Rare vogel(s)


Het wordt weer kouder en dat betekent: extra aandacht voor de gevederde vriendjes.

Of: voor de ‘schijtvogels’, zoals Paul de mezen, vinken en borstjes in onze tuin liefkozend noemt. Maar dat achter die stoere houding een lieve, zéér gevoelige man schuilgaat, bleek weer eens toen hij vanochtend met een karrevracht vogelparafernalia thuiskwam. Twee voedertorens, een kilo vetbolletjes, een paar zakken pinda’s en zélfs een paar potten goedkope pindakaas had de lieverd ingeslagen.

“Ga je een vogelopvang beginnen?” vroeg ik verbaasd. “Of ga je hennep kweken?” * (Just checking!)

Paul wees op onze nieuwe tuindeuren. “Jij zegt toch dat je nu zo leuk de tuin in kan kijken? Nou, ik denk, zo valt er ook nog wat te zien. Vinden die meiden ook leuk. Vogeltjes kijken. Als jij nou even een zak strooivoer haalt, dan zet ik die voedertorens in elkaar. Fantastische dingen, kostten maar twee euro bij de Dirk!”

Afijn, een half uur later vluchtte ik het huis uit omdat Paul dusdanig ruzie had met zijn ‘fantastische torens’ dat ik vreesde voor een Ground Zero wanneer ik er nog één woord over zou zeggen. Overal lagen losse stukken karton, stokjes en buisjes. Mijn man stond grommend met een tube secondelijm over deze plastic hel gebogen en zag eruit alsof hij elk moment kon ontploffen.

Wonderlijk genoeg hing en stond alles op de juiste plek tegen de tijd dat ik weer terugkwam. Het appelboompje voor het raam was veranderd in een calorierijke kerstboom met vetbollen, pindaversiering en pindakaaspasta. In het vogelhuisje lag strooivoer en zelfs de voedertorens had hij in elkaar gekregen.

“Zo,” zei Paul tevreden, terwijl hij een stoel richting de tuindeuren trok. “Dat is klaar.” Voldaan staarde hij naar zijn ‘project’. Hij sloeg één been over het ander en vouwde zijn handen achter zijn hoofd. Hij zakte achterover en bleef enkele tellen zo zitten. Daarna boog hij zich wat dichter naar het raam toe. Hij sloeg het andere been over het ene en liet zijn kin een beetje rusteloos op zijn knokkels rusten.

“Nou,” hoorde ik hem zuchten, terwijl ik de kamer uit liep om de rest van de boodschappen op te gaan ruimen, “waar blijven die klotevogels!”

(Dat wordt hennep kweken!)

* Het is een publiek geheim dat vogelvoer hennepzaad bevat

8 thoughts on “Rare vogel(s)

 1. Ik dacht deze week ook lief te zijn voor de vogels (donderdag) dus een vetbolletje en zakje met pinda’s opgehangen. Na een kwartier een meesje die gezellig hopte en pikte. Na een half uur 3 kauwen. En na 1,5 uur was alles op of lag op de grond. Ben dus wel effe klaar met die vogels!

  Like

 2. Nou Barbara, dan weet je nu wat je te doen staat met het overgebleven voer 🙂 Het voordeel van die voertorens is wel dat de kauwen er niets met kunnen (en kunnen alleen smalle snaveltjes door) dus dat zou moeten schelen. Al vraag ik me af of die mezen wel slim genoeg zijn om te snappen hoe die torens werken.Vind ze nogal ingewikkeld.

  Like

 3. Maar goed dat niet hoefde, anders had ik in mijn broek gedaan van het lachen 😀 Zijn al die mannen dan hetzelfde bij dingen in elkaar zetten? *:) Maar wat lief dat hij zo goed voor zijn gevederde vrienden zorgt, het is er nu echt weer voor!

  Like

 4. wat een heerlijke blog!!
  en wat een schatje!
  en tis goed dat we gewaarschuwd zijn, als jij hele maffe dingen gaat verkondigen weten we wat er met het vogelvoer is gebeurd 😉 Waar zo’n kelder al niet goed voor is!

  Like

 5. Hahaha!
  Toen ik klein was, legde ik brood voor de vogels op het balkon. Vervolgens ging ik heel hard roepen ‘VOGELS! VOGELS KOM DAN ETEN!’ En ik was zo kwaad dat ze niet kwamen.
  Ook maakte ik op vakantie een vogelfeestje op het terras. Maar mijn zusje van 2 at het brood dan op 😦

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s