Kleinzerige man? Heb je aan jezelf te danken!

Heb jij een kleinzerige man? Ja? Nou, die heb je dan mooi aan jezelf te danken!

Rachel ligt te bevallen en Ross stoot zijn hoofd aan het ziekenhuisbed. “You have nó idea how much this húrts!” zegt hij, terwijl zijn vrouw al puffend een perswee opvangt. Een klassieke scène uit de hitserie “Friends”. Veelzeggend en illustratief. Mannen. Wat een kleinzerig volkje!

Vrouwen hebben een veel hogere pijngrens. Als mánnen baby’s zouden krijgen, dan zou de mensheid uitsterven. Denken vrouwen. Toch blijkt dat niet helemaal te kloppen. Diverse onderzoeken wijzen namelijk uit dat mannen niet alleen een hogere pijngrens hebben, maar de pijn ook nog eens beter kunnen verdragen.

Huh?

Ja. Het stond er echt: wetenschappelijk bewezen. Tijdens een onderzoek in 2013 leden 124 proefpersonen pijn, doordat er met een stomp voorwerp op het vlies tussen wijsvinger en duim werd gedrukt. Daaruit bleek dat de vrouwen een klein beetje druk al pijnlijk vonden. De mannen klaagden pas over pijn als de druk aanzienlijk groter was. En zo zijn er meer onderzoeken gedaan. Overal kwamen de mannen beter uit.

Snuf. Snuf. Griepje.

Toch gek. Want hoe zit dat dan met al die zielige, snuffende man (‘griepje’) die bij elke nies zijn bed in duikt, terwijl vrouwlief gewoon doorpoetst? En wat te denken van die klussende ‘auw auw’, gekneusde vingertjes en zere schoudertjes die gemasseerd moeten worden? Blauwe plekken waar een kusje op moet en ‘kopjesthee’ keelpijn?

Ik denk er over na, terwijl ik ondertussen doorklik naar het volgende artikel. Dat gaat over het feit dat vrouwen meer empathisch vermogen hebben dan mannen. Dat schijnt dan weer wél te kloppen. Vrouwen kunnen zich goed inleven, zorgen graag voor anderen en hebben een beter ontwikkelde route SLF (superior longitudinal fasciculus)*.

Ze willen dat kusje!

Plotseling zie ik het verband. Mannen hebben dan wel een hogere pijngrens, maar vróuwen willen vertroetelen. Ze doen het erom! Ze willen dat kusje. Die lieve woordjes. En wij? Wij willen het ze maar al te graag geven.

Mooi eigenlijk hè?

*Verbindt de frontale kwab, die emoties herkent, met de pariëtale, die o.a. zintuiglijke indrukken afleest. Door die krachtige verbindingsweg kunnen vrouwen zich beter in andere mensen inleven.

Meer Esther? Op www.esthervuijsters.nl gaat het vandaag over oliebollen en bubbels…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s