Moppermodus


Gisteren was het echt een stomme dag. In elk opzicht.

’s Avonds praat ik erover met vriendin B.
Tijdens het wandelen vertel ik haar wat er allemaal misging. Een afspraak die op het laatste moment werd afgezegd, een e-mail waarvan de honden geen brood lusten, een beker melk die door mijn tas heen lekte (hoe lagere school is dat?!). En ik wéét dat het allemaal niet dramatisch is, maar soms vóelt het wel zo. Alsof mijn leven één grote wereldramp is.

Vriendin B. probeert me op te vrolijken.
“Alles is ergens goed voor,” zegt ze.
Ik zeg dat ik dat onzin vind. Kanker is nergens goed voor. Oorlog is nergens goed voor. Je kleine teentje stoten en tot op het bot ontvellen is ook nergens goed voor. Maar B. geeft niet op.
“Denk aan iets wat wél goed ging vandaag.”
“Mopperen gaat wel goed.”
“Es….”
“Oké, oké. We hebben de mini’s compleet.”

We wandelen een tijdje zwijgend verder. Vriendin B. heeft natuurlijk gelijk. Ik moet positief denken. Het feit dat ik vandaag een paar tegenslagen had op het gebied van mijn zelfstandig ondernemerschap wil natuurlijk niet zeggen dat ik een complete mislukking ben. Paul zei ook al zoiets, dat ik niet zo negatief moet denken. Maar het is ook soms allemaal ook vervélend.

“En toen pakte ik een pak rol vuilniszakken uit de kelderkast, daardoor viel er een thermosfles en die viel bovenop mijn lievelingsvaas. Kapot natuurlijk. Die vaas.”
“En díe scherven,” roept B. triomfantelijk, “die gaan jou natuurlijk geluk brengen! Zie je wel, alles is ergens goed voor.”

Ik zucht diep en kijk B. aan. Ze is een lieverd, echt, maar aan mij valt vandaag geen eer te behalen. Ik probeer echt te denken in termen als ‘scherven brengen geluk’ en ‘morgen schijnt de zon weer’, maar ik zit nogal vast in de moppermodus. Ik doe mijn mond open om iets leuks te zeggen, haar te bedanken voor haar wijze woorden, ik doe mijn best, maar in plaats van ‘je hebt helemaal gelijk, kom we gaan een borrel drinken’, zeg ik:

“En ernáást stond een hele stómme, lelijke vaas. Waarom viel die thermoskan dáár niet op?”

9 thoughts on “Moppermodus

 1. 🙂 herkenbaar!
  Al heeft mijn mopperblik soms ook wel te maken met mijn tijd van de maand….Want juist als ik ongesteld ben, precies op die dagen doet iedereen stom en onaardig en valt ook nog eens alles vanzelf om!!! En de andere dagen valt het dan weer mee, gek he…?! 😉

  Like

 2. Helemaal herkenbaar. Zou het door het weer komen? Vorige week toen de lente even voorbij kwam voelde ik me stukken beter. Daar hou ik me maar aan vast. Als het beter weer wordt komt het vast goed!

  Like

 3. .. vandaag ben ik in moppermodus… dus blijf maar uit mijn buurt :-S Ondanks de zon, heb ik een donderwolk ‘in’ mijn hoofd. Dussss.
  Hoop dat het ook aan de tijd van de maand ligt…

  Like

 4. Die mini’s 🙂

  Moppermodus, goede term. Moet ik maar eens vaker benoemen misschien helpt het dan ik dan minder mopper.

  Mijn vriend was op wintersport, ik besefte dat ik hem o.a. miste omdat ik niemand had om tegen te mopperen. Toen bedacht ik me wel dat het wel heel erg is met mij :-/. Voortaan iets beter m’n best gaan doen om alles wat positiever in te zien!

  Like

 5. Mazzel voor G. dat hij dan bij mij zit want de mijne is alweer een beetje over 🙂

  Sterkte Sanzus, dank maar aan volgende week, dan gaan we samen apies kijken. Kus.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s