Off-white


Elk jaar rond deze tijd ga ik een paar keer onder de zonnebank.

Niet om poepiebruin te worden, maar gewoon om off-white te geraken. Sinds ik ooit een vriendje had dat vroeg waarom ik een witte panty droeg op rokjesdag (wat toen nog niet eens echt bestond) ,let ik daar extra op. En daarbij, als je bruin bent lijk je ook dunner. Straks wordt het weer mooi weer (ik beschouw deze dip als tijdelijk) en zit ik daar, wit en lillend.
Kortom, ik moest maar snel weer gaan!

Nou vertelde ik laatst aan vriendin C. dat ik onder de zonnebank ging en zij vond dat maar onzin. Je haar blonderen in de zomer was tot daar aan toe (“grijs is lelijk en net-niet-bruin ook”) maar die zonnebank daar moest ze niets van hebben.
“Dan heb je over tien jaar een gezicht als een oude leren tas!”
“Nee hoor, ik zet de gezichtsbruiner altijd uit.”
“Maar toch.”

C. zei dat ik me niet moest laten opjutten door het beeld dat iedereen bruin ‘moet’ zijn. Wit is veel gezonder, in zekere zin, wit is adellijk en bruin veroorzaakt huidkanker.
“Als we nou allemaal gewoon normaal doen en niet gaan liggen bakken dan vallen witte benen ook niet meer op.”
“Denk je?”
“Ja. En je gaat al snel te lang onder de zonnbank en dan heb je roze borsten, dat ziet er ook nog eens niet uit.”
“Ik hou van roze.”

In elk geval, C. wist het heel overtuigend te brengen waardoor ik ging twijfelen aan mijn zonnebankplan. Misschien had ze wel gelijk. De zonnebank is niet gezond, het kost geld en tijd, en waarom zou ik me laten meeslepen door een ‘ideaalbeeld’. Misschien moest ik mijn benen (en armen) dit jaar maar gewoon wit laten.

Die avond stond ik extra lang voor de spiegel. Als ik lang keek viel het best mee met dat witzijn, ik bedoel, ik was toch geen albino of zo. En ik heb mooie benen, wit of niet. Dus. Net op het moment dat ik mijn kleren weer wilde aantrekken kwam Liz binnenlopen.

“Goh,” zei ze. “Mam, je bent zo wit als een ei.”

Zou C. het merken als ik stiekem toch een paar keertjes zou gaan?

21 thoughts on “Off-white

 1. en dan te bedenken dat de huisarts mij als “donker” persoon adviseerde om onder de zonnebank te gaan, om witte uitslag :$ (zeer droge huid) te voorkomen

  Like

 2. haha geweldig, ik hou van roze.. 😀 🙂 kijk nu al uit naar je boek. %-P

  en die zware shag, om je te bescheuren die hou ik er in want ik heb dat dus ook. Zo vies.. wellicht smeer ik het niet goed uit of neem ik de verkeerde kleur.

  Like

 3. Oh, ik heb een ander probleem met de zonnebank, ik word er altijd een beetje claustrofobisch van. Durfde die kap, de paar keer dat ik ooit ben geweest, nooit helemaal dicht te doen.. :$

  Like

 4. Buiten het een beetje bruin worden, vind ik de zonnebank altijd heerlijk ontspannend: lekker warm en dat gezoem waar je zo lekker doezelig van wordt. Ik ben vóór!

  Like

 5. Een soortgelijk stukje staat in mijn boek (maar jullie zullen wel meer dingen ‘herkennen’ in een bepaalde setting). 😉

  Like

 6. Ik ben één keer (lang geleden) onder de zonnenbank geweest… wist ik veel dat je dat rustig op moest bouwen. Met m’n blanke huid 15 minuten onder dat ding, ik was verbrand en voor mijn gevoel had ik mijn eieren gebakken :-(.

  Like

 7. Tip:
  Zelfbruinende creme altijd mengen met bodylotion, zo krijg je nooit strepen of vlekken. En uiteraard uitkijken met droge lichaamsdelen (knieen, ellebogen), die kun je het best een paar dagen ‘voorbehandelen’ met bodylotion. Koop een goede zelfbruinende creme (bv Estee Lauder: duur, maar in verhouding goedkoper en gezonder dan zonnebank), als je ‘m mengt met bodylotion, doe je er heel lang mee, en het resultaat wordt natuurlijker. Het duurt op deze manier wel wat langer dan als je alleen de zelfbruiner opsmeert. En na de ‘behandeling” handen meteen wassen, uiteraard! Deze methode is ook prima om je vakantiebruin iets langer vast te houden. Succes!

  Like

 8. PS Zelfbruinende creme is ook handig op vakantie om lelijke witte strepen (bikinibandjes) weg te werken… Nu lijkt het net of ik dat spul altijd gebruik, maar het is alweer 1,5 jaar geleden…

  Like

 9. 😀

  Ik moest toevallig vanmorgen aan je denken omdat ik toen ik Bo en Jippe had weggebracht ook even snel wilde gaan (maar het uiteindelijk niet deed omdat ik gewoon té druk was en ben -oeps wat doe ik hier- en eigenlijk geen zin had om me weer helemaal uit te kleden nu ik net aangekleed was). Het is al weer veel te lang geleden, dat wel, en ik had ook een beetje dat we-moeten-bijna-weer-met-blote-benen-gevoel. Ook niks mis met mijn benen, maar bruin vind ik inderdaad gewoon mooier. Niet omdat anderen dat vinden volgens mij, maar omdat ik het zelf vind.
  Hoewel we natuurlijk ook met alle bloggers en lezeressen af kunnen spreken dat we dit jaar voor wit gaan. Doen we gewoon een oproep. Met z’n allen hebben we toch een flink bereik.
  Hmm… toch maar niet. 😉

  Hopelijk snel eens tijd om toch te gaan. Er zit als het goed is nog saldo op m’n kaart. Dat scheelt. En rimpels krijgen (correctie: hebben) we toch al.
  Ben je al geweest?

  Like

 10. Ik vergat het uit te leggen, maar ik moest dus aan je denken omdat je inderdaad ooit eens schreef dat je in het voorjaar altijd standaard een paar keer naar de zonnebank gaat. En dat ik dat toen ook wel wilde. 🙂

  Like

 11. Vind het heerlijk, de warmte, met een lekker muziekje erbij. Moment van ontspanning. Ik ga vanaf morgen ook een paar weken, twee keer per week. Hopelijk is het daarna weer zonnig en kan ik met blote, off-white, benen naar buiten. Verheug me er nu al op.

  Like

 12. Ik ga, net als C.,voor wit!
  Maar dat is dan meer omdat ik veel moedervlekken heb en daarom niet onder de zonnebank ga.
  En ik heb ook nog lelijke benen met allemaal blauwe aders 😥 Dus gewoon trots zijn op je mooie benen! Dat is al een geluk. En dan gewoon doen waar je zin in hebt.
  Trouwens, met Pasen mag je er best als een ei uitzien 😉

  Like

 13. Als je het met beleid doet, is onder de zonnebank gaan niet slecht. Je krijgt er energie van (je maakt vitamines aan!), je ziet er beter uit en je verbrandt minder snel van de echte zon. En als je bang bent voor verbrande borsten, hou je je bh aan 😉 Gewoon een paar keertjes, je hoeft toch niet door te gaan tot je zo’n verkreukelde lap leer bent?

  Mensen vragen mij nooit meer ‘of ik me wel lekker voel’, sinds ik ‘s winters af en toe onder de zonnebank ga. Dus mij maak je niet wijs dat wit mooier is!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s