Van de regen in de drup


Paul en ik voeren dezer dagen een heel gezonde discussie.

Dat wil zeggen, we praten over de mogelijkheid om mijn auto niet te vervangen (hij is waarschijnlijk total loss, mijn auto). Laten we eerlijk zijn, fietsen is gezond en auto’s zijn dat niet. Ik fiets sowieso al regelmatig naar mijn werk en nu de kinderen wat groter zijn (lees: niet langer mijn fiets belasten) verplaatsen we ons ook zonder auto relatief gemakkelijk.

Paul heeft een goede auto en wanneer we – bijvoorbeeld – een elektrische fiets zouden kopen (zodat hij ook af en toe op de fiets naar zijn iets te ver weg-werk kan), zou ik de auto kunnen nemen wanneer ik hem nodig heb voor mijn werk. Naar de ‘grote steden’ ging ik trouwens toch al nooit met de auto want ik ben eigenlijk een bange schijterd wat autorijden in de stad betreft. Ik raak al in paniek als ik een trambaan zie.

Het enige nadeel van zo’n beslissing is natuurlijk: het weer. Ik vind alles best, ik fiets me gerust de tandjes, ALS HET MAAR NIET REGENT. Als het regent spoelen mijn goede voornemens de put in en heb ik plots een stuk minder compassie met het millieu. Ik vind dat ik nu écht te oud ben om de hele dag met een natte broek aan op mijn werk te zitten. Vroeger, bij wiskundeles, kon ik het nog wel velen, maar nu ik de veertig nader heb ik daar gewoon géén zin meer in.

Dus toen ik vanochtend opstond en de regen op de ramen hoorde roffelen was ik acuut chagrijnig. Ineens leek die elektrische fiets een stuk minder aantrekkelijk en moest ik bijna huilen om mijn lieve, lieve groene Peugeotje dat naar nu eenzaam en ingedeukt bij de garage zijn lot stond af te wachten. Misschien moest ik die expert nog maar eens bellen en zorgen dat hij rap toestemming zou geven om alsnog mijn auto te laten maken.

Weemoedig keek uit het raam. Pijpenstelen. Natte straten, overal plassen, loodgrijze lucht. Ik zag mezelf al ploeteren en druppels van mijn neus blazen. Hoe treurig. Het enige, bedacht ik, het enige goede nieuws was een leuk blogje. Als ik – nog nadruipend van de hoosbui – op kantoor zou zitten dan zou ik een blogje schrijven over hoe zielig ik was in de regen en hoe de maskara tot halverweg mijn kin was gedropen. Ha, dat zou me een mooi verhaal worden.

Alweer wat vrolijker ging ik aan de slag. Boterhammen voor de meiden, haartjes kammen en voor we het wisten waren we een half uur verder en was het tijd om te gaan. Ik pakte mijn tas en, wat was dat nou, het regende niet meer! Sterker nog, er kwam zojuist een waterig zonnetje tevoorschijnt! Ik had mijn fiets nog niet uit de schuur gehaald of het was stralend weer. Geen druppel te bekennen, alleen wat cumuluswolken en na vijf meter fietsen had ik het al warm!

Mooi was dat, mopperde ik tegen mijn fiets. Daar gáát mijn blogje. Daar gáát mijn lollige verhaal over een druipende Esther die stopt bij de garage om om kwart voor negen ’s ochtends een nieuwe auto te kopen.
Schijnt gewoon de zon.
Belachelijk.

Waarom zit dat weer ook altijd tegen in Nederland?!
Getverdemme!

43 thoughts on “Van de regen in de drup

 1. 😀 hihihi…zit je ook niet mee hé…maar kun je je niet omkleden op je werk dan? Ik fiets 2x in de week ruim 23 km., regen, sneeuw of zon in sportkleding en ga dan lekker op het werk onder een warme douche, schone kleding aan en de hele dag fijn fris.

