Ik slaap ongelooflijk slecht


Echt, het is afschuwelijk. Niet alleen voor mij, ook voor mijn omgeving, want echt vrolijk word ik er niet van.

Mijn slaapgebrek heeft meerdere oorzaken.
Een week of twee geleden is Annabel tijdens het slaapwandelen (wat ze normaal nooit doet) op haar bureau geklommen. Ik kwam net haar kamer binnen (ik hoorde wat) en ik schrok van haar. “Wat doe jij nou!?” riep ik.
Hierop ‘schrok’ de Kleine Klets wakker en raakte helemaal in de war. Ze wist niet waar ze was en kon alleen nog maar hysterisch gillen. Het duurde een minuut voor ze me ‘zag’. Sindsdien is ze bang in haar bed.

Liz slaapt heel licht, nog steeds. Dus van elke scheet wordt ze wakker. Bel wakker = Liz wakker. En als Liz wakker is, dan wil ze aandacht. Dus als Paul en ik – midden in de nacht – met Bel bezig zijn, dan gaat Liz zich ermee bemoeien. Het gevolg is meestal dat ze boos wordt en blijft storen, leuk, zo’n puber.

En dan is daar tenslotte mijn man. Die is herstellende van een luchtwegeninfectie en die snurkt de sterren van de hemel. Doet hij normaal ook al, maar nu nog een tandje harder. Of ik heb er meer last van omdat ik steeds wakker lig, dat kan ook. In elk geval, ik lig tegenwoordig al wakker ‘in afwachting van’ het circus. Te erg. En ook nog eens heel zielig voor Bel, ik heb dan wel een soort reintegratieplan gemaakt, het zit me natuurlijk hélemaal niet lekker.

Afijn. De make-up onder mijn ogen wordt elke dag dikker maar helpt nauwelijks. En tegen een slecht humeur valt al helemaal niet te smeren. Ik ben bezorgd, boos, moe en verdrietig, ik ben alles door elkaar.

Morele steun (tips?) is méér dan welkom.

45 thoughts on “Ik slaap ongelooflijk slecht

 1. Hele grote ‘hug’ (k)
  Hier ook een sppokje ‘s nachts, veel nachtmerries. Gelukkig slaapt ze na een aai over d’r bolletje snel weer door. Maar dat dan 4 keer per nacht, gaaap.
  Pittig voor je. Onze mantra sleept ons er vaak wel doorheen.
  “hetisunfase hetisunfase hetisunfase”

  Like

 2. 😥
  Ach gossie, een slaapgebrak heeft invloed op alles…..
  Wat vervelend ook voor Bel dat ze zo is geschrokken.
  Geen idee of er wat aan te doen is.
  Sterkte.

  en hierbij MORELE STEUN:
  :hug: :hug: :hug: :hug: :hug: :hug: :hug: :hug: :hug:

  Like

 3. Jee, Esther, wat rot voor je/jullie. Ik zou zeggen: Paul naar de zolder, Bel vastbinden in bed, Liz in een geluiddichte kamer en alle problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon, haha! Ik hoop net als Kay dat het maar een fase is en het snel voorbij gaat. Dikke hug uit Brabant, zorg goed voor jezelf!

  Like

 4. In het kader van gedeelde smart: ik stond ook naast het bedje van onze net niet meer jarige zoon vannacht, hij huilde, maar sliep al weer toen ik hem een aai gaf…

  Misschien een oplossing om met stickers te werken voor Bel? Als je in je bed blijft een mooie sticker en als de kaart vol is (twee weken?) dan een klein cadeautje en voor Liz ook iets dergelijks maar dan minder kinderachtig? En dat snurken… tja, hopelijk slaap jij snel weer beter en is Paul snel weer zijn oude snurkende zelf.

  Like

 5. 😀 Sanne (zijn snurkende zelf)
  Zoiets zal het wel worden, na het ongeluk van Liz heb ik met Annabel aan een soort schrijftje gewerkt waar we elke dag op een andere manier tegen de zaak aankeken (tekening, verhaaltje, strip etc.) dat heeft toen goed geholpen. Kan icm stickers.

  Corkie, vanmiddag lekker werken 😛 maar is ook fijn hoor. 😉

  Kay, jij ook sterkte.
  Allemaal knuffel. Ben in een knuffelige bij vandaag.

  Like

 6. Het is goed bedoeld maar je kan beter overdag niet gaan slapen dan raakt je ritme helemaal in de war.
  Dikke knuffel ook van mij.

