Weg met de ontbossing!

Aan de vooravond van een zondags saunabezoek stuur ik er een alarmtweet uit: ik ga naar de sauna en ben totaal niet op de hoogte van de laatste schaamhaartrends. O, ramp!

Lekker kaal

Natuurlijk krijg ik daar reacties op. Grinnikjes, opmerkingen van vriendinnen en bijval van andere saunaliefhebbers. Eén man reageert met ‘lekker kaal is altijd goed’. Die opmerking blijkt, naast obsceen, ook nog eens onjuist. Want lekker kaal is helemaal niet altijd goed. Sterker nog, lekker kaal is lekker uit.

It’s the year of the bush!

Diezelfde zondag nog, lees ik namelijk een online artikel in The Guardian waarin Emer O’Toolethe year of the bush’  voorspelt. De aftrap voor deze nieuwe trend lijkt te zijn gegeven door niemand minder dan actrice Cameron Diaz. La Diaz riep enige tijd geleden al dat haargroei niet voor niets is. En dat afscheren zoiets zou zijn als zeggen dat je je neus niet nodig hebt.

Harig polletje

En er is meer dat erop wijst dat het tij gaat keren. Een recente poll in Amerika laat zien dat 50% van de vrouwen de plantsoenendienst inmiddels níet meer inschakelt. En kledingmerk American Apparel gooide zelfs behaarde etalagepoppen in de strijd! Volgens een woordvoerder is hier bewust voor kozen om de discussie over ‘vrouwelijke eigenschappen, mooi en sexy’ weer te openen.

 “2014 is looking voluminously rosy for those of us who love our lady gardens” (Emer O’Toole).

Het opschuiven van de (schaamhaar)grens

Vóór de eerste wereldoorlog schoor niemand zijn benen. Tegen de tijd dat het 1964 was, deed 98% van de vrouwen onder de 44 het*! Daarna kwamen de oksels, bikinilijn en… de borstkas van de man! De ontharingsindustrie ging steeds verder. Hun missie: ons laten geloven dat beharing vies, onhygiënisch en … lelijk was. Want dan kochten we sneller weer een nieuw scheerapparaatje, zalfje, of setje waxstrips.

Maar vanwaar dan nu deze omslag?

Wat een slecht idee

Volgens O’Toole is het de kale poes geweest die voor een kentering zorgde. Wie wel eens in een waxbar is geweest zal het beamen, schrijf ze. Waxen is enorm pijnlijk om nog maar te zwijgen over de jeuk en uitslag die je krijgt als het haar weer aangroeit. ‘Wat een slecht idee is dit!’ moeten we onbewust (maar massaal) hebben gedacht. (Ik dacht het in elk geval wél, die ene keer dat ik mijn bikinilijn liet harsen!)

Schaamhaar hoort bij vrouwen, stelt O’Toole. Het is vrouwelijk en acceptabel. Net als haar op je benen en onder je armen. En onze dochters hebben er baat bij als wij ze dat laten zien. Zodat ze zich niet direct gaan schamen als straks in de puberteit komen en een spriet onder hun arm ontdekken. En zodat ze zich niet – als ze zestien zijn – verplicht voelen naar een waxbar te gaan. Stop met ontbossen, omarm de begroeiing.

Let’s face it. It’s the year of the bush!

*Amerikaanse cijfers

Meer lezen? Op www.esthervuijsters.nl gaat het vandaag over het saunabezoek zélf.
Foto is van http://www.trouwen-bruiloft.nl/

One thought on “Weg met de ontbossing!

  1. Nou, persoonlijk vind ik het prettiger om daar beneden geen haar te hebben en laseren is daar n heel afdoende methode voor, die stuk minder pijnlijk en permanenter is dan waxen (nee, geen aandelen daarin). Veel hygiënischer, vooral eens per maand (if you know what i mean). Oksels en benen laat ik rustig behaard in de winter, maar met de warmte is het toch fijner om daar ontbost te zijn, omdat ik t gewoon niet mooi vind. En ik ben echt geen modepopje, gebruik niet eens make-up, maar voor mij hoeven die bossages niet tentoongesteld.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s