Ga jij vandaag leren pijpen?


Het is alweer even geleden dat ik schreef over de charmante Meesteres Kate en haar bijzondere beroep.

Ik plaatste bij het blogje een oproep: wie heeft er (ook) een aparte baan? Rianne reageerde erop. Zij is elke dag bezig met pijpen, strippen en het vullen van gaten. Toch heeft ze een stuk minder met Meesteres Kate gemeen dan je zo op het eerste gezicht zou denken…

Gevaarlijke situaties?
“Pijpen houdt in dat je de koelwaterpijpen voormonteert, strippen is kabels bundelen, met tye-rips, om lussen -en daarmee gevaarlijke situaties- te voorkomen.”

Rianne (‘nog net geen dertig’) is vrachtwagenmonteur. Zij en haar collega’s ‘maken’ zo’n 108 vrachtauto’s per dag. Ze plaatsen onderdelen op de juiste plekken, in de zogeheten ‘gaten’ binnen het ladderframe. Klinkt technisch, maar klinkt ook alsof het over iets héél anders gaat!

“Ja he?! Laatst moest ik ergens een onderdeel monteren, was er door een fout al een ander onderdeel in terechtgekomen. Ik riep er een collega bij en we hadden het volgende gesprek.
Collega: ‘O, zit hij in het verkeerde gat?’
Ik: ‘Volgens mij wel.’
Collega: ‘Hoezo dan?’
Ik: ‘Nou, ik heb twee gaten nodig en nu heb ik er nog maar één.’”

Of ik al had leren pijpen

“Dit soort gesprekken hebben we – hoe toepasselijk – aan de lopende band. Toen ik hier net begonnen was, werd er regelmatig gevraagd of ik ‘al had leren pijpen’. En dan moet je weten dat ik de genen heb om snel te blozen. Tja. Dan merk je wel dat je echt in een mannenwereld zit.”

Ai, ik laat mijn spiraaltje vallen!
Rianne is een van de weinige vrouwen in een echt mannenberoep. We spreken van een mannenberoep als minder dan 15 % van de werknemers vrouw is. De top drie van mannenberoepen bestaat uit metaalbranders/lassers, verwarmingsinstallateurs en automonteurs.
Rianne zegt ‘mannenberoep’ niet zoveel. Het maakt haar niet uit of ze met vrouwen of mannen werkt. Al geeft ze toe dat ‘vrouwelijke charme’ soms een voordeel heeft.
“Ik heb wel eens het idee dat er minder geërgerd gereageerd wordt op mij, wanneer ik een fout maak, dan op een mannelijke collega. Bovendien,” voegt ze daaraan toe, “als ik een keer roep ‘oei, ik laat mijn spiraaltje vallen’, dan wordt daar om gelachen. Bij een man doen ze dat niet. Dat vind ik wel humor.”

Geef mij maar een fiets
Maar hoe graag ze de vrachtwagens ook in elkaar schroeft, er zelf in rijden vindt ze – in tegenstelling tot haar zus die vrachtwagenchauffeur is – helemaal niets. Ha! Hebben Rianne en ik toch nog wat gemeen!
“Ik begon met een scooter maar nadat ik in één maand tijd het asfalt vijf keer van dichtbij mocht bewonderen heb ik besloten dat een fiets mijn enige vervoermiddel is.”

Nou ja, Rianne, er zit óók nog wel iets tussen hoor.
“Nee hoor! Ik ben echt een vrachtwagenfan. Mijn kinderen nemen dat over. We kijken altijd ‘of het er een van ons is’.” Dat het gen erfelijk is, bleek al eerder: “Er wordt al mijn hele leven gekscherend geroepen dat er motorolie door onze aderen loopt. De hele familie zit vol met technische mensen. Mijn man werkt bij hetzelfde bedrijf als ik.”

En je kleding? Ik neem aan dat je niet in mantelpak naar je werk gaat?
“Onze kleding is niet spectaculair, grijs met veel zakken, maar ik krijg binnenkort wél nieuwe werkschoenen! Het lijken net ballerina’s. Schoenen met stalen neuzen zijn niet langer alleen maar lomp, hoera!!”

Als ik Rianne tenslotte vraag wat ze nou eigenlijk van haar werk vindt, zegt ze: “Ik vind het super. En nu ik zo jouw vragen beantwoord besef ik helemaal hoe goed ik hier eigenlijk op mijn plaats ben. Dank je voor dit interview!”