  Like

 2. Het zit je niet mee Esther, die stomme zon ook! Ik had graag een foto van jou met de maskara op de kin gezien 😉 Of had je die dan niet geplaatst? 😀 Waterproof mascara is dan wel heel erg handig. 🙂

  Like

 3. Ik zou gaan voor een klein (oud) autootje.
  Wij hebben in eerste instantie precies zo gedacht als jullie en daar zat ik op de dagen dat ik niet werkte. Even naar een vriendin die wat verder weg woont, even naar mijn moeder. Boodschappen doen voor het weekend. Ik werd er niet goed van, wil best fietsen maar vaak is het niet praktisch en kost het gewoon te veel tijd om voor een sociaal contact even 10 km heen en weer te trappen. Ondanks het fietsen ga je gewoon niet zo makkelijk meer dingen doen in je vrije tijd. (even naar het tuincentrum, en daar stond ik met mijn planten, vergeten dat ik op de fiets was :-S ). Ik was gauw genezen en heb een (oud) koekblikje aangeschaft zodat ik mijn eigen gang kon gaan. Want ook de afspraak dat de auto af en toe thuis zou blijven staan mislukte (ik ga niet in mijn nette pak en met de laptop e.d. op de fiets zitten). Kan me er wat bij voorstellen dus resultaat was dat het nooit gebeurde

  Like

 4. Oh ja, gewetenskwestie…
  Ik zou het ook weten, het geeft je wel net wat meer vrijheid als je zelf een auto hebt. Ik denk er hetzelfde over als Cleo. Want je kunt er nog zulke mooie afspraken over maken, als het er op aan komt trek je altijd aan het kortste eind :-S.
  Want als het voor jou regent, regent het voor Paul ook 😉

  Like

 5. Voor mij nooit een probleem geweest, ik ging altijd op de fiets. Weer of geen weer. Maar ja, ik heb dan ook geen rijbewijs en om dan toch een autootje te kopen…….. 😀
  Tegenwoordig ga ik, als ik hier in de stad moet zijn, met de Flatexpress 😉

  Like

 6. Uiteraard zijn er zat mensen met 1 auto of zonder auto en die komen het leven ook door (zie je blogbuv Margje), dus noodzakelijk is het niet.

  Maar als je het kunt betalen koop je er wel ergggg veel vrijheid en tijd voor. Ik ben erg nog elke dag blij mee, zeker toen mijn moeder ziek werd en ik zonder gedoe en overleg een paar keer in de week met haar naar het ziekenhuis kon crossen. Zolang ik het kan betalen blijft mijn koekblik.

  Like

 7. Wij hebben ook maar een auto, en ik baal ook wel eens van al het gefiets, maar het valt me eigenlijk mee hoe vaak ik echt druipend ergens aan kom. Naar huis toe vind ik het sowieso niet zo erg, trek ik lekker m’n joggingbroek aan ;-P.
  De kinderen weten ook niet beter, het is nou eenmaal zo, vooral vanwege het milieu wil ik echt geen tweede auto. En er zijn genoeg leuke en sociale dingen dicht bij die wel op de fiets kunnen!
  Kan me wel voorstellen dat het voor jou een lastige beslissing is omdat je een stapje terug moet doen, dan weet je wel wat je mist …

  Like

 8. Wij hebben helemaal geen auto en 4 kinderen. Natuurlijk is het even lastig als je veel boodschappen moet doen of op woensdag op de fiets naar 4 verschillende sportclubs moet. Maar ik kan je zeggen dat het went. En is er echt een keer nood aan de man dan is er altijd een oplossing (vrienden, buren, huren, green wheels, albert bezorgservice). Financieel, milieu, beweging zijn toch grote voordelen.

  Like

 9. 🙂

  Ik zou het heel stoer vinden Esther als de auto vervangen zou worden door een electrische fiets. Echt….. tel maar eens hoe vaak het ‘s mrogens regent. Dat valt echt heel erg mee. En……………reken eens uit wat het oplevert als er een auto weg gaat…………

  Like

 10. Dat is best pittig, Autoloos!

  En doe je dat uit een soort overtuiging (voor het milieu?) of voornamelijk vanwege geld. Ik bedoel, als je meer geld had gehad, had je dan wel een auto gekocht? En familie/vrienden bezoek, doe je dat allemaal met de trein?

