamen ze tot een plotseling inzicht.
“Wat kan je eigenlijk veel met water,” zei Liz. “Als het hard is kan je er op schaatsen, als het warm is kan je erin zwemmen. Echt cool!”
“Ja,” knikte Annabel. “En als je een zakje bij doet heb je thee. En je kunt ermee douchen, je tandenpoetsen en wassen.”
“Sneeuw is toch ook water? Dan kun je er ook mee spelen.”
“Waterijsjes van maken.”
“Op varen!”
“Ik hou heel veel van water.”
“Ik vind water superleuk!”
En ter plekke, na het schaatsen, zwemmen en theedrinken, besloten de dames de ze water het allerleukste vonden van de hele wereld. Water was hun leukste speelgoed en hun beste vriend.

Ik overwoog op dat moment om de kinderen vertellen dat water niet altijd leuk is, getuige de watersnoodrampen, de overstromingen in Bangladesh, de droogte in Sahel de sneeuw lawines en tsunami’s. Maar ik zei niets.

Ik heb nog een lekker kopje thee ingeschonken en beaamd dat water onze grote vriend is.

Soms moeten kinderen gewoon onbekommerd ergens van kunnen genieten.

12 thoughts on “Waterworld

 1. Precies. Kinderen moeten wat mij betreft zo lang mogelijk van hun onbezorgde leventje kunnen genieten. Met alle ellende op de wereld krijgen ze later nog genoeg te maken.

  Like

 2. Gelijk heb je,laat ze nog maar even onbekommerd genieten. En water is je grootste vriend, een mens bestaat voor het een groot deel uit water. 😉

  Like

 3. Tanja: 🙂

  Watermuseum, zijn we al een keer geweest inderdaad, erg leuk!! Onze bidons komen daar nog vandaan, die gebruiken we nog steeds.

  Like

 4. Je kan deze blog zo insturen naar een waterorganisatie, of ze nou beschermen tegen het water of water leveren. Het is heerlijk om te lezen en water is inderdaad ook mijn lievelings.
  Ik mag ook graag zeilen op het water en zwemmen in de zee!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s