Let op! Deze blog bevat humor!

 

“The pianokeys are black and white
but they sound like a million colors in your mind

– Uit: “Spiders web” van Maria Cristina Mena

Ik bak mijn blogs meestal volgens een vast recept.

Een stevige – persoonlijke! – basisroux, gekruid met snufjes herinneringen en smaakversterkende observaties. Wat vette overdrijvingen (om de blog lekker kneedbaar te maken), een paar sappige details en voilà, de blog kan de zó de oven in. Even afbakken en klaar.

Meestal breng ik het lekkers op smaak met een paar pittige opmerkingen en flinke dosis humor. Humor vind ik heerlijk! Ik smul ervan en meestal smullen mijn lezers mee. Neem bijvoorbeeld de bakseltjes van een tijdje geleden “Help, mijn man is een Prepper I” en “Prepper II” (Conclusie: Bij een dumpzaak staat DUMP voor De Ultieme Mannen Plek), daar lieten deze en gene zich behoorlijk lovend over uit. “Dat smaak naar meer”, zei zelfs iemand op facebook.

Maar ik geef toe, het kruiden van een blog met pittige opmerkingen en humor is een bést een delicate kwestie. Voeg je weinig toe, dan wordt de tekst flauw, bij te veel loop je het risico dat de zinnen klef worden. Dan is zo’n blog – in feit niets meer dan een natte keek – niet te vreten.

Wat ik ook wel eens merk, is dat mensen bepaald aangebrand kunnen reageren op de humor in mijn gerechten! Dan komt mijn overdrijving niet over, slaat de grap niet of voelt men zich aangevallen. Mijn humor kan, net als gember, anijs en peper, je smaak niet zijn. Ik ga geen namen of plaatsen noemen waar ik onlangs discussies heb moeten voeren, feit is: niet iedereen waardeert (of herkent) mijn manier van lollig zijn.

Volgens collega M. moet ik dus – om discussies te voorkomen – mijn lezers van te voren waarschuwen.
“Net zoals bij geldleningen en pakjes sigaretten,” zei ze. “Iets met ‘pas op’ en dan nog wat.”
“En Cup-a-soup,” vulde een andere collega aan, “daar staat ‘vergeet niet te blazen’ op het zakjes.”

Gedrieën dachten we na over de blogbakproblematiek. Hoe ik toch mijn lezers kon attenderen op het feit dat die sterke overdrijvingen, of die scherpe observaties, allemaal opgevoerd waren ten behoeve van de grappigheid. Dat het ‘humor’ voorstelde en dat ze daar niet van moesten schrikken.

“Ik weet het,” riep M. plotseling. “Wat jij nodig hebt is een disclaimer!”
“Een disclaimer?”
“Ja. Je zet gewoon bovenaan: ‘Let op! Deze blog bevat humor!’”

Ah. Oké. Bij deze dan. U bent (vanaf nu) gewaarschuwd.

Op http://www.esthervuijsters.nl is het vandaag VerrassingsVrijdag. Jij doet toch ook mee? Klik hier om te winnen!

19 thoughts on “Let op! Deze blog bevat humor!

 1. Ai, humor. Goed dat je waarschuwt. Kan ik mn lachspieren vast voorzichtig laten weten dat er ‘werk aan de winkel’ is… 😀

  Like

 2. En daarnaast, als iedereen alleen maar ja en amen zou zeggen zou het betekenen dat je nooit een mening geeft, want met een mening is altijd iemand het wel oneens.

  Like

 3. Ah nee, niet gaan doen hoor! 😉
  De verwachtingen zijn dan veels te hoog en dan valt het misschien wel tegen en dat willen we natuurlijk juist net niet! 😉 laat ons dus gewoon maar lekker lachen…..Op heerlijke, onverwachte momenten 🙂

  Like

 4. jeetje… nu weet ik ineens waarom ik juist je gerechten zo leuk vind… dat komt door de ingredienten!
  ik vroeg het me al af 😀

  Like

 5. Aahh dit gat over jouw zwembad blog denk ik :). Juist dat soort humor vind ik geweldig. Zat heel hard te lachen. Begreep de reacties niet helemaal, de blog was overduidelijk dik aangezet.
  Maar waarschuwen mag altijd 😉

  Like

 6. Tja Ani, eigenlijk geheim recept, maar ja, ik dacht: laat ik niet lullig doen. 😉

  Kdb, die, maar ook andere waarover ik discussies heb gevoerd. Niet alleen op blog ook via social media, mensen zitten op die manier natuurlijk erg kort op elkaar en je verstuurt soms te snel een berichtje. Zo gaat dat…

  Like

 7. Jouw recept bevalt me al jaren, ik kijk er naar uit om er van te snoepen! Maar zelfs een ***kok kan niet naar alle monden koken. Als iets niet smaakt mag je dat zeggen, maar de manier waarop moet fatsoenlijk zijn!!! Dat laatste gaat helaas nogal eens mis 😥 Maar ik heb mezelf aangeleerd om met humor met botte kritiek om te gaan 😀 Kook lekker door Esther, ik kom graag bij je eten!

  Like

 8. Helemaal met Tanja eens: c’est le ton qui fait la musique!
  Misschien een keer een blog maken over hoe je prettig kritiek geeft??

  Like

 9. ook de kritieken niet te serrieus nemen 🙂 en net iedereen heeft de gave om leuk en goed schriftelijk met woorden om te gaan, daarom kan het zijn dat het ‘r ‘directer’ staat dan mischien ook soms bedoeld was in reacties…denk ik..

  Like

 10. Leuk blog.
  De azijnzeikerds zijn nu bij voorbaat gewaarschuwd.
  Als je de humor er niet van inziet, STOP dan met lezen.
  Fijn Pinksteren, ondanks het weer.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s