  Like

 7. Ik denk dat het tijd wordt voor kristallen en pendels om die slaapverstorende- aardstralen eens en voor altijd het huis uit te krijgen!!
  Tis wat! Arme jij!

  Like

 8. Ik weet niet hoe het me jou zit maar ik heb ook weer een jetlag van die zomertijd. In de avond kom ik niet in slaap en in de morgen wil ik er nog niet uit ! Het wordt gewoon weer tijd voor lekker zomers weer. Dan kun je lekker in de achtertuin in het zonnetje in een lekkere lounge bank een tukkie doen om wat bij te tanken. Wij willen VITAMINE VVVVVVVVVV !

  Like

 9. O Sanzus en dan weet jij zeker wel een leuk adresje voor me? 😀 Misschien komt het doordat ze vroeger ingeent zijn? 😛 😀 🙂 *kus*

  Like

 10. Wat een ‘ellende’ zeg! Hopelijk wordt het snel weer wat rustiger ‘s nachts.
  Tja, bij ons geen kinderen meer thuis om me zorgen over te maken, maar structureel slecht slapen vanwege de menopauze….. :-/

  Like

 11. Een flink potje seks voor het slapen gaan? Helpt ook wel eens ;-P

  Succes met de meiden, hopelijk gaat het gauw beter.
  Ps: melatonine helpt bij mij wel, of wat paracetamol.. En als ik echt niet in slaap val, ga ik uit bed en drink een kop thee. Daarna weer een poging om te slapen. (Slaap al twee jaar slecht, maar bovenstaande werkt wel). En als laatste redmiddel temazepam, dan ga je gegarandeerd om haha. Xx

  Like

 12. Hier ook een menopauzeslachtoffer. Slecht slapen is funest voor je functioneren. Ik heb net wel een tutti gelezen waar ik om lachen moest. Misschien iets voor je verzameling: de aanval was de beste verdediging om zijn vage lijf te redden.

  Like

 13. Ach lievie, wat een stress. En wat sneu voor jou, de Kletsen en Paul. UtkomtgoedUtkomtgoed. Fijn dat je tips en adviezen krijgt. Knuf!

  Like

 14. Ik leef enorm met je mee. Hier ook slaapstress. Man snurkt enorm, helaas geen logeerbed in huis anders had ik hier al lang mijn toevlucht tot gezocht. Bovendien: langzaam maar zeker komt het einde van dit schooljaar in zicht en dit zorgt voor toenemende stress met twee pubers in huis die liefst alleen genieten van de leuke kanten die het schoolleven te bieden heeft. Begin me nu weer zorgen te maken over de afloop van het schooljaar!

  Like

 15. Onze dochters (10 en 8) krijgen sinds een paar maanden twee tabletjes melatonine en dat helpt enorm goed!
  De oudste was zo’n slechte slaper, vaak waker, veel nachtmerries, zeer onrustig en dat is nu grotendeels voorbij. Overdag zijn ze ook beter uitgerust.
  De jongste kon nooit inslapen, bleef uren wakker en ook dat is verleden tijd…..

  Like

 16. Ik ben al jaren een slechte slaper. Ik lig dus ook regelmatig in het logeerbed als het gesnurk me te veel wordt. Zeker als ik niet kan slapen en dus gewoon op het eerste snurkje lig te wachten, dan schiet ik meteen vol adrenaline en is het helemaal gedaan met de nachtrust.

  En sinds ik ontslagen ben droom ik (als ik eindelijk slaap) iedere nacht op een of andere manier over ‘dat ik niet meer mag meedoen’. Ik droom over werk waar ik aan de kant sta en er niet tussen kom en allerlei situaties in het leven waar ik aan de kant sta, iedere nacht weer. Moet zeggen dat is ook niet lekker wakker worden. Dacht dat ik het redelijk verwerkt had maar die dromen geven m.i. aan dat het toch nog diep zit. Misschien moet ik net als Margje ook maar eens naar een peut.

  Gelukkig hoef ik alleen met mezelf te dealen en heb ik de stress van kinderen er niet bij.

  Succes, hopelijk gaat het wat beter als het weer lekker weer is, de temperaturen aangenaam en het leven weer wat luchtiger wordt. De stemming wordt dan ook vaak weer wat beter. Hopelijk is dat bij jullie ook zo.
  Warme groet.

