Huilen met de pet op


Annabel was weer op dreef gisteren.

Allereerst hoorde ik haar tegen de moeder van een vriendinnentje zeggen dat ze nu twee keer in de week naar turnles moest: op maandag naar de training van ‘Jong Talent’ en op vrijdag naar crematie-turnen. Toen Annabel al radslagend wegwervelde fluisterde ik snel: “Ze bedoelt recreatie-turnen.”

’s Avonds, na het turnen (niet crematie maar ‘jong talent’), zat de kleine Klets in bad. Ik had net haar haren gewassen en haar voeten behandeld met de speciale crème die we van de dermatoloog hadden gekregen toen mevrouw iets onbekends zag.
“Mam,” vroeg ze.“Wat is ‘huilen de bami’?
“Huilende bami???!”
Huilen de bami. Dat staat op die fles daar.”
“Lieverd, er staat ‘huile de bain’ en dat ‘huile’ spreek je niet uit als ‘huilen’ maar als ‘wiel’ dat is Frans voor olie. En ‘bain’ is bad. Er staat dus ‘badolie’.”
“Mam?”
“Ja?”
“Was de Nederlandse badolie op?”

Kinderen, je blijft met ze lachen. Vooral met zo’n exemplaar als Annabel dat alles vaak iets te letterlijk opvat (“de politie op je dak? Wat moeten die op het dak dan?”) en niet altijd het geduld heeft om het goed te luisteren of te lezen.

Jullie hebben er vast ook genoeg, van jullie eigen kroost of van de buurkinderen.
Deel je de leukste met ons?

34 thoughts on “Huilen met de pet op

 1. Ik zou legio voorbeelden moeten hebben door mijn werk met kinderen maar ik ben zo’n muts die nooit iets opschrijft :$

  Een van de mooiste opmerkingen komt van mijn oppaskindje toen ik voor het eerst op hem paste. Met z’n ouders had ik afgesproken om alleen mijn tweede naam te gebruiken. Hij had echter wel opgevangen dat ik nog een naam had wat resulteerde in de prachtige opmerking “Lotte, waar is Lize nou dan?”

  Like

 2. Die van mij valt nog onder de peuterprietpraat, maar ook dat blijft leuk.

  Mama tegen Jongste: ‘Je bent een dondersteen’
  Oudste: ‘Hij is toch geen steen? Wat is een dondersteen? Is dat een lieve steen?’

  of een tijdje geleden had meneer ergens ‘vet man’ opgepikt. Alles was vet man! Komt’ie de volgende ochtend bij me – had net een slok koffie genomen – : ‘Mama wat doen vetmannen eigenlijk’? (koffie met moeite doorgeslikt in plaats van uitgeproest)

  Like

 3. Met de oudste in de lift bij mijn ouders jaren terug we moesten van zes hoog naar beneden en natuurlijk wilde hij op het knopje drukken…”mama…moeten we naar de begraven grond?….” ;-P

  Like

 4. Hahahha, wat doen ‘vetmannen’ eigenlijk! Hahahha, hij is leuk.

  Zo vroeg Annabel afgelopen zomer tijdens EK voetbal: “Mam, wat is een Huntelaar?” 😀

  Ik moet nu al lachen om jullie, die van Floor is ook heerlijk, zo slim he van zo’n kindje.

  De begravengrond?! Die ligt zeker naast het veld waar de crematietraining wordt gegeven. 😉

  Like

 5. Van het weekend aan tafel:

  “Mama wil jij tegen papa zeggen dat ie dat niet meer moet doen?”
  “Maar dat kun je toch zelf ook wel, hij zit naast je.”
  “Maar jij bent toch de baas?”
  😀

  En bij de kinderboerderij:

  “Mama, bestaat er ook een juffieboerderij?”

  Like

 6. “Was de Nederlandse badolie op?” 😀 😀 😀

  Hier een paar acties en uitspraken van dochter (toen net 4):

  Ik zeg tegen dochter dat ze nog 2 hapjes moet eten; snijdt ze een stukje kip in tweeën en stopt die allebei in haar mond…

  “Even kijken hoe lang ik ben” zegt dochter. En stapt op de weegschaal.

  Dochter kijkt naar de kerstboom en verzucht voor de zoveelste keer dat ie “prachtig” is. Vervolgens kijkt ze me aan en vraagt droog: “en wat doen we er nu mee?”

  Like

 7. Gisteren zei de jongste (2,5) aan tafel: “ik hoor honing”….
  Ze bleek de afzuigkap te horen zoemen; zoemen=bijen=honing (iets teveel Winnie de Poeh gekeken :))

  Like

 8. Op mijn vraag wat ben jij: Ik ben mama’s liefst auto (zoon houdt heel veel van auto’s…) ! ook wel ik mama’s liefste nonnetje (de j is nog wat moeilijk)..

  Like

 9. Mijn man kwam terug van het boodschappen doen met allemaal chips en chocola. Waarop ik roep: je weet toch dat ik op dieet ben? Mijn dochter van 4 herhaald: Je weet toch dat mama diaree heeft?

  Mijn dochters kletsen en de radio staat aan en er is reclame. Na elke zin zeggen ze: .nl

  Like

 10. Past niet echt in deze categorie, maar wil hem toch delen: van ‘t weekend zoonlief (3) verteld dat er een baby’tje in mijn buik groeit. Zijn reactie: Een meisje en heb je ook nog mini’s voor mijn keukentje? 😀

  Like

 11. Bij het naderen van het stoplicht gaat de auto voor mij vol op de rem, ik dus ook! Ik weet alles wat ik wil uitroepen in te slikken, maar dochter van 3 op de achterbank zegt: “mama je mag nu wel even k*t zeggen hoor!” :$

  Like

 12. Heerlijk die verhalen van je kletsen.

  Mijn middelste neemt de uitdrukkingen ook altijd erg serieus. Bij “daar komt de aap uit de mouw” keek hij heel verbaasd naar mijn armen. Je kunt zijn gezicht misschien wel voor je zien.

