Nutteloos hip

Ik riep het al eerder maar nu is het officieel.

Als het aan de Nederlanders, de Vlamingen én Esther Vuijsters ligt, zeggen we vanaf nu gewoon weer kinderen in plaats van kids. Het woord kwam als grote verliezer uit de bus in de verkiezing Weg met dat Woord! En terecht.

Absoluut

Van de andere woorden die ‘we’ niet willen horen, volgens het onderzoek van Lexicologieyolo, swag, absoluut en selfie – heb ik eigenlijk weinig last. Die eerste twee hoor ik nooit en de laatste twee vind ik absoluut niet hinderlijk. Komen niet in de búúrt van dat schurftige ‘kids’.

Pure taalarmoede

Waarom heb ik nou eigenlijk zo’n hekel aan ‘kids’? Misschien omdat we een prima Néderlands woord hebben voor kinderen. Namelijk: kinderen. En mocht je daarop zijn uitgekeken, wees dan eens creatief. Ik noem mijn gevolg (naast ‘de kletsen’) bijvoorbeeld vaak ‘het addergebroed’. Dat klinkt lief toch? Of, als addergebroed te lang is (bijvoorbeeld als ik app), wijk ik uit naar ‘tuig’. Ook leuk: ‘het tweekoppig monster’ of ‘pure evil’. Dat laatste is ook Engels, maar getuigt wel van originaliteit. Dunkt me.

Schijnbaar joviaal

Kids is, volgens de inzenders van het onderzoek een  “schijnbaar joviaal woord, dat ook nog eens Engels is!”. Couldn’t agree more. Bovendien is het “nutteloos hip.” En wie wil er nou nutteloos hip zijn? Ik niet. Sterker nog, ik wil niet eens gewoon hip zijn (dat woord mag ook op die lijst hoor!) dus laat staan nutteloos hip!

Het kan dus écht niet meer. Dat woord. En er zit maar één ding op: laat vallen die kids en denk buiten de kaders. Lastig? Welnee, ik help jullie wel even op weg.

Ander woord voor kinderen

Grut, Grom, Kleintjes, Koters, Kinders, Kroost, Kuikens, Lammetjes, Krieltjes, Spruiten, Uitvreters, Telgen, AD & HD, Kletsen, Donderstenen, Spul, Cadeautjes, Wichtjes, Etters, Kostgangers, Narretjes, Patattekes, Volk, Vogels, Wurmen, Monsters, Hartjes, Titaantjes, Loten, Bloedjes en tenslotte het altijd toepasselijke: Schreeuwers.

Vullen jullie aan?

Meer Esther? Op www.esthervuijsters.nl vind je blogs en columns.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s