Dingen die ik nooit vergeet I


De fluorbehandeling

De ellende lag meestal al klaar op het hagelwitte werkblad. Blauw voor de bovenkant, wit voor de onderkant. (Als ik het me goed herinner.) Het was een soort bitje gemaakt van piepschuim, gevuld met fluorpasta, ook wel bekend als het Allergoorste. Als ik nu meisjes met hockeybitjes zie lopen begin ik al bijna te kokhalzen.

Het bitje, dat altijd een maat te groot was, moest je mond in. Het moest óver de boven- en onderkaak zodat het Allergoorste goed kon inwerken. Voorts moest je plaatsnemen in de wachtkamer. Aafhankelijk van welke assistente er dienst had kreeg je dan een tissue of een plastic bekertje om eventueel kwijl in op te vangen.
Achteraf blijkt dat je slechts vijf minuten in de wachtkamer zat. Het leek destijds minimaal een uur en al die tijd probeerde je het kokhalzen tegen te houden. In het begin ging dat nog wel. Dan zat je stil, kaken losjes op elkaar (niet bijten!) en je las een beduimelde Donald Duck of Tina.

Maar na een tijdje ging het altijd mis. Dan ging je tóch met het bitje spelen en op je tanden bijten. Een stemmetje in je hoofd zei dat dat moest. Ook al had de tandarts het verboden.
Als de twee delen van het bit over elkaar schoven maakten ze een piepend geluid. Ondertussen voelde je dan het Allergoorste bij de achterste kiezen naar buiten glijden. Je probeerde het uit te stellen maar uiteindelijk moest je tóch een keer slikken. En dan werd het écht smerig.

Tijdens het slikken liep het Allergoorste, een combinatie van tandpasta, smurfensnot en afwasmiddel, je keel in. Dan kon je het kokhalzen echt niet meer tegenhouden en had je al je wilskracht nodig om het bitje niet op het bruine tapijt van de wachtkamer te spuwen.

Net als je dacht dat je erin zou stikken ging de gele deur naar de behandelruimte open en kwam de assistentie je halen. Het bitje mocht uit. Een uur niet eten of drinken.

Je was er weer (even) vanaf.

Heb jij ook van die dingen? Dingen die je nooit vergeet? Laat het weten en we behandelen het tijdens de volgende aflevering van ‘Walk down memorylane’.

37 thoughts on “Dingen die ik nooit vergeet I

 1. BedankT voor de rillingen op mijn rug…. Vreselijk inderdaad…
  Had vroeger wat weatjes op mijn hand en dan met stikstof weg laten halen. Iets wat niet help maar waardoor ik nog riklingen krijg als iemand het heeft over het ziekenhuis sneek. Die ene keer dat de assistente maar doorging. Brrrrrre

  Like

 2. Tijdens het lezen van dit blogje was ik voor even weer kind. Al bij de eerste zin zorgde je er voor dat ik in gedachten weer in de wachtkamer van mijn oude tandarts zat. Ik ‘rook’ zelfs bijna dat speciale tandartsluchtje dat er altijd hing wat een combinaties was tussen de geur van een oud gebouw en steriele alcoholdoekjes. Vreselijk vond ik de gebitjes. Je beschrijft een herinnering die ik allang verdrongen had.

  Like

 3. Grappig! Zo was het.

  Memory Lane 🙂 de zwemlessen (vor het a diploma toen nog in een buiten! brrbad) met een haak voor op het rugzwemmen, en de badmuts die verplicht was en zeer deed en na afloop zo’n polyester koltuitje over je natte haren heen getrokken waardoor je nog uren met rode oren liep %-P

  Like

 4. En bedankt :-S Gunde mezelf even een korte (lees)pauze, ga nu weer met kippenvel aan het werk! Kan het Allergoorste bijna weer ruiken! bbrr… +o(

