Kip of y


Mijn broer staat binnen onze familie bekend als ‘De Professor’.

Zijn kennis is vaak reuze handig – je zit met zo’n Wandelende Wikipedia niet snel om een antwoord verlegen – maar zijn denkwijze is niet altijd even praktisch. Tussen de weetjes, formules en periodieke systemen door, wil mijn broer nog wel eens wat ‘triviale’ zaken missen. Een portemonnee. Een afspraak. Een stuk of zes APK keuringen….

Gisteravond at ik met mijn broer, schoonzus en kinderen in een pannenkoekenrestaurant. En terwijl het grut zich vermaakte in de ballenbak boog mijn broer zich over de placemats. Daar stond namelijk – tussen de rebus en de kabouterkleurplaat – een raadsel. En raadsels, daar is mijn broer dól op.

Tweeëntwintig dieren – konijnen en kippen – zitten samen in een hok. In totaal tellen de dieren tweeënzeventig poten. Hoeveel kippen zijn er en hoeveel konijnen?

En terwijl Annabel zich afvroeg hoeveel poten een kip had (“De vleugels zijn toch ook een soort pootjes?”) sloegen de volwassenen aan het rekenen. Na een paar minuten vond Paul de oplossing: veertien konijnen en acht kippen.
“Dat heb je snel gedaan,” zei ik.
“Ach ja,” zei Paul stoer. “Dat zijn ervaringsgetallen.”

“Jajajaja,” mompelde mijn broer terwijl hij gebogen over zijn placemat bleef zitten, “maar jij hebt het geschát en toen gekeken of het klopte. Er moet ook een formule voor zijn. Even denken, hoe zat dat ook alweer met die vergelijkingen bij wiskunde?”
En terwijl wij nog een drankje bestelden en gezellig keuvelden over koetjes en kalfjes boog mijn broer zich over de kippen en konijnen. Af en toe mompelde hij wat – x en y zijn samen tweeëntwintig, dus y is tweeëntwintig min x – en na een kwartiertje vroeg hij het meisje van de bediening om nóg een placemat. “Vier y plus twee x is tweeënzeventig, x moet ik vervangen door tweeëntwintig min y.”

Nadat we het dessert hadden besteld gingen schoonzus en ik alvast betalen. Ik moest om acht uur in het zwembad zijn en ik wilde niet te laat komen. We stonden net op het punt om de kinderen uit de ballenbak te gaan halen toen mijn broer opeens heel hard ‘Eureka’ door het pannenkoekenrestaurant riep.
“x is veertien, y is acht!”
“Ja,” zei Paul, “dat zei ik een half uur geleden al.”
“Maar ik heb de formule!”

Triomfantelijk hield mijn broer de placemat omhoog waarop zich hij op schoolmeesterachtige wijze de complete vergelijking had uitgewerkt.
“x is kip, y is konijn.”
“Y voor kip was logischer geweest,” zei schoonzus.

“’t Is prachtig,” zei ik. “Zullen we gaan? Ik moet nu echt weg.”
“We moeten nog betalen,” zuchtte mijn broer. “Waar heb ik mijn portemonnee nou weer gelaten?”
“Duh! Wij hebben wij allang betaald, Einstein.”

“Echt?” Mijn broer keek zijn vrouw verrast aan. “Wanneer hebben jullie dat gedaan dan?!”

26 thoughts on “Kip of y

  1. Hahaha 😀
    Ik moet nog harder lachen omdat ik precies hetzelfde had gedaan… (maarja, beroepsdeformatie als wiskundelerares ;-))

    Like

  2. Weet je wat ik leuke raadsels vind? De nicknames hier in de reacties. Bijvoorbeeld zusjesk, dan denk ik: zusje S.K.
    Dat kan betekenen dat je iemands zusje bent, en je eigen initialen zijn S.K.
    Of dat je het zusje bent van iemand met de initialen S.K. (Simon Keizer ;-))
    Of dat jullie met z’n tweeën zijn: de zusjes K.

    En zo heb ik voor mezelf ook hele raadsels over Kdb, scooter, RGL en MB. Om er maar eens een paar te noemen. 😀

    Like

  3. Dit soort vraagstukken staat bij mij in de categorie nachtmerrie :-S
    en Muts dat is een leuke ja al die duistere afkortingen.. 😀

    Like

  4. Man, wat heb ik weer zitten grinniken om je laatste stukjes. Hier zou toch heel Nederland van moeten kunnen genieten?
    Hoe is het met column zoekt blad? Ik hoop nog steeds op de Linda of de Flair.

    Like

  5. Muts! Ik was aanwezig bij de VOL dag hoor! Ik reageerde eerder altijd onder mijn eigen naam en heb er daarna kdb van gemaakt.
    Wat is je raadsel dan?

    Like

  6. O sorry begreep het verkeerd. Kdb staat voor mijn voor-midden en achternaam. Niets bijzonders 🙂

    Esther ik blijf het zeggen: ik smul van de blogs over jouw broer. Ik heb de grootste lol om zijn droge reacties en hoe jij de situatie verwoordt.

    Like

  7. Haha, geweldig! En dan Muts hier ook nog met haar raadseltjes. Gelukkig is de mijne niet zo moeilijk al is het niet m’n volledige naam 😉

    Like

  8. Dank voor alle leuke reacties. De tijdschriften: we zullen zien, er is wat in gang gezet…. 😉

    Misschien moet ik eens een avatarnamenblogje doen?

    Like

  9. Jaaa! Goed plan! 😀

    Muts heb ik destijds gekozen omdat ik mezelf al jaren zo noem wanneer ik iets stoms, doms, of onhandigs doe. Maar toen ik deze naam al een tijdje had, kwam ik ineens een heel andere verklaring van het woord tegen: Mooi Uiterlijk Toch Slim.
    Ahum. Niet helemaal op mij van toepassing, maar wel grappig. Dus die houden we erin 😉

    Like

  10. Muts 🙂 🙂 die zal ik onthouden!
    Mijn man noemt me weleens gansje. Dus eigenlijk had dat mijn avatarname moeten worden maar volgens VOL bestond die al (nooit hier tegengekomen trouwens) dan maar op zijn engels.

    Esther, jouw boek is behalve om te lachten ook soms wel eens ontroerend en dan met name het hoofdstukje over de bruiloft van je broer en wat je in de speech over hem zegt.

    Like

  11. Zenx Goose, fijn dat je dat er ook uit haalt (ik geloof dat Muts het ook zei, er zit ook wat treurigheid in, het leven is natuurlijk ook niet alleen maar lollig…)

    Like

  12. @zusjesk & Esther: de blog van Caroline is inderdaad alweer voorbij. Dit heeft zij ook aangegeven in haar blogs. In haar laatste blogs bedankt ze iedereen en sluit ze af. Mocht je de blogs nog terug willen lezen, dan kun je ze terugvinden in het archief.

    Groet,

    Redactie Vrouwonline.nl

    Like

  13. Haha, Muts 🙂 (en dan bedoel ik het niet als scheldnaam maar je nick :D, als we het er toch over hebben).
    Volgens mij heb ik hier weleens eerder uitgelegd waar de nick vandaan komt. Mijn dochters hebben een achternaam met een K en zijn dus de zusjes K.

    Like

  14. ik vind de blogs over jouw broer altijd zo heerlijk vermakelijk Esther!
    En leuk gesprek over die nicks… ik vraag me ook wel eens af waar een nick vandaan komt!

    Like

Leave a comment