  Like

 11. Toen ik mijn aanrijding had gehad (en met een oud Ka-tje al meteen een gevalletje total loss had) kreeg ik bijna ruzie met mijn over het al dan niet aanschaffen van een nieuwe tweede auto. Ik heb nu gelukkig weer een wagentje, want ik moet voor mijn werk vaak grote delen van het land door, met een zware filmcamera en een zwaar statief. Dat zie ik mezelf echt niet de bus en de trein in en uit tillen.

  Like

 12. Oh, mijn reactiveer stond heel lang open omdat ik teleffon kreeg, had alle nieuwe reacties niet gezien 🙂

  Wel of niet een auto blijft altijd heftige discussie met voor- en tegenstanders. Natuurlijk zijn er andere alternatieven genoeg. Wij kiezen er inderdaad vanuit milieu oogpunt voor. Maar ik weet zeker dat we er ook geld mee besparen.

  Ik weet ook dat als je zelf een auto hebt het heel moeilijk lijkt om zonder te kunnen. En in sommige woon- werksituaties is het idd niet te doen. Maar als je denkt dat het kan Esther, dan kan het ook! 🙂

  Geen auto hebben betekent niet automatisch tegen auto’s zijn trouwens, dat denken mensen wel eens. Dan zeggen ze “maar je huurt er wel eens een!” alsof ik dan een misdaad bega. Grinnik.

  Maar door er geen te hebben gebruiken we veel minder auto dan wanneer we er wel een zouden hebben, omdat we hem dan vast veel vaker gingen gebruiken, en besparen we dus geld en milieu.

  Like

 13. Huur jij wel eens een auto Mar? Ga je SCHAMEN!

  Ik vind het vooral leuk om alle voors en tegens te lezen. En waarom mensen een bepaalde keuze maken. L1nda snap ik heel goed bijvoorbeeld…

  Like

 14. Als je geen auto hebt hoef je juist niet op familiebezoek ;-P

  Wat je kiest maakt niet uit als je het vanuit de juiste overwegingen doet waar je 100% achterstaat. En past bij de nut en noodzaak.

  Ik vind het persoonlijk zeer vreemd dat mannen/vrouwen met grote auto’s naar hun werk rijden waar vervolgens de hele dag de auto op de parkeerplaats blijft staan, ondertussen thuis alleen een fiets en kinderen, daar is volgens mij niet over nagedacht.

  Like

 15. Ben eeuwen verwend geweest met een auto van de zaak (en Jan ook, dus 2x). Nu niet meer, maar heb toch echt een 2 handsje gekocht. Gelet op prijs, wegenbelasting, verzekering en verbruik en ben erg blij met mijn kleine Matiz. Een echte Chevrolet ;-P. En tanken doe ik 1 a 2x per maand. Prima zo. Zeker toen ik net even boodschappen ging doen, wegging met zon en vervolgens in een gigahagelbui terecht kwam…

  Like

 16. Ik heb wel een rijbewijs, maar mijn man niet. In mijn vorige relatie had ik wel een auto, maar dat was ook omdat die auto (en het sleutelen eraan) zijn hobby was. Ik vind het niet erg om er nu geen te hebben, vind het heerlijk om met de trein te reizen, zijn en mijn familie wonen ver weg. Het voordeel is ook dat onze zoon van 2 lekker bij ons op schoot een boekje kan lezen e.d.

  Af en toe is het onhandig, we zijn net verhuisd en dan moet je nog al eens naar Ikea, bouwmarkt etc.. Gelukkig willen vrienden dan wel helpen of mijn man neemt het mee op de fiets (25 verhuisdozen extra ophalen).

  Dus: niet erg soms zelfs fijn en af en toe onhandig.