  Like

 5. verslavend dat memory lane 🙂 toen macaroni nog exotisch was, er 1 telefoon in huis was aan een snoer zat op vate plek in huis en modern was als die drukknoppen had en je naar de tv moest lopen om een op een andere zender te zetten, toen parfum my melody heette haha en de eerste deo in tig kleurige varianten limera heette, dr witte kinderpanties waren (jaja je raad het al ben kind van jaren zeventig)

  Like

 6. Het oefenen voor de musical van de zesde klas, de geur van het stencilapparaat waar we langs liepen op weg naar het gymnastieklokaal, tot “laat” opblijven in pyama met natte haartjes en eigenlijk als slaperig zijn, voor het eerst de deur openen van mijn eigen kamer toen ik ging studeren (sliep altijd met mijn zusje op 1 kamer), ach zo kan ik nog wel even doorgaan, word volgende week 38… weet nog goed dat ik 10 werd……

  Like

 7. @ Jopje: Jaaahh.. Limara deodorant 🙂

  Maroussia parfum (en later CK one). Die geuren kunnen me nog steeds terugbrengen naar de plaatselijke disco.

  Tienertoer.. Zucht.. Elke zomer weer. Uren in de bus en trein. En dan de legendarische woorden bij aankomst in Amsterdam.. “Wat is het hier druk, is er soms braderie?”
  Ja… als je uit een dorp in Groningen komt maakt Amsterdam op 12-jarige leeftijd grote indruk 😀

  Like

 8. Wat een leuk stukje en wat een herkenning! Dat was inderdaad het allergoorste die fluor. En het mooiste was dan dat ze vroegen wat voor smaak je wilde.. cola of aardbei kan ik me herinneren. Maar dat maakte echt geen verschil! Smaak was even smerig. brrr rillingen over mn rug..
  Toen ik die bitjes echt niet meer kon verdragen (ik begon al te kokhalzen als ik ze zag) besloot de tandarts in het vervolg mijn kiezen ermee in te smeren met een kwastje, dat scheelde een hoop.. maar het bleef goor.

  Like

 9. Ja inderdaad die smaakjes! Allemaal even goor.
  Ik koos altijd pepermunt ( die had mijn tandarts op een gegeven moment, daarvoor nam ik cola iew!) en dat was dan nog net te doen.

  Later nog jaren met beugel gelopen en voor iedere nieuwe moest een gipsafdruk gemaakt worden…weer happen op zo’n bit, maar dan met gore klei of iets er in…

  Like

 10. O brr. Nare herinneringen aan die bitjes. Gelukkig was het als een verbetering ten opzichte van het spul wat daarvoor werd gebruikt. Dat was nog afschuwelijker…

  Maar het heeft wel geholpen, ik ben nu bijna dertig en nog geen gaatjes.

  Like

 11. Ik heb ook nog nooit een gaatje gehad, maar ik betwijfel of dat enkel te maken heeft met de fluor. Waarschijnlijk zijn we gewoon gezegend met een sterk gebit en poetsen we braaf onze tanden.

  Like

 12. Ik ben Esther, ik ben negenendertig jaar en ik heb één gaatje. 😀 Maar denk idd toch gewoon sterk gebit. Paul heeft ook fluor gehad en zijn tanden vallen eruit waar je bij staat.

  Leuke dingen lees ik hier. Inderdaad, my melody parfum en limera deo, wahaha, ik weet nog dat ik ‘american dream’ had, vond ik toen echt heel cool 😛 (was toen tien of elf, weet nog dat ik op deed naar de schooldisco).

  Witte panty geloof ik nooit gehad. Wel op de lagere school lange trui met maillot en beenwarmers, was hip. En sjaaltjes met franjes en ruitjes (en het liefst met een glitterdraadje).

  De geur van de stencilautomaat, check! Maar ook: de geur van de kleedkamer bij gym.