  Het minst grappige van dit verhaal is wel dat hij toen al 11 was en wat achter liep met zijn ontwikkeling.

  Like

 13. Mia en Floor 🙂

  Vroeger een keer een paar klaprozen uit mijn moeders handen geslagen. (Mama probeerde uit te leggen dat het klaprozen waren :-)) tja, dan kan je dat verwachten hè!

  Laatst met een dochtertje (4 jr) van een vriendin aan het wandelen.
  “Weet je? Ik weet alles!!”
  Oja vertel? Wat weet je allemaal?
  “Uhh nou dat weet ik niet meer”

  Even later komt er een brommer hard aanrijden. Gaat ze voor me staan en zegt: “ik bescherm jou wel!” Aaaaahhh 🙂 schatje.

  Mijn broertje (toen 3 jr) was met mijn vader mee boodschappen doen. Mijn vader wilde betalen. Boertje keek de caissière vol verbazing aan en zei: “hallo lekker ding!”

  Like

 14. Zo heb ik ooit eens in een restaurant een man heel lang aan zitten gapen, omdat mijn moeder had gezegd dat hij volgens mijn moeder “een kikker in de keel had zitten”. En ik maar wachten tot dat beest eruit kwam springen 😀

  Like

 15. een jaar of 12 geleden vroeg mijn oudste, van toen een jaar of 3,5, wanneer we weer gingen babbelkoeien want dat vond ze zo gezellig sindsdien noemen we BBQen dus zo.

  mijn zoon van 13 heeft nogal eens de neiging om de klemtoon van een woord verkeerd te leggen, daar krijg je ook leuke en verwarrende woorden van alleen schrijf je ze dan nog wel hetzelfde 🙂

  Like

 16. Niet de kinderen maar mijn (stief) vader verhaspelt vooral engelse woorden of engelse namen heel erg.
  Je kan het corrigeren zoveel je wil dan zegt ie jaja dat weet ik en doet het gelijk weer 🙂

  Like

 17. Ik wacht met smart op de dijenkletsers van mijn kleine Klets, maar zij is pas 11 maanden en vooral aan het brabbelen en nog niet verstaanbaar aan het kleppen 😀 maar ik heb wel een paar mooie van vriendinnen hoor!

  Zo is vriendin K. haar dochtertje zindelijk aan het ‘trainen’ maar echt lukken wil het niet. Madame gaat keurig op het potje zitten en maakt een ‘pppssssstttttttt’ geluid, maar geen plasje te bekennen naderhand. Wanneer mijn vriendin na een mislukte poging zegt ‘hoe kan dat nou? Het potje is nog leeg? kijkt dochterlief haar aan, haalt haar schouders op en zegt ‘tja, de batterijen zijn op’ 🙂

  Like

 18. Nog een paar leuke van eigen kinderen of gehoord van anderen:
  “Mama je bent de liefste van de heeeeele winkel”
  ” klaar voor je straf, AF!”
  “Mag ik een splitsing in mijn haar?(scheiding)”

  Like

 19. Hihi erg grappig al die uitspraken!!
  Hier is het juist de oudste die wat gemakzuchtig leest:
  Mmm mama dit is echt mijn lievelingskaas: jonge beleefde kaas!!
  (is er in ieder geval iets beleefd aan tafel ;-))

  Like

 20. Geweldige uitspraken!!

  Mooiste compliment ooit van mijn zoon (ik ben blond): “mama, je haar lijkt wel goed, het is zó mooi,… het lijkt wel hooi!”

  Dochter krijgt engels op school, dus wordt er regelmatig vertaald, zoon: “Is ‘tengels’ engels voor handen?”

  Like

 21. Mijn (nog geen) tweejarige oppaskindje (meisje) kijkt naar het eenjarige meisje en zegt: Malia kan nog niet praten hè.
  Ik zeg: Nee, dat moet ze nog leren.
  Zegt Leona: En waar zijn haar woorden nu?

  Like

 22. In de auto, na mijn uitroep: Jezus! (want iemand remde plotseling voor me) vroeg mijn dochter: Was dat nou Jezus in die auto mam?

  Ze bestelt altijd een pizza Manke Rita..

  De kleuterjuf was zwanger, haar man heet Serge. Ze vertelde dat Serge en zij een baby verwachtten. Onze dochter heeft vervolgens tegen iedereen die het maar wilde horen verteld dat de juf een baby kreeg van de conciërge (een buitenlandse, beetje vreemde man van rond de 60..).

  Like

 23. In de zomer van 2009 hadden wij voor 3 weken de zorg voor een pleegkindje. Een meisje van 4. Toen we voor het eerst naar de speeltuin gingen zei ze dat ze ook zo graag ‘bierstokjes’ wilde… het duurde een halve dag voor wij begrepen dat ze het over Birckenstocks had…

  Huidige pleegdochter vanmiddag: ik checkte uit in de tram en zei dat mijn saldo bijna op was. Pleegdochter zei: oh sta je in het oranje?
  (met een ovchipkaart kan je een paar cent het rode in gaan…)
  Ook deze duurde even voordat hij landde…

  Ze kon er zelf hartelijk om lachen!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s