Like of Dislike?

Mijn oudste dochter (11) wil op facebook.

Nou denk je misschien: “Daar heeft zo’n blogger vást geen moeite mee. Die zet tenslotte zelf ‘alles’ al online.” Maar ‘alles’ is natuurlijk relatief. Zo blijven er altijd dingen waarover ik niet schrijf en gaan de foto’s die ik plaats altijd door het moederbreinfilter. Als ik twijfel over een stukje, dan overleg ik het zelfs vaak met de kinderen.

Dikke duim voor dertien jaar

Facebook heeft een leeftijdsgrens van dertien jaar. Ik weet dat veel ouders daar niet zo’n moeite mee hebben. Maar ik twijfel. Als ik haar nu al leer dat liegen over je leeftijd oké is, hoe kan ik haar dan straks aanspreken op het feit dat ze een gelegenheid voor zestienplussers binnengaat als ze net veertien is?! En los van die leeftijd: liegen is sowieso niet netjes.

A-socialemedia-types

Maar de leeftijdskwestie is niet het enige probleem. Zo las ik onlangs dit stuk van Asha ten Broeke, die de confrontatie met een stel reaguuders aanging. Niet bepaald fraai, wat er in het brein van sommige a-“social media”- types omgaat. En dit zijn dan nog ‘losse’ opmerkingen van onbekenden, maar hoe mis gaat het als klasgenootjes zich online met elkaar gaan meten? De cijfers over digitaal pesten zijn op z’n minst alarmerend te noemen.

En nou denk ik heus niet dat het probleem van tafel is als mijn dochter dertien is, maar ze is dan in elk geval een stuk(je) weerbaarder. Minder kwetsbaar misschien. En belangrijk: ik leer haar dat liegen over je leeftijd niet oké is. Dat (leeftijds)grenzen er niet voor niets zijn.

Sociale (Media) druk

Maar de druk hè, de sociale druk. Vriendinnen A. B. En C. zitten ook op Facebook. En die hebben online hartstikke veel plezier. Die ouders doen niet moeilijk, die hebben goede gesprekken over Facebook gevoerd en afgesproken dat ze alles checken wat erop wordt gezet. “Als je het niet toestaat, gaan ze het stiekem doen.” Tja. Dat is ook weer zo.

Ondragelijk saai leven

Persoonlijk heb ik geen slechte ervaringen op internet. Ik ben eens beschuldigd van plagiaat en er is wel eens geroepen dat ik ‘een ondragelijk saai leven’ heb (wat natuurlijk onzin is, want met mijn motoriek is geen dag saai!) maar verder haal ik vooral plezier uit schrijven, delen en de interactie. Dat gun ik mijn dochter ook!

Jullie?

Wat zouden jullie doen? Je dochter voor haar dertiende een facebookaccount geven? Of heeft ze (of hij) er al een? En heb je daar dan afspraken over gemaakt? Hoor graag jullie mening! 

4 thoughts on “Like of Dislike?

 1. Onze zoons (nu 14 en 12) zitten al enige tijd op FB. Wij kunnen hen precies volgen en hebben idd afspraken gemaakt, voornl. over wat mag er wel of niet op mag.
  Ze doen er nu niet zo veel meer mee, maar het ging ze toen vooral om het spelen van de spelletjes. Volgens mij heeft mijn man het account voor hen aangemaakt en wisten ze in het begin niet eens dat hun geboortedatum niet juist was … inmiddels weten ze dat wel en wordt (werd voor de oudste 😉 ) het geboortejaar ieder jaar een stukje aangepast.

  Like

 2. Mijn dochter is pas 8 weken oud dus het gesprek hierover met haar laat nog wel even op zich wachten. Wel hebben wij vrienden die voor hun baby een Facebook account aanmaken. Wij doen dat bewust niet omdat ik vind dat onze dochter straks zelf mag kiezen of ze het wereldwijde web opgaat met foto’s e.d. Daarnaast kan het wel zo zijn dat wij goede bedoelingen hebben, maar je weet nooit of er rare types met de foto’s aan de haal gaan. Ik denk dat het inderdaad goed is om er een gesprek over te hebben en goede afspraken te maken. Kan me overigens ook goed vinden in je argument over het liegen over je leeftijd. Ik denk dat ik dus zou wachten tot ze 13 is maar wie weet welk gesprek ik over 9 à 10 jaar aan het voeren ben…

  Like

 3. Hier hebben de kinderen nog een Facebookaccount. Ik zie inderdaad dat klasgenootjes er wel eentje hebben, maar dat vind ik echt nog geen argument hoor. Er zijn ook ouders die hun kind op hun dertiende al alcohol laten drinken. Jammer de pammer dan, mag hier ook niet.

  Briljant dat Facebook een grens van 13 jaar aanhoudt. Dat kan ik die dus ook aanhouden. Klaar! Ik ben tenslotte ook eerlijk als het gaat om leeftijden voor de film, trein en andere dingen 😉

  Volgend jaar gaat ze naar de brugklas. Dan krijgt ze al een mobieltje. Dat is vrees ik al erg genoeg. En ook dan zal ik nog regelmatig controleren wat ze doet, vrees ik voor haar. Niet uit pesterij, maar uit bescherming en opvoeding.

  Als ze nu iets online wil doen, dan kan dat beneden, waar ik bij ben. Ze weet dus heus wel hoe het internet werkt en doet wel eens spellen online, maar dan wel in de huiskamer. Ze heeft net een eigen mailadres. Dat is een mooie stap voorwaarts de digitale wereld in. Ze weet ook, door lessen op school en gesprekken thuis, wat wel en niet slim is om online te zetten.

  Ik ben alleen benieuwd of ik die grens van 13 jaar makkelijk aan kan houden als ze naar de middelbare school gaat. Geen idee namelijk nog wat je dan wel en niet moet hebben aan whatsapp en Facebook en dergelijke om dingen geregeld te kunnen krijgen…

  Mijn grens ligt dus nu in ieder geval minimaal bij Als ze naar de brugklas gaat.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s