  Ik keek toen al nooit TV, dus van die knoppen heb ik nooit last gehad, ik weet wel dat we de eerste video kregen (Betmax!) vond ik wel fascineren. E de commodore 16! Tegenwoordig heb je gummen met meer geheugen 😀 En dan de spelletjes laden via cassettebandje, uren en uren duurde dag. En dan was je er bijna, kapte hij ermee. Grrrr.

  Ik kan me niet herinneren dat je smaken kon kiezen. Ik kreeg altijd gewoon pepermunt. Misschien was mijn tandarts niet zo hip? :O

  Like

 13. Haha, zo ging het precies! Ik begin te spontaan te kwijlen, niet omdat het zo lekker was uiteraard.. Wel een hele letterlijke pavlov reactie. :{

  Hier ook Marroussia parfum! Volgens mij toen ik net op kamers ging. En Limara deo op de middelbare school; Passion Touch (de paarse versie). Vond ik heel zwoel en exotisch klinken. 😀

  Like

 14. Oke oke, stelletje ouwe (!) zeuren! Zal ik de volgende aflevering over de eerste liga-met-melkvulling doen? Over de introductie van Pickwick vruchtenthee (voor de Amersfoorters onder ons, moeten jullie bij mangothee ook altijd aan de Karseboom deken?), zelfgemaakte dipsaus bij de naturelchips of over hele zoete bruine minisigaartjes (van een soort lollyspul gemaakt) tussen de sintstrooi van vroeger?

  Like

 15. Kent iemand die dingen nog? Die kleine snoepsigaartjes? Bruin, met zo’n wit randje (bandje?) erom. Waar zijn die dingen gebleven? Die waren echt lekker!

  Like

 16. Yegh, getsie, hou op. Of ‘iiiiieuw!’ zoals Bo en Jippe zeggen.
  Dat slikken dan ja… Dat heb ik nóg trouwens, dat ik bij de tandarts of mondhygieniste altijd ongemakkelijk ga zitten slikken of heeeel sterk die behoefte voel.

  “limera deo, wahaha, ik weet nog dat ik ‘american dream’ had.”
  Ik ook! En een gele, of was dat die?

  Like

 17. Mijn hemel, ik lees nu jouw blog en alle reacties en voel me plots nog ouder dan toen ik mijn eigen blog schreef. 🙂 Had dit van te voren niet gelezen en voel me nu ietwat mosterd na de maaltijd. Hahahaha.

  Like

 18. Ja die snoepsigaartjes waren zeker lekker!
  Wanneer zijn die eigenlijk verdwenen? vast pedagogisch onverantwoord snoep, maar snoep is toch per definitie onverantwoord? ;-P ( maar wel erg lekker!)

  Like

 19. Ik had het er laatst toevallig met mijn moeder over… ik heb vroeger ook fluor gehad, maar kon het me niet meer herinneren. Blijkbaar heeft het geen negatieve ervaring achter gelaten. Wel herinner ik me nog het happen in een bitje voor mijn beugel destijds, wheeehggg.

  Wat bij mij bovenkwam bij memory lane. Na schooltijd naar de snoepwinkel en dan toverballen kopen. Wat je toen allemaal voor 1 gulden bij de snoepwinkel kon halen… waar blijft de tijd.

  Like

 20. Wat dat betreft is er niet veel veranderd; nog steeds kokkende kinderen in de behandelkamer 🙂 Maar nu hebben ze wel allerlei “lekkere” smaken! Bij mij was er alleen sinaasappel, maar tegenwoordig kun je kiezen uit cola, munt, vruchten of neutraal. Maar of deze smaken ook echt lekker zijn? Ik betwijfel het…

  Like

 21. Mijn kinderen krijgen het nu, al sinds de eerste blijvende tanden. En ja, ze vinden het net zo goor als ik vroeger. Maar ik vind het belangrijk. Zelf 42 en maar 1 gaatje… Ieder half jr als ik naast ze zit en ze zie kwijlen, proef ik het zelf ook weer :-).