  Like

 17. Een paar jaar lang fietste ik 4 keer per week van Den Haag naar Delft (45 min), ongeacht het weer; ik trok een fris kloffie aan op het werk, en zoals ook hierboven beschreven door anderen: het aantal keer dat het echt enorm regende viel me behoorlijk mee. En dan kan je vast wel vrolijke knalroze laarzen vinden 😉
  ik had wel altijd standaard een regenbroek bij me, want het mag best comfortabel zijn, zo’n fietstochtje. En juist die wisselenden wolkenluchten zijn zo mooi om van te genieten. Daarnaast had ik daardoor elke dag lekker veel tijd in de buitenlucht en, door dat fietsen, altijd een basis-fit level, wat ook erg lekker is.

  Er is iemand die bij houdt hoe vaak hij/zij droog naar het werk heeft kunnen fietsen:
  http://www.hetregentbijnanooit.nl/site/

  Voordat ik een eigen auto had, gebruikte ik greenwheels, dat was erg handig in hartje Den Haag, juist voor de korte ritjes. En huurde ik wel eens een autootje voor de lange ritjes/weekendjes verder rijden met bagage.

  Ook nu gebruik ik de auto nog steeds vooral voor grotere afstanden of als ik veel bagage heb of naar wat lastiger te bereiken plekken ga. Hij staat dus redelijk veel stil voor de deur.

  Overigens ben ik wel bereblij dat ik destijds mijn autorijlessen in Den Haag had, dat maakt dat rijden in de stad niet echt een punt voor me is. Maar om eerlijk te zijn, pak ik liever het ov de stad in omdat je dan gewoonweg geen gedoe hebt qua parkeren, parkeerkosten etc.

  Ik kan me indenken dat het ook deels gewenning is wat mensen kiezen. Ik ben meer gewend aan fietsen en ov dan aan alles met de auto te doen.

  Veel plezier met je keuze, geniet van de lekkere fietstochtjes op dit moment 🙂 Het is wel een mooi seizoen om dit eventueel uit te testen: beetje mooier weer in aantocht, zomer, dat soort dingen.

  Like

 18. Lastige keuze. Ik heb t ooit ook besloten. Zonder auto, maar voor mij geen goed plan geweest. Ik ging gewoon veel dingen niet meer doen of uitstellen. Anders sprong ik zo even in de auto en weg wezen. Vast voor veel mensen een luxe probleem, maar zo werkte t voor mij wel. Terwijl ik toch ook nu best wel veel fiets. Succes Esther met je keuze maken!

  Like

 19. Nou dat heb ik nu ook, niet meer nat ergens aankomen. Dat heb ik vroeger al zoooo vaak gehad. Maar ja naar school is een crime met de auto en de parkeertaferelen daar +o(. Ik heb maar een regenpak aangeschaft…. de kinderen zitten lekker droog in de bakfiets.

  Like

 20. Ik fiets het liefst overal naar toe. Maar sinds een maandje heb ik een klein gebakje (twingo) en ik ben er zo blij mee!!
  Heb hem gekocht omdat het doen van de boodschappen me steeds meer tegen begon te staan (op de fiets met boodschappen voor een week pfff :{) en ik niet meer afhankelijk wil zijn van het OV en mijn ouders.

  Like

 21. Ga altijd op de fiets naar het station en het valt me op dat ik zo weinig nat regen. het regent wel vaak in NL maar het is ook vaak droog :). Maar als ik dan een x natrgen dan baal ik ook gigantisch. Mijn vriend kan bijna lopend naar zijn werk dus de ene auto die we hebben is er altijd en die hebben we dus alleen voor prive leven.. ongelofelijk he. Als ik vrij ben dan kan ik met de auto, mijn familie woont 1 uur 45 min verderop, met OV is het minimaal 2 uur 45 (dat heb ik tot mijn dertigste gedaan en daarna was ik dat zat) ook vriend ouders en fam i uur verderop met OV twee uur (beide kanten in stad/dorp zonder treinstation). Die ene auto (vorig jaar sep total loss ook) hebben we toch vervangen. Ook al is het alleen voor prive en maakt ie niet zoveel km..heb em nodig (doe dr ook boodschappen mee als teveel is voor fiets).

