Middeleeuwse straffen waren hier niets bij!


Echt, het leek zo’n goed idee!

Ik zou de kinderen (drie stuks) gewoon de arena in schoppen en zelf met een boekje (en lekkere cappuccino) gaan zitten niksen tot ik een ons woog. Heerlijk, zo’n Kinderspeelparadijs in de herfstvakantie, wat wil een mens nog meer.

Maar ik was nog geen half uur binnen of de twijfel sloeg toe. Wel alle grote kunstroven nog aan toe, het was hier wel erg druk en erg lawaaierig en erg… érg! Zoveel kinderen, zoveel geschreeuw. Een akoestiek die haaks op de Wet Geluidshinder stond. Had ik me bij binnenkomst nog afgevraagd waarom hier in hemelsnaam sterke drank geserveerd werd, begon ik het nu – na het kapotkauwen van zes plastic bekertjes – een beetje te begrijpen. Hoezo Paradijs?

Afijn, om te voorkomen dat ik als een moderne Miss Hanigan (“Little Girls, Little Girls, everywhere I turn I can see them”) hysterisch door de speelhal zou gaan rennen, verplaatste ik mezelf, met cappuccino en boekje, naar het ‘boventerras’. Daar was het weliswaar ziekmakend benauwd, maar daar had ik iets meer ruimte.
Helaas stroomde het ook boven langzaam vol en raakte ik wederom ingesloten. De pakjes Capri-sonne en half afgekloven frikadellen vlogen me om de oren en telkens wanneer ik opkeek schenen de kindergezichten grotesker en hun grijnzen demonischer. Nog even en ik zou zo van de balustrade afspringen! (Niet dat dat zou helpen want daar lag een supergroot springkussen onder, maar even voor de beeldvorming.)

Ik heb het volgehouden tot na de lunch (het broodje kroket sleepte me er doorheen) en toen heb ik aangekondigd dat we deze Stephen King-achtige setting gingen verlaten. De eerstvolgende keer dat ik een zenuwbehandeling bij de tandarts moest ondergaan zou ik niet meer klagen. Met drie verontwaardigde kinderen in mijn kielzog strompelde ik naar mijn auto. Lucht! Frisse Lucht! Gasp! Gasp! Werkelijk, middeleeuwse straffen waren hier niets bij. Welke zieke geest had dit bedacht? Welke sadist was hier aan het werk geweest?!

Goed. Met de ramen open reed ik fluks naar huis. Nog nooit was ik zo blij om mijn eigen rustige buurt te zien. Sartre had ongelijk, bedacht ik terwijl ik de auto parkeerde, ‘de hel dat zijn niet de anderen. De hel dat is het kinderspeelparadijs.’

30 thoughts on “Middeleeuwse straffen waren hier niets bij!

 1. 🙂 🙂 klopt helemaal, meesterlijk beschreven. Terwijl de kinderen het geweldig vinden, raak jezelf aardig over de kook. Ik ben er één keer geweest, moest wel een poos wachten voor ik naar binnen mocht want het was al vol. Maar steeds als er mensen uit gaan mogen er een paar naar binnen.

  Like

 2. Hè Esther, moest dat nou?!?!? Ben er lang geleden een keer geweest en doe hard m’n best om er niet meer aan herinnerd te worden %-P
  Met jouw omschrijving heb ik het weer kraakhelder voor ogen :-@

  Like

 3. Hilarisch stukje Esther en hoe herkenbaar! Ik heb zelf geen kinderen maar ben wel verschillende keren (vrijwillig!!, what was I thinking? :-S) meegegaan naar dergelijke “paradijzen”. Wat was ik telkens blij als ik er na een paar uur uitmocht en dan weer lekker “kinderloos” naar huis kon 🙂 🙂 Inmiddels is het al weer een aantal jaren geleden dat ik er voor het laatst was maar net als Susan was ik het een beetje vergeten… maar na jouw stukje is het weer helemaal terug!

  Like

 4. Ik ben al een keer zo omgekeerd. Ik liep binnen, zag al die mierenhopen van kinderen en ben zo weer de auto ingestapt. Een uurtje bowlen was de compromis. Wat een gekkenhuis is dat! In de herfst, kerst en voorjaarsvakanties doe ik eigenlijk nooit zulke dingen, geen zwemmen en geen speelparadijs. ZElfs de Bios is in deze vakanties een drama!

  Maar goed, heb je weer wat geleerd! hahaha

  xxx

  Like

 5. Geweldig beschreven Esther! Het is echt de gruwel der gruwelen dit. Toch zijn wij/ben ik er toch al snel 4-5 keer per jaar. Waarom? Kids vinden het geweldig en soms denk ik: ach laten we dat maar doen (bij gebrek aan een beter initiatief van mezelf). Dit soort dingen zijn vooral leuk voor kids, voor’ouders een slijtageslag. Het toppunt van dit soort dingen was een indoorspeelboerderij op Ameland waar op een regenachtige middag in de vakantie ongeveer iedere toerist met kinderen zijn kroost had losgelaten. Muffe jassen, natte kids en gebrek aan stoelen galore. Vre-se-lijk. Denk dat ik jouw stukje ga bookmarken, zodat ik het even kan lezen als ik weer eens overweeg om dan maar weer naar Ballorig te gaan (zo heet de speelhel hier in het zuiden). Thanks!
  Trouwens, ze kunnen het met een paar simpele ingrepen zoveel leuker maken:
  – fatsoenlijke stoelen (loungen?)
  – buitenterras in de zomer (frisse lucht)
  – oprecht lekkere catering (gewoon fijne bruine broodjes met lekker beleg, versgebakken muffins of zo..)
  – thee uit grote bekers
  – lékkere koffie
  – tijdschriften van ná 1986
  – gratis wifi
  -geluiddichte ouderverpoosruimte
  – toezicht (soms is dat er wel en dat is een zegen: dan hoef je niet zelf door de ballenbak heen te waden om een ruzie tussen jouw kind en de drie koppen grotere bully te beslechten).

