Suiker is ook behoorlijk uncool


“Ik moest mijn darmen helemaal stilleggen.”

Vriendin E. is net terug van haar weekje detoxen in Portugal. Heerlijk was het, zegt ze. Volgend jaar gaat ze weer. “Heerlijk?” reageer ik verbaasd. “Betalen voor een vakantie waar je niets te vreten krijgt?! Niet mijn idee van heerlijk.”

Vriendin E. biedt me een van haar zelfgemaakte bonbons aan. Er zit geen suiker in, zegt ze, ze zijn gezoet met dadels en ze zijn vetarm. Ze heeft kokosolie gebruikt. En noten. Ik moet een beetje wennen aan de smaak maar eerlijk is eerlijk, de bonbons smaken niet slecht. Integendeel! Wanneer E. sereen in haar thee roert, pak nog gauw even een chocolaatje.
“Het is wél heerlijk,” zegt E. “Echt, je wordt van A tot Z vertroeteld en je komt er helemaal Zen vandaan.”

Ik schrik er altijd een beetje van als mensen zo gezond doen. Ik ben daar zelf niet zo goed in. In gezond doen. Ik vind het al heel Zen van mezelf dat ik tegenwoordig ’s avonds vaak een kopje kruidenthee neem, in plaats van een glas wijn. Of dat ik op de fiets ga in plaats van met de auto. Maar aan de andere kant, die massages waar E. het over heeft, en die yogalessen, die klinken wel goed. En ik moet toegeven, ze ziet er fantastisch uit. Slank, strak en stralend. Zelfs haar haar glimt. Misschien is dat detoxen toch zo gek nog niet.

“Ik bouw nu heel langzaam de koolhydraten weer op,” zegt E. Ach, denk ik (mijn gedachten reeds halverwege Portugal), koolhydraten, who needs them?! Koolhydraten zijn zó tweeduizend nog wat. En suiker eet ze nog steeds niet. Nou ja, suiker is ook behoorlijk uncool natuurlijk. Dat kan ik wel missen. En alcohol ook, sinds ik aan het lijnen ben drink ik sowieso een stuk minder. “En natuurlijk drink ik al maanden geen koffie meer.”

Wat?! Hoorde ik dat nou goed? Geen kóffie meer? Géén ‘aromatische, donkerbruine drank gebrouwen van de geroosterde en gemalen of gestampte boon van bijvoorbeeld de Arabicaplant?’ E. knikt. Geen koffie. Dus ook geen bakkie troost op moeilijke momenten? En geen lekkere latte met romige opgeklopte schuimkraag, krachtige cacao-cappuccino of een pittige espresso? Detoxen = yoga = massage = geen koffie??!

Aju.

24 thoughts on “Suiker is ook behoorlijk uncool

 1. Hahaha heerlijk deze blog 🙂 dankjewel, zit hier heel hard te lachen!! 🙂
  Koffie is voor mij geen probleem… Maar geen suiker?? Oei… Dat is moeilijk.

  Like

 2. 😀 hahaha. Geen koffie vind ik ook het allermoeilijkst hoor. Maar om te voorkomen dat ik de volgende keer weer moet afkicken begin ik er nog maar niet aan. Ik hoop dat ik dat nog even kan volhouden. Inmiddels ben ik een paar maanden koffievrij en nog steeds vind ik het moeilijk. Maar je krijgt er zoveel voor terug……..(?). 🙂

  Like

 3. Moet er niet aan denken! Leef best gezond, maar hou ook heel erg van lekkere (lees: ongezonde) dingen. En suiker zou ik echt-echt-echt niet kunnen missen…

  Like

 4. Ik schrik er altijd een beetje van als mensen zo gezond doen. 😀

  Geen koffie is inderdaad absoluut onbespreekbaar. Daar laat ik zelfs wijn en chocola voor staan.

  Like

 5. Geen suiker, koolhydraten, alcohol én koffie… Nou, daar moet dan wel héél wat tegenover staan, want vooralsnog klinkt het als een strafkamp ipv een troetelkamp. Waar mag je nog wél lol van hebben?? :{

  Like

 6. Archhhh geen koffie!!!! Hoe wil je dan de dag beginnen,lees wakker worden. Voor koffie Laat ik graag wijn ( drink toch nooit) en suiker ( ben diabeet) voor staan.
  Verder weer een fijn verhaal dat je hebt neergetikt voor ons. Het geeft mé een fijn gevoel in de voor ons zo moeilijke tijd.

  Like

 7. Even een klein steuntje in de rug voor vriendin E. Ik deed het ook vorig jaar en het is inderdaad heerlijk! Een weekje zonder al die voedingsmiddelen en je voelt je super fit.

  Like

 8. T zal best heerlijk zijn…..maar ik vind het al knap dat ik geen frisdrank meer drink….
  maar dat (halve) schepje suiker in mijn thee kan ik toch echt niet missen….. :$

  Like

 9. Geen koffie…. geen probleem lust het niet
  Geen suiker…. ook geen probleem vind het niet echt lekker..
  geen alcohol…. Oke alleen in het weekeind dan… %-P
  meer energie….. :-S helaas krijg ik er niet meer enegie door, of komt het door die mega jetlag…. net terug van vakantie met 7 uur tijdverschil.

  “s nachts energie voor 10, maar overdag op mijn werk, heb ik echt lucifers nodig om mijn ogen open te houden.
  Maar deze stukje maken we dan weer aan het lachen en daar krijg ik WEL weer energie van.
  Dus conclusie: …., niks detoxen, maar mee Ester lezen!!! 😀

  Like

 10. haha geweldig briljant. Krimpen je hersens van koffie. Nou ja mijn hersens werken sowieso niet zonder koffie. :O Aan detoxen doe ik niet, als je normaal gezond eet en beweegt is het volgens mij niet nodig. Een Massage daar en tegen is wel heel lekker…

  Like

 11. Ik heb nog nooit koffie en alcohol gedronken (bah, vies), en suiker eet ik al ruim 2 jaar niet meer. Roken ben ik nog nooit aan begonnen. Ben 30 kg afgevallen, en wil ze er niet meer aan hebben. Er zijn lekkere alternatieven, en vier keer per jaar eet ik taart (op de verjaardagen van ons gezin). Een leven zonder koffie, alcohol, en weinig koolhydraten is prima te doen hoor, als je maar wilt…

  Like

 12. haha, nu schaam ik me wel een beetje voor mijn eetpatroon. Ik gebruik geen koffie,suiker, alcohol, transvetten, eet geen eten waar e-nummers in zitten en probeer zoveel mogelijk vegetarisch, glutenvrij en zuivelvrij te eten. Detox? Ik weet niet beter haha. Overigens heb ik niet het idee dat ik wat mis 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s