Léve de Koningin, Máxima!


Zo, de troon is in da pocket. (Ik zág het Willem denken!)

Ik vond het mooi. Echt bijzonder. Merkte zelfs – een beetje verbaasd – dat er een traan over mijn wang liep (soort Maximale ontroering) toen Beatrix na afloop de handen van haar zoon pakte. Paul bleef maar zeggen: “Dit is een historisch moment, meiden!”

“Ja hoor,” mompelde Annabel terwijl ze ondertussen een spelletje deed op de iPad. “Ik vind het een beetje saai.”
Liz volgde het wel. Zij wil alles weten over het Koningshuis (al dagen), over hoe je nou precies Koning of Koningin wordt, of zij nog Prinses van Nederland zou kunnen worden.

“Wordt wel een beetje lastig,” zei ik, “of Amalia moet lesbisch zijn.” Ook geen handige opmerking natuurlijk, moest ik dat weer helemaal uitleggen. Ondertussen werd de akte door een heleboel Belangrijke Mensen getekend en was het Koningschap van Willem A. een feit. “Bea bedankt!”

Annabel was inmiddels weer een level verder met Candy Crush. Ze vroeg wanneer we nou oranje tompoezen gingen halen.
“Na de balkonscène,” zei ik. “En stil nou even.”
Diepe zucht.

“Ik vrees dat Annabel over een jaar of twintig op het museumplein staat met een T-shirt ‘geen mens is illegaal’ aan,” zei Paul.

De weg naar de supermarkt was uitgestorven. Op een paar fietsende oranjefans na. In rood-wit-en-blauw, met oranje kroontjes op, togen ze richting de stad. “Leve de Koningin, Máxima!” Wie zei er dat we – met deze kroning – een kóning kregen?

In de supermarkt bleken de oranje tompoezen uitverkocht.
“We hebben nog wel oranje tulpen!” zei een medewerkster opgewekt.
“Ach ja, serveer ik die wel bij de koffie,” zei ik droog.

Boos gooide Annabel thuis haar oranje boa op de grond.
“Ik doe ook mooi niet mee aan die stomme fietsjesoptocht,” mopperde ze. Ze zag eruit alsof ze elk moment kon gaan ‘waxinelichtje werpen’.

Gelukkig had ik sinaasappelcake gekocht. Dat kalmeerde de gemoederen. Echte rellen bleven uit.

Meer lezen? Ook op mijn eigen site verschijnen regelmatig nieuwe columns.

14 thoughts on “Léve de Koningin, Máxima!

 1. Je had ook een pak zelfmaaktompoucen kunnen meenemen, was de glazuur alleen wel roze geweest … en dat vind jij natuurlijk erg vervelend 😉
  O ja, en de meiden hadden ze zelf moeten maken … lekker kliederen en zo 😀

  Like

 2. Leuk dat je een live-blog schrijft vandaag: dankjewel! Tot mijn verbazing zat ik ook met tranen in mijn ogen :O .. En dat terwijl ik het gisteren nog heel overtuigd een poppenkast noemde :-).

  Like

 3. Tranen met tuiten hier vanochtend, terwijl ik mezelf eigenlijk niet zo koningsgezind vindt, ook niet anti trouwens.

  Kijkt niemand hier van op hoor trouwens, ik sta bekend als de menselijke waterval.

  Like

 4. Hier ook een traantje hoor. Echt historisch. Ik ben zwanger en vind het ergens jammer dat ons kind dit nog niet meemaakt. Maar ach, ik ben een jaar na de inhuldiging van Beatrix geboren dus heb er ook 32 jaar op moeten ‘wachten’.

  Wat een vreselijk leuk stukje weer, ben reuze benieuwd of Annabel daadwerkelijk anarchistische trekjes krijgt later 😉

  Like

 5. Ik ook Corkie, ik heb al ogen op sap als ik op ‘t schoolplein sta en de kinderen zingen met z”n allen 🙂

  Dees: dank 🙂

  Like

 6. Ik vond het ook ontroerend maar geen traantjes 😉 Heel fijn dat Prinses Beatrix , het is even wennen, met pensioen kan. Ze heeft het goed gedaan!

  Like

 7. Ja ook mijn meiden beseffen niet hoe bijzonder het is dat ze dit meemaken. 😉
  Was zelfs destijds toen Bea koningin werd 8 (net als mijn jongste nu) en ik herinner me er niet zo veel van, alleen dat we een mok kregen met Juliana er op.
  Rondvaart vond ik ook erg leuk om te zien, en ook om op Twitter te volgen 🙂

  Like

 8. Ik zat ook een paar keer met tranen in mn ogen. Bij de balkonscene, in de kerk toen Beatrix dat lange applaus kreeg, en op nog een paar momenten. Maar wat een mooie dag en wat speciaal om allemaal “mee te maken”.

  Nog even iets anders: het liedje dat ze zongen was “leve de koning EN Maxima” van Andre van Duin. Weet niet of zij het verkeerd zongen of jij het verkeerd verstond maar dacht ik geef het even door 😉

  Like

 9. Oh, ik vond het een prachtige dag…
  Traantjes bij: de abdicatie, het balkon, de toespraak in de kerk voor z’n moeder, het koningslied (ja toch), het lied van Ali B, de Jostiband…..en later het prachtig gezongen Argentina, concert André Rieu….

  Kortom; ik had weinig oog-makeup remover nodig toen ik naar bed ging!!

  Like

 10. Haha Elize 🙂

  Floor: op het plein? Bij Armin? Cool!

  En Cynthia, ik hoorde het later ook. Ik denk at ik het verkeerd verstond!

  Like

 11. Ook ik had verstaan dat mensen op de Dam “Leve de koningin, Maxima” zongen! Ik meende zelfs enige ergernis te zien bij koning Willem Alexander maar dat kan ik ook zelf bedacht hebben ..

  Like

 12. Ik vond het een mooie dag, ondanks het feit dat ik niet echt koningsgezind ben. Op zo’n moment is het best ontroerend.

  Wat me wel stoorde was het slechte commentaar/gezever bij de NOS. Ieder woord dat gezegd is moest geanalyseerd worden, wel emotie/geen emotie, ze hadden soms geen idee wie de gasten waren, ‘deze komen uit Brunei’ dat is geloof ik wel 4x gezegd als er weer een man in gewaad met hoofddoek langs kwam, de gasten uit Liechtenstein waren onbekend, geen idee welke orde WA om had. Verdiep je erin of laat het aan een ander over, er is toch een gastenlijst, zoek de bijbehorende foto erbij of zo. En trek een rokje over de knie aan zodat de camera niet steeds bij je naar binnen gluurt. Rampenplan vond ik het.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s