  Like

 22. Ooohhh..de fluorbehandeling. Afschuwelijk. Ik proef het weer. En ik voel nu gewoon hoe mijn speekselklieren – net als toen – op vol vermogen gaan, omdat mijn hele mond gevuld werd door die vieze bitjes (je Moest gewoon wel slikken). Ik had nooit gaatjes, maar door die fluorbehandeling waren de tandartsbezoeken traumatisch…..
  En ik begrijp dat ze nog steeds niks beters verzonnen hebben? Dus we zijn van een Commodore64 met cassettebandjes naar een IPad geëvolueerd, maar we martelen nog steeds onze kinderen met die afgrijselijke fluorbehandelingen?

  Like

 23. Ik heb zelf nooit zo’n fluorbitje gehad, mijn moeder gaf me altijd fluortabletjes. Hele kleintjes, in een roze potje. Onze kinderen hebben ze wel gehad, de jongste krijgt ze nog. De oudste moest na een aantal minuten steevast spugen. Zelf heb ik onlangs een aantal keren moeten “happen” bij de tandarts, dat vond ik ook heel erg! Niet eens zozeer het happen, maar de enorme kracht waarmee de hard geworden blok van mijn tanden getrokken werd. Had het gevoel geen tand meer in mijn mond te houden, heel erg eng.

  Like

 24. Nou, die fluorbehandelingen zijn dus duidelijk van jullie “generatie” (hier 49 jaartjes jong) en kan het met niet herinneren.
  Wel de vrrrrrrrreesselijke angst die ik altijd voor de tandarts had. Al twee maanden van te voren begon ik zenuwachtig te worden :D. En dan zat je in die wachtkamer met de schuine rot-banken, en als dan die zoemer voor jou ging (keiharde zoem) schrok je jezelf zo te kolere dat je altijd met je hoofd tegen de muur sloeg 😀 😀 :D.

  Wat een verschil met nu, lig meestal te schudden van het lachen in de stoel (heeeuuule leuke tandarts) en vindt het bijna jammer als het er weer opzit. Terwijl toendertijd het gelukkigste moment van het jaar was als je nét weer op de stoep buiten stond, en wist dat je zes héle maanden “vrijheid” voor je had. 🙂

  Like

 25. Ik ben 31, maar kan ‘t me ook niet herinneren, eigenlijk… Misschien toen een ander soort fluorbehandeling??
  Maar hebben jullie wel eens gipsafdrukken voor ‘n beugel moeten laten maken? Ook zulke bitjes, maar dan met zacht gips erin, dat dan helemaal in je keel loopt, terwijl je in die stoel ligt. Dat is pas stikken 😉

  Like

 26. Limara 😀 en libresse met een verpakking met een gitaartje erop

  En ook als kind misschien wel hoofdluis hebben en voor de zekerheid de hele nacht met een badmuts op met anti-hoofdluis shampoo die de hele nacht moest intrekken :{

  Like

 27. hah lache…..ik herinner het met ook wat een drama ik zat dan gezellig met mijn zus en broer.Op een gegeven moment zat je elkaar aan te kijken, dat kwijlen, dan zaten we letterlijk te stikken van de lach. Die geur die smaak o hou op.. brrr..

  ja en mijn moe deed af en toe grote schoonmaak in de badkamer met amonia. pfffiew wat een lucht.

  hmm en fire ballen van de Jamin. Die grote ronde ballen eerst rood en dan heet dat ze werden vervolgens zat er kauwgom in maar ik kreeg ze niet van want ze waren kankerverwekkend. Nou dan ging ik ze van mijn zakgeld kopen %-P

  Like

 28. Iew! Slapen met een badmuts :{ Gelukkig nooit luis gehad 🙂

  Amonia? Ik herinner me wel Dettol, vind ik echt zo’n tandarts/ziekenhuislucht.

  Beugel lijkt me ook geen pretje. Nooit gehad.

  Die ronde ballen (fireballs) koop ik nog wel eens, lekkerrr

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s