Met de billen bloot

Zaterdag word ik veertig. Van mijn collega’s krijg ik een kaart, van bol.com een cadeautje en van het RIVM een oproep voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Ik ben natuurlijk blij met de oproep, als ik ‘iets’ heb dan kan ik er maar beter voor behandeld worden, maar ik word altijd zo zenuwachtig van die onderzoeken. Tegen de tijd dat ik de uitslag krijg, ben ik zowat psychotisch!

Tussen de plaatpers

Ik herinner me nog mijn eerste mammografie. Met mijn tieten tussen de plaatpers en met mijn tepels in een bankschroef. Maar de pijn was níets vergeleken bij de stress die ik voelde voordat ik de uitslag kreeg! Man, ik dacht dat ik ter plekke een hartaanval zou krijgen. Ik zie nu al op tegen het moment dat ik vijftig word, dan ‘moet’ ik om de twee jaar!

CA-125?

En ondertussen heeft ook het onderzoek naar eierstokkanker niet stil gestaan. In de Volkskrant van gisteren lees ik dat er mogelijk nieuwe screeningsmethodes gevonden zijn. Iets met een verhoogde concentratie van het eiwit CA-125 , echo’s en operaties. Er is nog niets zeker maar voor het eerst wordt aangetoond dat screening voor deze ziekte tóch zinvol zou kunnen zijn.

Fantastisch nieuws natuurlijk! Straks kunnen wij borst-, baarmoederhals-, én eierstokkanker in een vroeg stadium opsporen en behandelen. Medisch gezien een enorme vooruitgang. Maar het betekent ook dat er, behalve de eendenbek en de plaatpers, nog een mogelijke martelmethode bíj komt. Om over de met de uitslag gepaard gaande zenuwinzinking nog maar te zwijgen!

Met de billen bloot

Maar goed, voorlopig blijft het voor mij nog bij het uitstrijkje. Vanmiddag mag ik weer met de benen wijd. En daarna begint het wachten. Hét moment waarop ik me van alles in mijn hoofd ga halen. Zoals altijd na zo’n onderzoek. Wat als….

Ik houd jullie op de hoogte in één van de volgende blogs (als ik het haal).

Tussendoor meer lezen? Op www.esthervuijsters.nl gaat het vandaag over tien kleine negertjes.

9 thoughts on “Met de billen bloot

 1. Een uitstrijkje vind ik niet zo belastend, het borstonderzoek wel 😦 Ik heb een motto tegen dat piekeren: je moet je pas zorgen gaan maken als de dokter zegt dat je je zorgen moet maken 🙂 Dat werkt bij mij heel goed! Succes vanmiddag !

  Like

 2. Zo’n uitstrijkje en de spanning rond de uitslag lijkt mij erg vervelend om te moeten ondergaan. Sterkte en ik hoop het beste voor je!

  Ik realiseer me goed dat ik erg veel geluk heb dat ik die uitstrijkjes nooit hoef omdat mijn partner en ik geen exen hebben. Als mensen bij hun eerste partner zijn gebleven is er in principe hoogstens kans op een vals positieve uitslag, wat onnodige behandeling tot gevolg zou hebben. Vandaar dat mensen zoals ik het advies krijgen om niet aan dit soort onderzoeken mee te doen.

  Maar ik gun de mensen in de generaties na ons wel dat zij goede voorlichting krijgen. Risico lopen om HPV te krijgen is (deels) een keuze en ik gun alle tieners van nu dat zij zelf een bewuste keuze maken in hoe zij omgaan met deze risico’s. Ik gun de jongeren van nu ook eerlijke informatie zodat zij later net zo weinig onderzoeken hoeven als ik!

  Like

 3. Het zou fijn zijn als er een goed vaccin komt.

  Sarah, kan het zijn dat jouw reactie (deels) uit religieuze overtuiging is geschreven? Zo komt het een beetje over.

  Like

 4. Jeetje, komt dat zo over?

  Ik werk zelf in de zorg en ben eerder een beetje huiverig voor kerken, dus nee, dat is zeker niet de bedoeling! Ik vind het juist belangrijk dat mensen goede informatie krijgen zodat zij zelf kunnen kiezen.

  Lijkt het jou dan geen goede zaak om jongeren betere voorlichting te geven dan wij destijds hebben gehad? In onze tijd was er veel minder bekend. Bij de medische vooruitgang hoort naar mijn mening ook meer eerlijke informatie zodat mensen zelf hun weg kunnen kiezen om hier mee om te gaan.

  Like

 5. O sorry Sarah, dan heb ik het verkeerd begrepen, mijn excuses.

  Jazeker ben ik voor goede voorlichting, maar bij mij zijn de condooms er (ook) wel goed ingeramd (huh, niet letterlijk) vanwege HIV. Nu is HIV misschien wat minder actueel maar blijft de waarschuwing vanwege baarmoederhalskankervirus. Ze verkleinen de kans daarop behoorlijk. Ik dacht in jouw reactie te lezen dat je er vanwege het virus misschien beter bewust voor kon kiezen ‘het’ maar met één partner te doen, denk niet dat veel mensen die keus zullen maken dus vandaar dat ik hoop op een goed vaccin. 🙂

  Like

 6. Op zich denk ik dat maar één partner gehad hebben inderdaad niet voor iedereen een optie is (omdat dit er ook maar net vanaf hangt hoe je leven loopt). Dus een vaccin kan inderdaad nog steeds voor veel mensen belangrijk zijn!

  Wel denk ik dat eerlijke voorlichting over het aantal en soort sekspartners belangrijk is, omdat er ook mensen zijn die de risico’s wel van invloed laten zijn op hun gedrag. Een collega van mij zei bijvoorbeeld laatst dat wij vroeger niks wisten over HPV, maar dat als ze terugkijkt op haar leven (zij en haar partner hebben slechts één middelbare school-ex, die toen nog onervaren was) ze toch spijt heeft van dat ene jaartje one night stands toen ze student was. Ze zegt dat ze met de informatie die ze nu heeft, vindt dat die one night stands deze risico’s helemaal niet waard zijn.
  En laatst had ik een patiënt van net in de 30 die al samen is met haar partner sinds ze 22 waren. Zij concludeerde dat die ene vakantie op Mallorca de enige reden is dat ze altijd aan de uitstrijkjes en angsten vast zit…

  Op de (niet-gelovige) middelbare school van mijn zoon wordt er nu wel aandacht besteed aan de keuze om het aantal sekspartners te beperken. Niet vanwege geloof of iets dergelijks, maar gewoon omdat goede informatie de autonomie en keuzevrijheid van jonge mensen vergroot. Dat is waar het mij om gaat, net zo goed voor mensen die wel een ex hebben!

  Like

 7. Raar. Ik herinner me jouw eerste mammografie ook nog…

  Komt vast goed, hoor. Maak je niet druk. Waarom zou het niet goed zijn? De kans is nog altijd groter dat het wél goed is!

  X

  Like

 8. Hahaha Kim, dat is wel heel bijzonder 🙂 (Ik blog echt al te lang).

  Sarah, je hebt helemaal gelijk hoor, ik vind het ook goed de extra informatie en goede voorlichting. Kan sws altijd beter! Dank voor je reacties en je toelichting.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s