Annabel gelooft ‘t wel


Wat een verschil!

Vóór vijf december was Annabel helemaal into de Sint. Ze keek Alles is Liefde en elke opmerking met betrekking tot de vermeende nepheid van de Goedheiligman werd weggewuifd. “Wat een hoop onzin zit er in die film!” En: “Ze snappen het daar écht niet!”

Ik dacht werkelijk: “Dat wordt nog wat als ik haar volgend jaar ‘het geheim van Sinterklaas’ moet gaan vertellen.” ‘Traditoneel’ doen we dat hier in de zomer dat ze acht worden. Bij Liz maakte ik er een heel mooi symbolisch verhaal van, ik moest er zelf bijna van huilen. Bij Annabel zou het precies zo gaan.

Maar ineens was het over. De Sint was koud vertrokken of de Kleine Klets begon te twijfelen. Eerst waren het nog wat willekeurige gedachten. “Eigenlijk klopt dat verhaal van Sinterklaas niet.” En: “Zo oud kán je helemaal niet worden.”
Maar al snel werden de vermoedens sterker, de vragen concreter. “Kopen jullie die cadeautjes?” “Is het geheim van Sinterklaas soms dat hij niet bestaat?” “Ik geloof niet dat het echt is.”

Ze hield er niet meer over op. Ze had het warempel méér over de Sint dan toen hij nog in Nederland was. Ze probeerde haar zus uit te horen en als klap op de vuurpijl begon ze opeens over het feit dat pappa altijd op de WC zat als er op de deur gebonsd werd. Waarop Liz even ‘meehielp’ door te zeggen: “Nee hoor. Niet altijd, dit jaar zat oom Giel op de WC.”

De kleine is dus officieel van haar geloof gevallen. Sinterklaas bestaat niet en de Pieten zijn nep. Hoewel we het nog niet bevestigd hebben, heeft ze het zelf al vastgesteld. En ach, het is maar beter zo, denk ik. Beter dan dat het als een schok komt en ze ‘de waarheid’ überhaupt niet gelooft. Ergens ben ik er wel blij om dat mijn dochter niet al te goed gelovig is.

Alhoewel, ‘niet goedgelovig’? Dat valt nog te bezien. Toen ze vanochtend op de kalender keek en constateerde dat het vierentwintig december was, vroeg ze: “Zeg, komt de Kerstman hier eigenlijk? Of is dat te ver vliegen vanaf de Noordpool?”

9 thoughts on “Annabel gelooft ‘t wel

  1. Ik had ook al iets traditioneels in de lente bedacht, maar kon het vorig jaar niet over mijn hart verkrijgen, oudste geloofde nog zo vast, hij maakte zelfs surprises om Sint te helpen. Nu is ie 9, dus wordt t gewoon zielig om t niet te vertellen, maar ik vrees dat zijn broer van 8 gewoon meegaat komende lente… Gelukkig hebben we dan nog twee kleine gelovigen over!

    Like

  2. Is het te ver vliegen 😀 Ik moet wel zeggen, ze denkt wel practisch 😉 Heerlijk hoe onbevangen kinderen denken!! Allemaal hele fijne kerstdagen en een gelukkig 2013!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s