Hoe doe je dat, oorlog voeren?

“Mam?”

“Hm?”

“Hoe doe je dat eigenlijk, oorlog voeren?”

Mijn dochter van tien leest de krant. Ze neemt een hapje van haar walnotenyoghurt en roert afwezig in haar kopje thee. De valkparkiet fladdert om ons heen, hij fluit een vrolijk liedje en landt precies op het weerbericht.

“Huh? Hoe bedoel je?”

“Als mensen oorlog voeren, gaan ze dan vechten? Of schieten? Hoe doen ze dat?”

Ze wijst op het artikel over de burgeroorlog in Syrië. Voorzichtig probeert ze de parkiet te verplaatsen, zodat ze weer verder kan lezen. Ze leest een stukje hardop en kijkt me vragend aan.

“Tja, oorlog voeren kan op verschillende manieren”, zeg ik. “Vroeger was het meer vechten met zwaarden en schieten met oude pistolen of zelfs kanonnen. En ze reden op een paard of ze kwamen te voet, met een heleboel tegelijk. Tegenwoordig gaat dat anders.”

Ik leg uit dat we anno 2013 andere vervoersmiddelen hebben. En wapens waarmee je een heleboel mensen tegelijk kunt doden. Dat mensen proberen bommen te gooien op opslagplaatsen, zodat de wapens van de vijand verloren gaan. Maar dat daarbij soms ook ‘gewone’ mensen omkomen. Vooral als iemand zich niet aan de oorlogsregels houdt.

“Oorlogsregels? Heb je er regels voor? Dat klinkt alsof het een spel is.”

“Nee, een spel is het zeker niet. Maar er zijn wel regels voor. Denk maar aan het verkeer, dat is ook geen spel, daar heb je ook regels.”

“Maar het verkeer is nuttig. Oorlog is toch niet nuttig? Waarom vóeren mensen oorlog?”

Hallo zeg. Het is nog geen tien uur, ik heb mijn koffie nog niet op en ik moet vragen beantwoorden die de kern van ons bestaan raken. Nou ja, niet zeuren Vuijsters, jíj wilde zo nodig kinderen. Dat jij nou toevallig zo’n wijsneuzig exemplaar op de wereld hebt gezet is je eigen schuld.

“Soms zijn mensen het zó met elkaar oneens dat ze vinden dat een oorlog nodig is”, ik tik op de krant. “Bijvoorbeeld in Syrië, daar zijn héél veel mensen het met elkaar oneens. ”

“Waarover zijn ze het oneens?”

“Over ongeveer alles. Over heel veel dingen. Vaak hebben die dingen met hun geloof, met hun God, te maken. In Syrië gelooft ongeveer iedereen  iets anders en daardoor is er vaak ruzie. Ze vinden allemaal dat ze gelijk hebben.”

De parkiet hapt naar mijn vingers als ik probeer de bladzijde om te slaan. Ik hoop dat mijn dochter klaar met vragen, want anders moet ik de alawieten, sjiieten, de soennieten, wahabieten en grootmoefti erbij gaan halen. Daar wordt het verhaal niet duidelijker op, vrees ik.

“En waar bemoeit hij zich mee? Dat is toch Obama?”

Ah Obama. Ja, die kon er ook nog wel bij. Snel schets ik de situatie met mogelijke gifgasaanvallen, ingrijpen van Amerika en burgerslachtoffers. “Als je een pester in de klas hebt, dan is het ook fijn als de klas hem tot de orde roept.” Nee, wij hebben in Nederland geen oorlog, zeg ik. Ja, inderdaad, wel een recessie. Maar dat is weer heel iets anders.

“Mamma?”

“Ja?”

“Ik vind de krant niet leuk.”

“Ik lees eigenlijk ook liever een goed boek, schat.”

Als ik de krant van tafel pak zie ik dat de parkiet een poepje heeft gedaan. Precies op het artikel over Syrië.

Meer lezen? Op www.esthervuijsters.nl wat luchtiger onderwerpen.

3 thoughts on “Hoe doe je dat, oorlog voeren?

  1. Pfffffffff wat een moeilijke vragen s morgens vroeg. Maar ik vind je antwoorden heel goed, vooral de vergelijkingen! Hoe leg je iets uit wat je zelf niet helemaal begrijpt? Want begrijpen doe ik oorlog niet. Heel knap gedaan! 🙂

    Like

  2. Dank je tanja, ik schreef het stukje omdat ik weer eens verbaasd werd over hoe kinderen de wereld zien. Ik had verwacht dat ze zou vragen ‘wat is er aan de hand in Syrie” in plaats van “hoe doe je dat, oorlog voeren” en inderdaad, oorlogsregels, als je het zegt klinkt het al raar, laat staan als je het moet uitleggen. Toch vind ik het belangrijk dat je serieus op die vragen ingaan en soms is het antwoord voor jezelf ook verhelderen. (In Syrie zijn heel veel mensen het over heel veel dingen niet eens, dat vat het mooi samen, toch? 🙂 )

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s