Prik, ik heb je!

Ja, ze zijn er weer. Kleine, kl*t*r*g* kriebel- en prikbeestjes.

 

Eigenlijk is het ongelooflijk. Twee weken lang hebben we in Frankrijk in een caravan bovenop een wespennest gezeten (klik), niemand gestoken, nog geen week thuis; twee slachtoffers!

Wespensteken

Het begon met Annabel. De angel hing nog in haar been en snel trok ik hem eruit. Fout, zo las ik later in ‘Lastige Beestjes’ (De Telegraaf, Weekende, zaterdag 17 augustus). Zo’n angel moet je met een scherp voorwerp verwijderen, juist níet tussen twee vingers dus, want dan knijp je het gif eruit. “Met een bankpasje wegschrapen”, adviseert een vriendin, “dat is beste!”

Twee keer zo dik!

Annabel had slechts een klein plekje. Liz daarentegen – zij werd een halve dag later gestoken – kreeg er een compleet been bíj! Haar bovenbeen werd zo dik, rood en heet dat ik op een gegeven moment maar ben gaan koelen met ijs (internet: ‘dat moet u dus metéén doen’). Net toen ik dacht: “Ik bel nú de dokter” werd het minder.

Lekker hapje

Naast wespen heb ik momenteel vooral veel last van fruitvliegjes. In de keuken, ter hoogte van de fruitschaal, is een normale hap lucht niet meer mogelijk. Dan stik je meteen. Ik heb het fruit afgedekt en ik strijd de hele dag tegen sapjes en zoetigheid. In het artikel vind ik een goeie tip: stop wat stukjes overrijpe banaan of mango in een leeg bakje, dek af met plastic folie, waarbij je in het midden een klein gaatje prikt. Binnen een paar dagen zitten alle vliegjes in het bakje. Ga ik proberen!

En tenslotte zijn er natuurlijk nog de muggen en de mieren. Met die eerste valt het tot nu toe nog mee. Misschien om dat ik in Frankrijk al zo ontiegelijk lekgestoken ben? Het zou best kunnen dat ik gewoon geen bloed meer over heb. Zou me niets verbazen.

Massamierenmoord?

Die laatste, daarvoor heb ik een mierenlokdoos neergezet. Helpt voor geen meter, maar het idee he, het idee. Er zijn wel goede manieren hoor, om van de dieren af te komen, maar die zijn zo gruwelijk dat ik er niet eens over ná wil denken. Dan maar een paar mieren in mijn huis.

Spinnen schijnen overigens nog het beste te werken tegen allerhande insecten. Ze eten ze, vormen horren voor je raam en vangen ze in hun web. Hoe meer spinnen, hoe minder gezeur met andere insecten. Toch heb ik ook díe liever niet in de buurt.

Spinnetje spinnetje

Ik bang? Welnee, ík niet. (Sinds ik in Suriname in het hutje sliep waar de vogelspinnen tegen het plafond zaten ben ik niet meer zo zeikerig.) Maar de meisjes! Die gillen al bij een spin die je met het blote oog nauwelijks kan zien! Ze vinden spinnen erger dan wespen.

En wíe moet er dan elke keer komen opdraven als er weer eens een spin ergens zit? Inderdaad.

Meer lezen? Op www.esthervuijsters.nl staat vandaag een leuke blog over ons familie-uitje naar avifauna!

3 thoughts on “Prik, ik heb je!

  1. Ik heb hier ook ontzettend veel van de fruitvliegjes. Vies vind ik het!
    Maar sinds een paar dagen heb ik een paar kleine kopjes wat wat azijn en een beetje water staan en dat lijkt heel goed te helpen
    Simpel en goedkoop!

    Like

  2. Liz kan een allergische reactie aan het opbouwen zijn en dat is best link Mijn neefje had dat ook en verloor zelfs het bewustzijn. In het ziekenhuis kreeg hij een pen met tegengif, als hij geprikt is moet hij zich daarna zelf prikken en daarna meteen medische hulp zoeken! Ik hoop dat Liz het niet zo erg krijgt maar ik zou voor de zekerheid met je huisarts er over hebben

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s