  Like

 22. Lastige keus, maar waarom probeer je het niet gewoon. Als het echt niet gaat kan je toch altijd nog voor een andere auto gaan kijken.
  En wellicht heeft Corkie gelijk en kan je straks een enorme grote dikke bak rijden %-P een roze hummer

  Maar ik ben het helemaal met je eens ik wil me ook niet meer klekker laten regenen. die tijd heb ik gehad, als het echt niet anders kan logisch dan moet je wel.

  Nu ik dit zit te tikken komt het met bakken uit de lucht hier.

  Like

 23. of ipv een electrische fiets of auto: een scooter!
  Dan ben je in ieder geval sneller door de regen heen als het een keer regent 😉

  Like

 24. Hier maar 1 auto maar ook nog geen kinderen. Ik ga met de trein, man met de auto en parkeert deze (inderdaad autoloos) de hele dag op zijn werk om er ‘s avonds weer mee naar huis te rijden. Ik twijfel wel eens over het aanschaffen van een eigen exemplaar, omdat ik nu altijd maar moet hopen dat ik hem een keer kan gebruiken, het blijft tenslotte zijn auto dus hij heeft het eerste “recht”.

  Maar eigenlijk doe ik alles met plezier met de (roze!) fiets en trein en als ik eens wat verder moet, is de auto ook vrijwel altijd beschikbaar. Voorlopig dus nog maar even geen tweede auto (ook omdat we bijna in de binnenstad wonen en we maar 1 parkeerplek bij ons huis hebben en een tweede onbetaalbaar is).

  Like

 25. Ik vind dat ik nu écht te oud ben om de hele dag met een natte broek aan op mijn werk te zitten.
  Bij deze opmerking moest ik denken aan een gesprekje met een collega vanmorgen. Ik ga dus 2 a 3 keer per week met de fiets naar het werk. Dikke 20 km enkel. Ik vind het wel lekker. Om 6.45 fiets ik aan. Het regende en ze vroeg of ik met de fiets was. Ik zeg: Ja hoor. Ik pak alleen de auto als het ‘s morgens bij vertrek al regent. De tijd dat ik mij bewust laat nat regenen heb ik echt wel gehad.
  Het is dit jaar nog niet voor gekomen dat het ‘s morgens om 6.45 regende. Valt dus best mee. Ook met terugweg nog nooit regen gehad.

  Ik zou het echt een tijdje proberen zonder tweede auto.

  Like

 26. Ik vind het stoer van je dat je het zelfs maar overweegt om geen auto aan te schaffen :D! Ik zou dat volgens mij niet meer kunnen :-S. Moet ik ook zeggen dat ik 6 km van de bewoonde wereld vandaan woon voordat ik maar openbaar vervoer tot mijn beschikking heb. En het belangrijkste punt: ik ben gewoon ontzettend lui ;-P!

  Like

 27. Er wordt wel erg veel op de regen doorgeborduurd.
  Ik vind onafhankelijkheid belangrijk, spontane invallen, lekker weg als het je uitkomt, niet alles plannen of met je vent overleggen over wat je die dag met de auto wilt doen (waarschijnlijk vind hij het toch onzin waarom je de auto wilt :{) .

  Zag ook nog ergens een scooter voorbij komen. Heb ik ook een jaar geprobeerd. Van mei tot september gaat dat goed. Van oktober tot april is het verschrikkelijk blauwbekken (ik moest 30 km naar mijn werk). Het was zo koud dat ik tot 11 uur nodig had om bij te komen. Dan kan je nog beter fietsen, blijf je warm.

