Er kan nog meer bij!

Er kan nog meer bij!

Het aantal leerlingen per leraar is het afgelopen jaar (weer) toegenomen. Zowel op de basisscholen, middelbare scholen als het mbo. En het waren er al zoveel!

Volle klassen

De grootste onderwijsvakbond hield onlangs een enquête onder de eigen leden en daaruit bleek dat Nederlandse klassen nu écht vol zijn. (Eén op de zes scholen heeft klassen met meer dan dertig leerlingen erin.)  Een drama natuurlijk. Voor zowel kind als leraar. Als ik tegenwoordig een middagje meehelp bij één van de kinderen, dan ben ik drie dagen uit de roulatie! Dat die leraren dat trekken!

Burgerinitiatief

Gelukkig zijn er mensen die voor kind én leraar opkomen. Mensen die niet akkoord gaan met deze vorm van massahysterie. Ik noemde het al in mijn nieuwsoverzicht van de afgelopen week: de vakbond Leraren in Actie heeft handtekeningen verzameld. Zij willen via een stappenplan terug naar maximaal 24 leerlingen per klas. Op de petitie kwamen veertigduizend handtekeningen binnen, waardoor de Tweede Kamer verplicht is om het burgerinitiatief te behandelen.

Dagje meedraaien?

Ook het ministerie van Onderwijs is bezig met een onderzoek naar volle schoolklassen. Ik vraag me af wat ze precies ‘onderzoeken’. Ze weten ook nog niet precies wanneer ze klaar zijn. Misschien kunnen gewoon een dagje meedraaien op een gemiddelde school in een gemiddelde klas? Dan weten ze vast wel voldoende. Verder onderzoek is overbodig.

Meer

Ik sprak over de volle klassen met één van de leraren op de school van mijn kinderen. En laat ik voorop stellen: die mensen vind ik echt fantastisch! Drukke klassen, ja, maar zij staan er wel. En ze doen hun stinkende best. Maar ik zie dat het hen óók raakt. “Het is zo zonde”, zei de juf. “We zouden er zoveel méér uit kunnen halen.”

We zouden er meer uit kunnen halen. Dat is toch afschuwelijk? Dat gaat wél over mijn kind! En over dat van jou! Laten we hopen dat de petitie tot actie leidt. Dat het ministerie ergens mee komt en dat niet alleen bij woorden blijft. Laten we het hopen, voor de kinderen én de leraren.

En voor de toekomst.

Meer lezen? Kijk eens op www.esthervuijsters.nl En, al meegedaan aan de Bloggers Sintactie?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s