Je salaris? Minder intiem dan je seksleven!

Ik sta in de fabulous MAMA van deze maand.

Met mijn hoofd én mijn inkomen. En dat verbaast kennelijk een heleboel mensen. Nou ja, dat hoofd niet natuurlijk, dat zien ze wel eens vaker voorbij komen. Maar dat ik mijn inkomen op straat gooi.

En nu ben ík dus verbaasd dat anderen daar verbaasd over zijn.

Perverse prikkel

Het zal wel te maken hebben met mijn financiële achtergrond. Ik ken als geen ander de voordelen van het transparant-zijn. Vorige week heb ik daar nog over gesproken. Ik was te gast bij de opleiding Bloggen is NETwerken van Sanoma. Ik maakte deel uit van een panel (als blogger) en we spraken onder andere over verdiensten. Ik verwees naar de blog die ik eerder schreef over dit onderwerp ‘de perverse prikkel van de blogger’ en riep dat commercie en schrijven over het algemeen prima samengaan. Je moet er alleen open en eerlijk over zijn.

Praten over je salaris

Dat je niet precies tot op de euro wil (of kan) zeggen hoeveel je ergens aan verdient, dat snap ik wel. Dat vinden ook niet alle opdrachtgevers en werkgevers even leuk. Maar ‘een gemiddelde’ tussen ‘zus’ en ‘zo’ en dan ‘ongeveer totaal bruto’, zeker wanneer je zoals ik meerdere inkomenscomponenten hebt, dat is toch geen probleem? Praten over je salaris? Minder intiem dan je seksleven hoor. Tenminste, dat vind ik.

“Een gemiddelde tussen zus en zo.”

Een lezeres mailde me dat ze – naar aanleiding van het stukje in fabulous MAMA – eindelijk met haar collega over haar salaris heeft durven praten. Dat die collega dat helemaal geen probleem vond en dat ze nu met nog meer plezier naar haar werk gaat. Super toch? Een ZZP’er op Twitter riep dat hij al jaren pleitte voor ‘open tarieven’. “Veel makkelijker bij nieuwe opdrachten.” Ik bedoel maar.

Mijn man is ook niet gek

Eerlijk over geld. Dat ben ik altijd geweest, dat vind ik logisch. Ik ben niet iemand die de aankopen wegmoffelt en dan aan haar man vertelt dat ze ‘alleen maar’ een zwart T-shirt heeft gekocht. Hij is niet achterlijk en zo wil ik hem ook niet behandelen. Bovendien, als ik mijn kinderen de waarde van geld wil laten kennen, zou ik dan niet éérst zelf het goede voorbeeld moeten geven? (Niet dat mijn kínderen alles hoeven te weten, maar dat is een ander verhaal en dat komt vast nog wel eens in een andere blog ter sprake.)

En jij?

Goed. Open en eerlijk dus. Ik vind het belangrijk. En jij? Ben jij eerlijk over geld? Zeg jij wat je verdient als iemand je erom vraagt? En waarom wel/niet? Ik ben benieuwd. (Ik ben namelijk erg nieuwsgierig, ook daar ben ik eerlijk in!)

Meer lezen? Op www.esthervuijsters.nl staat vandaag weer een leuke cadeautip!

5 thoughts on “Je salaris? Minder intiem dan je seksleven!

 1. Dit heeft niks te maken met wel of niet eerlijk zijn. Dit heeft te maken met wel of geen privacygrenzen kunnen respecteren en hanteren.

  Als je zonder partner leeft en echt per se alles wil delen (maar waar is dat voor nodig?) dan kan dat nog wel. Maar als je met iemand samenwoont zul je je toch echt aan bepaalde grenzen moeten houden. Geldzaken zoals inkomen, woonlasten en beslissingen die je neemt hebben dan tenslotte ook betrekking op de ander. De privacy van je partner zul je toch echt moeten garanderen.

  Like

 2. Hoi Sarah, het ‘eerlijk zijn’ gedeelte gaat, wat mij betreft, vooral over het schrijven van gesponserde stukken (zie link de perverse prikkel van de blogger) waarin ik stel dat je advertorials als advertorials neerzetten.En uiteraard moet ieder voor zich weten wat hij of zij wel of niet vertelt, het verbaast me alleen dat veel mensen zo geheimzinnig doen over wat ze verdienen. De privacy van een ander moet je uiteraard respecteren maar ik zie niet in waarom een partner er een probleem mee heeft als jij je inkomen deelt.

  Like

 3. “Delen” niet letterlijk natuurlijk, want zó ‘open’ ben ik nou ook weer niet. 🙂

  En die eerste zin moet zijn: “Waarin ik stel dat je advertorials als advertorials moet neerzetten.”

  Like

 4. Wij waren er ook altijd heel open in maar op een gegeven moment werd ons inkomen zo hoog dat het niet meer verstandig was om er open over te spreken. Ook doordat sommige mensen soms vervelende opmerkingen maakten. Nu zijn we dus niet zo open meer over dat soort zaken.
  Maar blijf wel altijd nieuwsgierig naar het inkomen van andere mensen 😉

  Like

 5. Ik ben eigenlijk nooit open over mijn inkomen, ik zeg altijd alleen maar dat het belachelijk laag is en klaag daar al minstens een jaar steen en been over, haha! Een bedrag noem ik niet, ik vind het gewoon te gênant! Er zijn maanden dat ik er zelfs op moet inleveren… 😦

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s