  Like

 17. 🙂 🙂 🙂 dikke knuffel!
  Geef paul zo een snurk dingetje voor op zijn neus, slaap zelf af en toe bij ons in de logeerkamer….
  Sterkte

  Like

 18. Herkenbaar Esther, hoop voor jullie dat het een fase is die snel weer over gaat. Mijn zoontje slaapt sinds een aantal nachten zonder luier en ik merk dat ik vaker wakker wordt en minder diep slaap. Ik lig op ‘wacht’ voor als hij moet plassen… Mijn man verklaart me voor gek, waarom slaap je niet gewoon, je wordt heus wel wakker hoor. Hoop dat ik er snel aan gewend ben… Succes en sterkte daar!

  Like

 19. Haha, Kdb! 🙂 En dan zo pikant zijn en eruit zien dat Paul daarna geen oog meer dicht doet. Geen gesnurk en hij kan meteen op de kinders letten. Kan jij slapen…… 😀
  Maar zonder dollen: sterkte!!

  Like

 20. Hè wat naar allemaal. Wat mij helpt tegen slecht inslapen is een muziekje, dan wort m’n hoofd leeg en slaap ik zo. Maar tegen wakker wordende en slaapwandelende kinderen heb ik geen tips :-S Sterkte in ieder geval! (k)

  Like

 21. Ook hier veel herkenning helaas en dan nog wel zonder snurkende man en kinderen die op zijn ‘s nachts, pff .. Vind trouwens de tips van GDB1975 en Oliebol wel heel goed en praktisch ook :-)! Als het mij echt te gortig wordt ben ik heel blij dat Temazepam bestaat ..

  @Cleo: peut is goed idee denk ik. Ik ken het en iemand die hetzelfde had meegemaakt als ik wees me er op dat werkgevers bij een sollicitatiegesprek ‘iets voelen bij je’ en dat daardoor nieuw werk vinden een probleem kan worden. Ik was verbaasd, want ik had dit letterlijk als reactie gekregen na een sollicitatiegesprek (je CV is goed, je komt vast aan de bak, maar ik neem iemand anders aan want ik ‘voel’ iets bij je). Toen ikzelf eens na ging genken, merkte ik inderdaad wel wat emoties die ik had weggestopt. Ik was immers stoer ;-).

  Like

 22. genken = denken natuurlijk

  En ik bedoel dus te zeggen, dat het mes aan twee kanten kan snijden (verwerking én weer een nieuwe baan).

  Like

 23. Als het je echt te gortig wordt, kun je altijd nog de escape inzetten: een nachtje bij mij logeren!

  maar ja, dat lost structureel gezien weer zo bar weinig op :-/

  * ik denk aan je * ik stuur je vanavond een paar slaapstraaltjes * en kan je ook nog introduceren bij Klaas Vaak * 😉

  Like

 24. Je moet de cirkel doorbreken van het ´alert zijn´, dus je moet je eigenlijk weer durven overgeven aan de slaap. Als je melatonine wilt gebruiken, vraag dan of de huisarts het voorschrijft. Die dosis is namelijk VEEL hoger dan die in de drogisterij-versie. Als je echt even knock-out wilt, vraag om een slaappil of drie. Een paar nachten goed inslapen en hopelijk goed doorslapen kan wonderen verrichten. (Tenzij je allang aan de slaappillen bent, dan lachen de pillen je op een gegeven moment in je bleke gezicht uit).
  Slaaptekort verlaagt de productiviteit overdag ‘significant’ en maakt je binnen no time Labiele Leo. Dus succes (ik weet hoe slopend het kan zijn. Maar het gaat over)

  Like

 25. Labiele Leo… zo voel ik me. 😀

  Ik heb goede hoop het zelf te kunnen doorbrengen anders neem ik de tips van E ter harte en ga een paar nachten op zolder liggen.

  F: dank je. 😉

  Like

 26. Ik vergat te vermelden dat als je voor optie ´melatonine via huisarts´ gaat, dat je dan wel moet betalen. Het is namelijk best duur en wordt niet vergoed maar het helpt wel!

  Hoop dat je goed slaapt…

  Like

 27. Ik vergat te vermelden dat als je voor optie ´melatonine via huisarts´ gaat, dat je dan wel moet betalen. Het is namelijk best duur en wordt niet vergoed maar het helpt wel!

  Hoop dat je goed slaapt…

  Like

 28. Bel bij Lizzy op de kamer, als wacht , en als Bel gaat slaapwandelen Lizzy Paul laten wekken en niet jou. En jij warme melk en een klein borreltje en naar bed met oordoppen in? Dan is er tenminste één een beetje fit.