Nee Rianne, jij bedankt!


Heb jij ook zo’n bijzonder beroep? We horen het graag!

En dan nog even terugkomend op onze andere ‘tye-rip’ specialiste, Meesteres Kate, zij houdt op 11 april aanstaande weer een open dag in haar studio. Voor wie zin heeft, klik hier.

15 thoughts on “Ga jij vandaag leren pijpen?

 1. Leuk verhaal Rianne! Kennelijk zijn de schunnige opmerkingen niet altijd alleen maar dubbelzinnig. Ik maak uit het verhaal op dat één van je collega’s uiteindelijk toch een gat heeft gevuld dat niet in een vrachtwagenframe zat….

  Like

 2. mmm je zou toch verwachten dat er meer vrouwen in die branche werken maar toch niet dus!
  als je naar de filmpjes van “how it’s made” op Discovery kijkt zijn er in de USA heel veel meer vrouwen die in die branche werken!

  Like

 3. Bijzonder beroep inderdaad, ik weet niet of ik er wel tegen zou kunnen, al die ‘mannengrapjes’. Maar aan de andere kant, dat ‘damesgeklets’ is ook niet alles. 😀

  Leuk kijkje in de keuken, ik kijk uit naar het volgende bijzondere beroep.

  Like

 4. Hihi, op mijn werk;

  Maak jij hem af? Ja hoor, ik zal hem afknijpen. Met een klem of met de hand?
  Ik zie soms verbaasde gezichten als ik het vertel…

  Like

 5. Leuk! Vind het wel stoer zo tussen de mannen! Had vroeger een bijbaantje bij een autobedrijf. Zat ik (14 jaar) daar in de pauze tussen al die playboy posters lekker bleu te wezen. haha.

  Heb niet zon spectaculair beroep… Maar wel allemaal schatjes om me heen. (Behalve vorige week toen “ontving” ik een paar rake klappen :@

  Like

 6. Wat een leuke reacties!!
  @ Hood 😀 :$ ja klopt, maar dat gat bewaren we voor thuis hoor!

  Anirnith, er komen wel steeds meer vrouwen in fabrieken te werken heb ik het idee, en terecht want het is ontzettend leuk werk! Ik sprak eens een lasser en die zei dat vrouwen beter kunnen lassen omdat ‘wij’ en vastere hand hebben.

  Maud, ja best lachen toch, dat dubbelzinnige. Collega van mij is eens op de huisartsenpost beland. Arts vroeg wat er scheelde en collega antwoorde:”Nou, ik stond te strippen en toen…” Verbaasd gezicht van de arts, toch maar even het strippen verduidelijkt ;-).

  Fabienne, ik heb gesolliciteerd en ben aangenomen :-), ik heb 1 test gedaan, het in elkaar zetten van een ventiel aan de hand van een werkinstructie, dat had ik goed gedaan dus mocht aan de slag.

  Like

 7. leuk verhaal, klinkt als mijn zusje! haha toeval! Is mijn zusje!
  tof om dit zo te lezen! echt rianne-like…
  top zus-je wat je gepresteerd hebt…. al dacht ik even dat je een ‘andere’ van had hihi
  tot gauw!

  Like

 8. 😀 😀 😀

  Niet zo’n bijzonder beroep heb ik, maar wel ontzettend leuk werk!!!
  Ik organiseer begeleide reizen voor mensen met een verstandelijke beperking!
  Samen Op Reis!!

  Like

 9. Ja Rianne, best friend of mine 🙂 Bedankt!
  Rianne heeft mij getipt…. leuk stukje by the way. Mijn 2lingzus en ik zijn allebei vrachtwagenchauffeur bij hetzelfde bedrijf. Als vrouw ken je soms de charmes maar ook de onderwaardering van het SUPERRAS de man!
  Mijn zus en ik, overigens een andere zus van Rianne ook, laten zien dat WIJ VROUWEN ons mannetje wel staan, wij vrouwen piepen minder hard, ondanks soms het zware werk.
  Voor alle vrouwen in een “mannen”beroep zeg ik “You go girl!”
  Vol trots mogen wij laten zien wat wij kunnen, take it or leave ;-P.
  Veel liefs van de 2ling

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s