Dat boek is nu gesloten (De val van Tenpages.com)

Tenpages.com, hét online platform voor (beginnende) auteurs, heeft het niet gered.

2000 aandelen

Twee jaar geleden plaatste ik de eerste tien pagina’s van mijn boek Je kan er maar beter om lachen op TenPages.com. De bedoeling: 2000 aandelen verkopen, dan zou mijn boek worden uitgegeven door een ‘gerenommeerde’ uitgever. Lezers van mijn columns en blogs – maar ook onbekende weldoeners – kochten massaal aandelen.

Je kan er maar beter om lachen!Binnen drie weken was het boek ‘uitverkocht’. Samen met Tenpages.com voerde ik gesprekken met House of Books en Karakter (en al eerder met Sijthoff) waarbij de boodschap steeds dezelfde was: “We vinden je een leuke auteur, maar je hebt het verkeerde boek geschreven.” De een wilde dat ik er een thriller van zou maken, de ander een soort literaire smartlap.

“Schrijf eerst maar een ander boek!”

Kill your darlings

Maar ik kon toch niet zomaar een ander boek schrijven? De aandeelhouders hadden ingezet op dít boek, op deze synopsis en deze opzet. Een boek met humor, gebaseerd op de blogs die ik de afgelopen vijf jaar schreef. Dan kon ik daar toch niet zomaar een thriller van maken? En wie moest ik dan in hemelsnaam (laten) vermoorden? Mijn man? Ook een manier om het principe van Kill your darlings toe te passen.

Kleine uitgever

Uiteindelijk koos ik voor een kleine uitgever die mijn boek wél zag zitten. We gingen aan de slag en het resultaat mocht er zijn. Maar toen kwam toen het volgende probleem: zo’n kleine uitgever heeft macht noch middelen om zo’n boek in de boekhandel te krijgen. Geen folder, geen mogelijkheid om te onderhandelen. Niets.

Ik had eigenlijk nog mazzel

Het boek verkocht uiteindelijk aardig. Mijn ‘bekendheid’ als blogger en columnist waren in mijn voordeel maar het was – al met al – niet helemaal hoe ik me het had voorgesteld. Bij andere TenPages-auteurs was het probleem nog groter. Soms vónden ze niet eens een uitgever. Ook geen kleine. Hierop besloot TenPages.com  zelf boeken uit te gaan geven, waardoor het platform in feite een soort gesubsidieerde vorm van eigen beheer werd.

“Het idee was mooi maar de ‘gerenommeerde’ uitgevers zaten helemaal niet te wachten op fröbelende auteurtjes met een zak geld!”

Ondertussen hadden ze bij Tenpages.com last van de recessie. Ze hadden het economisch klimaat niet mee, ze hadden de boekhandels niet mee en ze hadden vooral de (grote) uitgevers niet mee. Dat was míj in elk geval wel duidelijk.

De val van Tenpages.com

En dus viel het doek. Jammer. Heel jammer, voor alle mensen daar die geloofden in het platform en er zo hard voor hebben gewerkt. Jammer ook voor investeerders en auteurs die nu hun geld kwijt zijn. Jammer, met andere woorden, voor ons.

Samenvattend?

De kloof tussen het crowdfunding-ideaal en de harde uitgeversrealiteit was gewoon te groot. De brug Tenpages.com niet sterk genoeg. Dit verhaal is afgelopen. Maar de vraag blijft: wie beslist er nou eigenlijk in boekenland?

Meer lezen? Op www.esthervuijsters.nl gaat het vandaag over de perverse prikkel van de Blogger.

3 thoughts on “Dat boek is nu gesloten (De val van Tenpages.com)

 1. Jammer, maar je hebt het mooi wel gedaan! Je boek was er, en is er. Dat blijft.
  Met andere woorden: het doek is gevallen, maar je boek staat nog overeind (in vele boekenkasten).

  Like

 2. @Esther, leuk dat je een blogpost hebt geschreven over TenPages.com.
  Graag nuanceer ik wel het gedeelte: ‘Soms vónden ze niet eens een uitgever. Ook geen kleine. Hierop besloot TenPages.com zelf boeken uit te gaan geven, waardoor het platform in feite een soort gesubsidieerde vorm van eigen beheer werd.’ Dit is niet het geval: we hebben nooit een boek van een beginnende auteur zelf uitgegeven, elk boek is (of zou worden) bij een uitgeverij ondergebracht.
  We hebben wel, omdat beginnende auteurs inderdaad gemiddeld genomen te weinig (en steeds minder) bleken te worden ingekocht (en verkocht) door de boekhandel, en dus te weinig opleverden, besloten om ons bedrijfsmodel aan te passen.

  Daarbij was de eerste stap de lancering van ‘Specials’ afgelopen zomer: boeken die we zelf uitgeven, van bekende auteurs, met ipv een percentage van de boekverkoopopbrengst, een product (bijv. het boek) in ruil voor je support als gebruiker. Om de volledige switch naar een nieuw, meer sustainable verdienmodel (dus bestaansrecht als bedrijf) goed te kunnen maken was er externe financiering nodig, maar het is helaas niet gelukt die aan te trekken.

  Dat voor zover wat aanvullende toelichting. Verder overigens een leuke blogpost en inderdaad vinden wij het (vanzelfsprekend) ook uiterst vervelend, voor alle betrokkenen en doen we ons best om snel e.e.a. af te wikkelen.

  Gelukkig is jouw boek al beschikbaar, dan kunnen er veel mensen van genieten want het is zeker de moeite waard!

  Valentine vd Lande, oprichter/directeur TenPages.com

  Ps @SaschaOppenberg van onze uitgeefmanager begreep ik dat er wel degelijk inhoudelijke suggesties zijn gedaan voor het herschrijven, maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat de auteur de exacte invulling daarvan zelf doet, zodat het zijn/haar boek blijft. Het is natuurlijk nooit leuk om het te moeten verbeteren, maar het is wel zeer gebruikelijk dat een redacteur – zelfs bij zeer ervaren, veel gepubliceerde auteurs – diverse structurele suggesties doet om het boek beter (verkoopbaar) te maken.

  Like

 3. Hoi Valentine, dank je voor je reactie. En voor je toelichting. Dat stukje met die specials heb ik inderdaad wel meegekregen, dat had ik wel even kunnen vermelden. En dat die externe financiering (op het laatste moment) mislukte dat had ik uit de mail begrepen. Goed dat je het even hebt aangehaald.
  Het blijft jammer, voor alle betrokkenen en ik wens jou heel veel sterkte met het afhandelen van alle zaken.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s