Tik ‘m aan, Ouwe!


Zíek is het nieuwe vét.

Het is niet langer gewoon vét, of vét kicken, nee. Het is zíek. Of zíek-kicken. Ja, ik weet het. Het klinkt heel ziek, maar i’m just the messenger. Ik heb het niet bedacht. Mijn kinderen komen ermee. Op school hè? Op school is alles tegenwoordig zíek. (Eventueel in combinatie met: Tik ‘m aan, ouwe! Zoals ik laatst iemand hoorde roepen.)

Cool, kek en gaaf zijn uit. Heftig is behoorlijk jaren negentig. Kicken kan alleen nog op de radio en super (als in supercool) is tamelijk uncool. Taal vernieuwt en ergens is dat natuurlijk hartstikke leuk, al volg ik het niet altijd (zoals die keer dat Liz ‘gruwelijk’ zei, over mijn nieuwe kleren, dat bleek positief bedoeld, moet je ook maar net weten!). Maar goed. Zíek dus. Die moest ik onthouden. Hippe, euh, zíeke moeder als ik ben.

Dus toen ik vannacht met een kotsend kind bij de plee stond en dat kind zei: “Mamma, ik ben ziek!” zei ik dan ook (heel hip): “Ziek! Als in zíek ziek? Of gewoon ziek?” Kind reageerde niet zoals verwacht (‘jeetje mam, wat cool/ziek/vet dat je dat zegt!’) maar keek me gewoon glazig aan. Wilde daarna weer snel het bed in. Kennelijk was écht ziek zijn niet bepaald zíek , maar gewoon vervelend.

Ik vond dat eigenlijk wel raar.
Maar daar heb ik mijn kind verder maar niet mee lastig gevallen.
Die was tenslotte nogal druk met ziek (of zíek) zijn.

25 thoughts on “Tik ‘m aan, Ouwe!

 1. 🙂

  In mijn tijd (zei het oude wijf) zeiden we behalve ‘gaaf’ ook nog ‘te gek’!
  Super zeg ik nog heel vaak. Heel uncool begrijp ik.

  Sterkte met je zieke zieke meisje!

  Like

 2. Mijn prepuberende dochter van tien vindt alles ‘falen’. Zo heeft iemand een ‘falend’ kapsel (dat is dus geen compliment ;-)). Ik vermaak me geweldig met die nieuwe woorden, ook al loop ik als veertiger natuurlijk ook hopeloos achter… 😀

  Like

 3. En voor mij die al 30 jaar (!!!!!) niet meer in NL woont is het soms een beetje ingewikkeld, sommige dingen begrijp ik gewoon niet, maar soms vind ik het ook niet echt heel “ziek” bv HOOOI bij het ophangen van de telefoon….. 😛

  Like

 4. Beterschap met je kleine meid.

  Mijn zoons houden mij redelijk op de hoogte (denk ik), maar sommige dingen zijn echt wel vreemd hoor.
  Manlief zegt sinds hij veel met limburgers werkt, tegenwoordig als hij een telefoongesprek afrond: heej houdoe haje 😉

  Like

 5. Ja … falen(d) 😀 hoor ik hier ook regelmatig met dochters van 14 en 15. Ook al iemand iets stoms doet: “FAAL!!” …. gewoon in de betekenis van ‘blunder!’

  Like

 6. Haha ja heerlijk die taal. Toen ik studeerde zat ik met wat klasgenootjes te kletsen. Kwam er een docent aan (ging bijna met pensioen, typetje professor). “Zo dames zitten jullie lekker te chillen?”
  Hij zei: sjillen. Wij allemaal vrolijk beaamd. Naderhand viel iedereen stil, moesten even nadenken. Toen hij weg was zeiden een paar, zei hij nou serieus chillen? Haha.

  Vond het heel schattig 🙂

  Ik vind al die woorden (chill, vet cool, faal, & tjoo of “kats niet”! (In t oosten..) erg leuk enz. Ik kan niet tegen mensen die “what ever” zeggen. Daar krijg ik echt jeuk van. Dat was ook zo’n periode in.

  Like

 7. Oja en haha, Boxs is ook in. Kan er niet aan wennen. Is hier het nieuwe doei. Krijg ik een mailtje (van client) staat er onder, ipv doei: Boxs

  Enne.. Beterschap!

  Like

 8. @Correke. Weet je zeker dat het Limburgers zijn? Houdoe is namelijk volgens mij meer iets wat Brabanders zeggen. ik heb het nog nooit een Limburger horen zeggen, tenminste geen Zuid-Limburger. Wij zijn meer van het hoi, zowel bij een informele begroeting als bij een afscheid.

  Like

 9. Hier (zuid oost groningen iig) zeggen ze Moi ipv hoi.
  zeggen ze hier net over de grens trouwens ook…..tis even wennen maar als ik weer eens in het westen ben wordt ik dus erg raar aangekeken met mijn moi (moj) 😀

  Like

 10. Ik denk ook dat het Brabanders zijn, kom zelf uit noord Limburg en bij ons ik het Hoi bij aanvang van het gesprek en Haje bij weggaan. Maar ach…. waat maakt het uit, als wel maar vriendelijk tegen elkaar blijven, vind ik veel belangrijker, dan wat we zegge 😉 of waar we vandaag komen %-P

  Like

 11. he Es, hier op school is ook alles ‘faal’ en ‘falend’ hoor, dus meer schoolgebonden denk ik. ‘Ziek’ kennen we nl nog niet. En wij wonen toch in dezelfde plaats.

  Like

 12. Die van 3 jaar van mij kwam laatst wel thuis met ‘vet man’. Alles was ‘vet man’ (de duplotoren, de boterham, het kleine broertje, alles). Tot hij de volgende ochtend – ik had net een slok koffie genomen – naast me komt staan met de vraag: ‘Mama, wat doen vetmannen eigenlijk?’

  *koffie met moeite doorgeslikt in plaats van uitgeproest*

  Like

 13. ‘Tik ‘m aan ouwe’ is alweer bijna uit ;-). Paar jaar geleden erg bekend geworden door de klusjesmannen van Serious Request.

  Verder word ik helemaal gek van alle ‘hippe’ woorden, twee zoons die gaan (pre)puberen en een klas vol van die jongens/ meiden (groep 6/7), pffff … vooral ook die Antilliaanse en Surinaamse woorden die erdoor gegooid worden. Weet nooit wat ze zeggen :-s (en of ik ertegen moet optreden).
  Nu maar de afspraak dat er gewoon Nederlands gesproken wordt in de klas.

  Like

 14. Taal leeft en de Dikke Van Dale neemd tegenwoordig meer woorden op dan ooit. Ik probeer het niet eens meer allemaal bij te houden, het gaat zo vreselijk snel. Ik ben dus Bewust Ouderweds 😉

  Like

 15. @ Ellis: vetmannen: briljant!
  hier zijn dingen geregeld ‘kapot grappig/stom/leuk’ etc. Het grut is 5 resp 7. Ook worden er vaak High Fives en Low fives gegeven en wordt er gebokst.
  Ik moet er ook wel erg om lachen, ben beneiuwd wat erover 10 jaar uit die mondjes komt.
  en beterschap met je zieken, Es; de ‘R’ is weer in de maand en iedereen lijkt ziek!

  Like

 16. Haha, leuk stukje! Ik blijf nog aan het vet hangen. En super inderdaad. Kicken vind ik echt zo’n stom woord. Misschien wel jaren tachtig!!?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s