  Like

 28. Tja, er zijn woonplaatsen waar je echt niet zonder auto kan… openbaar vervoer is er gewoonweg niet. En als je zo afgelegen woont, bezorgt ook appie er geen boodschappen. Sterker nog, ik kan niet eens een abonnement nemen op de krant die ik zou willen :-(. Maar gelukkig is dat tegenwoordig online op te lossen. En het woongenot weegt ruimschoots op tegen de ongemakken, dat sowieso!

  Like

 29. Ha Esther,
  doen wat bij jou past en handig is voor jou; maar natuurlijk wel handig al die voor- en nadelen hier.
  Ik heb zelf de eerste 9 jaar met kinderen geen auto gehad, ging op zich goed; je fietst wat af zo (in de kou naar zwemles, kind voor en een kind achterop), maar dat is juist gezond en ik vond het wel te doen.
  Toen moest er een auto komen i.v.m. werk en ik vind het echt heerlijk; ik kan op woensdagmiddag naar verjaardagen verder weg, pak de auto als het erg koud is en de kinderen moeten trainen, ik kan rijden met school naar de kinderboerderij, de kinderen kunnen naar muziekles verder van huis (kon eerder niet), ik kan afspreken met oud-studiegenoten die verder weg wonen enz. Echt handig dus, vraag me soms af hoe ik het vroeger deed; meer plannen en meer beweging (ook goed).

  Zelf even afwegen wat voor jou belangrijk is (en betaalbaar) en nodig (toen ik er voor mijn werk totaal geen nodig had, vond ik het niet per see noodzakelijk, alleen voor ‘de leuk’)

  Like

 30. Ik heb geen auto (en geen kids…) en maak naast de fiets en ov regelmatig gebuik van Greenwheels. Zou dat nog iets voor je zijn? Er bestaat ook Connect Car, is vergelijkbaar. Heb nog maar 1 keer gehad dat ik geen auto in de buurt kon reserveren, maar klein stukje moest fietsen. Succes met je keuze!

  Like

 31. Ik kan nooit de (lease)auto van mijn man lenen voor een dagje. Na het crashen van mijn vorige auto heeft de keuze wel/geen nieuwe auto ook even gespeeld. Want in theorie kun je misschien zonder, maar in praktijk is het zo heerlijk om in dat autootje te stappen en overal heen te rijden dat de keuze toch vrij snel gemaakt was. En ik ben er nog steeds heel blij mee! Fietsen als het kan, met de auto als het moet, of een keertje gewoon omdat het luxe en makkelijk is.

  Like

 32. Wij hadden twee auto’s totdat ik in het centrum van Den Haag ging werken. Toen hebben we mijn auto weggedaan en daar een scooter voor in de plaats gekocht. Ik heb er geen minuut spijt van gehad. Wat is het heerlijk om in de stad met een scooter te rijden. Niet in de file voor een stoplicht, makkelijk zijstraatjes in als er weer eens iets is opgebroken. Met een scherm voorop wordt je bijna niet nat, hoe hard het ook regent! En wat betreft de boodschappen: vrijdagavond met de auto de grote boodschappen en de tussendoorboodschappen kunnen heel makkelijk mee op de scooter. Wat bij jou wel een nadeel kan zijn is dat je je twee kids wel makkelijk met de auto tegelijk overal naartoe kan brengen, en dat met een scooter wat lastig wordt
  😉

  Like

 33. @Carola: Ik zie Esther ook nog wel met 2 kinderen op de scooter ;-P! Je ziet in Azië niet anders dan de hele familie op de scooter 😀 😀 :D!

  Like

 34. Zeker een lastige keuze.

  Ik roep echter altijd: “‘Mijn auto is mijn vrijheid”. :$

  Misschien een vorm van luxe en belastend voor het milieu, maar mijn leven is er wel een stuk leuker door. Komt ook omdat het openbaar vervoer niet echt lekker geregeld is in de kleine stad waar ik woon.

  Ik tank 1 keer in de 6 weken en ik zou hem absoluut wel kunnen, maar zeker te weten niet willen missen.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s