De wereld in 2050

We gaan een gitzwarte toekomst tegemoet, dat kan niet anders, aldus een recent artikel in NRC Next.

The Circle

Het is niet de mening van de schrijvers, staat verderop in het artikel, maar het beeld dat wordt geschetst in de boeken (zoals The Circle van Dave Eggers) en films (Elysium met Matt Damon). De schrijvers nuanceren: “Je zou er bijna door vergeten dat er misschien wel een minder duistere, of zelfs betere versie van de wereld zoals we die nu kennen in het verschiet ligt.”

De wereld in 2050

Het artikel in NRC next is geschreven naar aanleiding van de presentatie van een onderzoek naar de wereld in 2050. Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) (gefinancierd door bedrijven en de overheid) ‘voorspelt’ problemen maar ziet ook kansen! Als we ouder worden kunnen we langer werken, robots nemen niet alleen werk over maar creëren ook werkgelegenheid. Niets is onoverkomelijk. Als we het grote verband maar zien.

Mijnbouw op de maan?

De schrijvers van het artikel in NRC Next zetten vraagtekens bij de uitkomsten van het onderzoek. Wat levert het op? In eerdere onderzoeken van STT is over nieuwe ontwikkelingen gesproken die nu al beteugeld moeten worden. Mijnbouw op de maand had er in 2000 wel zo onderhand moeten zijn, iemand daar al iets over gehoord?

Het jaar 1 voor Christus

De toekomst kent vele facetten en blijkt lastig te in kaart te brengen. De wetenschap is niet van gisteren en wie roept dat het misgaat met ‘de jeugd van tegenwoordig’ moet weten dat Ovidius hetzelfde al zei  in het jaar 1 voor Christus. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, hebben we toch nog iets geleerd van de bankencrisis.

Lekker vaag

Met de Horizonscan 2050 wil STT vooral ‘bedragen aan het maatschappelijke debat over toekomst’. Ze zijn geen ‘voorspellers’, de publicatie schets ‘mogelijke’ toekomstbeelden. “We weten niet hoe Nederland er in 2050 uit ziet.” En: “De toekomst is onzeker; open maar niet leeg.” Onze toekomst zal mede bepaald worden door de grote maatschappelijke uitdagingen die nu voor ons liggen. Tjonge. Deze ‘mogelijke’ toekomstbeelden kan mijn dochter van elf ook nog wel bedenken.

“Als er iets is dat het verleden leert is het dit: ga door. Ga door en maak van de toekomst nog meer verleden.” Schreef Herman Brusselmans. Ik zeg meer geld naar schrijvers. En iets minder naar vage onderzoeken.

Plaatje vond ik hier. Meer lezen? Op de hoogte blijven van leuke acties? Like mijn Pagina op Facebook!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s