  Like

 6. Esther, briljant! 😀
  En wederom zo herkenbaar! Kon je ze daar niet laten en ze een paar uur later weer ophalen? Of kan dat nog niet op die leeftijd (ik hoop van wel, dat zou een mooi vooruitzicht zijn ;-))

  Like

 7. Rebels 😀 Ik had Bells en haar vriendinnetje en daarvan weer het jongere zusje mee, dus nee, kon ze er niet laten.

  Cjees, goeie tips, jammer dat de bedenker van Superfun daar niet op is gekomen.

  All, we hadden eerst een andere, die vond ik nog wel te doen. Deze nieuwe is net open, ik denk, ach, daar ga ik eens een. Laatste keer dus. Volgende keer ga ik wel weer gewoon naar de kinderboerderij 😀

  Like

 8. BTW: ik moet echt oppassen met het lezen van dit soort blogs op mijn werk. Moest eigenlijk zo lachen dat ik een soort stikgeluiden maakte net; collega’s keken raar op natuurlijk! “Binnenpretje”, heb ik maar gezegd…

  Like

 9. Jeetje RGL, is je uitvaartpolis wel up-to-date? :{

  Neem van de voren ff drie valiumpjes en een whiskey. Dan is het goed te doen.

  Like

 10. Blij dat ik daar nooit geweest ben, ze waren in “mijn “tijd nog niet 😀 Maar voorals ik kleinkinderen krijg ben ik nu gewaarschuwd 😉
  @ Cjees: hele nuttige tips, mail of schrijf jij de speelhallen zodat ze het kunnen aanpassen? Een beetje commercieel ondernemer wil ook de ouders te vriend houden, die dragen de portemonee ;-P

  Like

 11. en dat is dan weer het voordeel dat onze kinderen nog niet naar school gaan. je kunt onder schooltijd: echt een aanrader! Er waren de afgelopen keer maar 2 andere kindjes geloof ik 🙂

  Like

 12. Heel herkenbaar, maar vooral moest ik lachen om miss Hanigan, whahaha dat secreet van Anny, geweldig! Wordt tijd om die film eens met m’ n dochters te kijken!!

  Like

 13. Bedankt Esther, nu weet ik zeker dat ik nooit naar zo´n speelparadijs hoef :D! Ik geef zoonlief graag mee een wel een gewillige moeder! hahahahaha!

  Like

 14. Echt briljant ! Zo herkenbaar. Heb hardop zitten lachen. Gelukkig houden mijn kinderen ook niet van de binnenspeeltuin. Het is daar zo warm en het stinkt er vreselijk zeggen ze dan ! Mijn opvoeding heeft zijn vruchten afgeworpen zullen we maar zeggen 😉

  Like

 15. Ik heb het heel lang kunnen uitstellen, maar in de zomer (toen de zomer nog verre van zomers was) voor het eerst geweest. En laatst weer, naar een andere. De kinderen vinden het hartstikke leuk, maar ik vind het zelf ook overleven. Hoewel er wel ouders zaten die er beter tegen bestand leken, compleet met laptop, etc.
  Het lawaai vind ik ook het ergst. En dan nog niet eens van de kinderen, maar de muziek!

  Bestond dit toen wij kind waren eigenlijk? Nee toch? Kan me er niks van herinneren.

  Like

 16. Mijn kinderen zijn ook meestal een paar dagen later ziek… Hebben jullie dat nou ook?

  Ik ben alleen nog tijdens het peuteruurtje 3 keer geweest en dat ging wel goed en de koffie was lekker. Maar in de vakantie lijkt het me niks.

  Like

 17. Wat een geweldig leuk stukje Esther!!!
  Wij zijn afgelopen voorjaar een keertje met onze kleindochter Meike geweest…ik vond het ook echt heel erg, maar ik dacht dat het aan onze leeftijd lag… vijftigers!
  Fijn te lezen dat dit dus niet het geval is!! 😀

  Like

 18. Geweldig stukje weer 🙂 Ben je weleens in Tunfun in Amsterdam geweest? Ook zo afschuwelijk!

  Mijn oudste dochter (10) had nog een tutti: Dan ben je in het wilde westen (weg) aan het roepen.
  Ik vond hem mooi bedacht 🙂

  Like

 19. Ben ik dan de enige die dit wel leuk vind. Ik ga regelmatig en vind het echt leuk. Twee weken terug heerlijk drie uurtjes een boek zitten lezen. Af en toe lieve kindjes tussendoor die iets willen drinken. Ik vind het ook geweldig om te zien hoe al die kinderen zo lief samen spelen zonder ruzie.

  Like

 20. ff aan het bijlezen na weekje vakantie. Heb je ballorig Houten wel eens geprobeerd? En dan niet op een regenachtige dag, juist nooit dan gaan, maar met lekker zonnetje. Vooral ook niet op een hete dag, dan is het stikbenauwd. Ballorig Houten heeft ook een grote buitenspeeltuin, openslaande deuren van de binnenspeeltuin naar de buitenspeeltuin en precies tussen beide in op het terras heerlijke picknicktafels in het zonnetje. Dus jij buiten, gezicht in de zon, met drankje, en zij rennen van binnen naar buiten. De beste oplossing! En oja, al genoemd, studiedagen zijn de beste hiervoor, heerlijk rustig.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s