  Of Paul in lizzy’s bed laten slapen (en Lizzy bij jou) met een alarm bij Bel voor als ze gaat spoken. En de volgende nacht wisselen met Bel zodat je samen een soort ploegendienst maakt?
  Maar Paul zal het er wel niet mee eens zijn 😉

  Like

 29. Ik gebruik tegenwoordig oordopjes! Helemaal super; slaap heerlijk. Nadeel is dat je man je ‘s-morgens moet wekken en dus de wekker MOET horen 🙂

  Like

 30. Nou, het is vast jullie invloed geweest maar vannacht ging het alweer een stuk beter.

  Liz heeft de waarschuwingen serieus genomen en we hebben haar niet gehoord vannacht. We zijn er zo’n vier keer uitgegaan voor Bel, om de beurt, die telkens weer rustig in slaap viel.

  Ik ben dus gematigd optimistisch, het is vooral fijn dat Liz doorheeft dat zij de ‘grote’ moet zijn en zich koest moet houden en wat Bel betreft moeten we er even doorheen.

  Like

 31. Gelukkig dat je beter hebt geslapen. Ik heb 1 keer een slaappil ingenomen maar het had helaas het tegenovergestelde effect ik was klaarwakker :-S

  @Cleo, sterkte!

  Like

 32. Bij de Etos (of DA) verkopen ze bodylotion, die heet slaap zacht, hier zit een geuren combi in waar je net even iets diepen van in slaap valt.
  Als ik slecht kan slapen, gebruik ik dat zelf ook.

  Is niet schadelijk, je hoeft er niets voor te slikken, werk door middel van je geur.

  Misschien iets voor je Kletsen. Succes in iedder geval.

  Like

 33. hier is onze oudste een slechte slaper, voornamelijk bij spanning
  wij gebruiken Kindival van VSM
  het duurt een paar dagen voor het werk, maar dan werkt het ook prima
  Misschien is het wat voor jouw meiden, voor de één om wat dieper te slapen, voor de ander om meer te ontspannen!

  en idd voor jezelf, paar nachtjes apart van je snurkende wederhelft…
  succes!!

  Like

 34. Nog wat goedbedoelde tips: jouw dochters houden van thee toch? Celestial Seasonings heeft ‘Goede Nachtrust’ thee in een heel mooi doosje. Het is natuurlijk een ontzettend placebo-effect, maar wie weet helpt het? En voor Paul: bij de Etos kan je anti-snurkspray kopen. Bij mijn snurker-in-residence werkt het redelijk goed. Ten slotte voor jezelf: Oropax oordoppen (die van was, wel even het pluis eraf halen en een bolletje doormidden knippen of scheuren). Sterkte….slecht slapen is te irritant. Ik doe mee, want ben 31 weken zwanger en moet er 89 keer per nacht uit om te plassen, of om te verliggen :). Gelukkig heb ik wel een doorslapend zoontje.

  Like

 35. Hi Esther, wat rot allemaal. Moest meteen denken aan een boekje voor je meiden met ‘n wel heel toepasselijke naam: “Slaapklets” ook een soort dagboekje voor kinderen.
  Succes en fijn dat de afgelopen nacht goed ging. Helpt soms als een trein, dat verantwoordelijk maken, super dat Liz het snel oppikt!

  Like

 36. Wat betreft het snurken ..

  Van mijn (mannelijke;-)) collega hoorde ik vanmorgen nog het verhaal dat zijn vrouw ‘gek’ werd van zijn gesnurk.

  Hij heeft haar recent (als goedmakertje?;-)) meegenomen naar een 5 sterrenhotel en daar bleek hij opeens veel minder tot niet te snurken..

  Er lag een matras topper op het bed.

  Sinds ze zelf een matras topper aangeschaft hebben gaat het stukken beter volgens collega.
  Hij heeft er 1 van traag schuim aangeschaft. Geen idee of dat het hem doet, maar volgens hem (en met name zijn vrouw;-)) snurkt hij stukken minder en is de gezelligheid terug gekeerd.

  Het gaat dan met name om de slaaphouding die door de topper aangepast/geoptimaliseerd zou worden.

  Collega heeft ook een anti-snurk-kussen.. mocht je gelijk grof geschut in willen zetten;-)

  Esther, succes en ik wens je voor aankomende nacht alvast welterusten!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s