Jij hebt het leuk? Ik heb het leuker! (aka de Facebook Flow)

Goed nieuws! Blije facebookvrienden maken tóch gelukkig!

Een wolk van een baby, een paar geslaagde pubers en een vrolijk jurkje voor de Midzomer-kinderboekenborrel. Als ik mijn tijdlijn moet geloven dan heeft iedereen er zin in. Ook al regent het pijpenstelen, gaan je vrienden uit elkaar en is de crisis nog lang niet voorbij.

Blije verhalen

Lange tijd werd gedacht dat al die überblije facebookverhalen de gemiddelde gebruiker geen goed deden. We zouden massaal in de stress schieten bij het zien van al die gelukkige gezinnetjes, fijne relaties en ‘o-wat-heb-ik-toch-een-leuke-baan’-posts. We zouden er zelfs depressief van worden!

Verrassing!

Niet dus, blijkt nu. Onderzoekers van de Cornwell Universiteit, de Universiteit van Californië en Facebook ontdekten hoe algemene emoties in post en status-updates je humeur kunnen beïnvloeden. De studie wijst uit dat die soms jaloersmakend positieve berichten een gunstig effect hebben op onze gemoedstoestand! “Want”,  zo stellen de onderzoekers, “naarmate we meer leuks te lezen hebben, gaan we zelf ook positiever posten!” En negatieve berichten, zorgen op hun beurt voor negatieve verhalen. Waarvan akte.

Hoe het onderzocht werd

Het onderzoeksteam selecteerde 689.003 willekeurige Facebookgebruikers en manipuleerde hun tijdlijnen. Sommigen kregen meer positieve berichten van vrienden te zien op hun pagina, anderen juist meer negatieve. Gebruikers met verminderd positief nieuws, gebruikten meer negatieve woorden in hun eigen berichten op het sociale netwerk.

Dus, jubelde men al snel, goed nieuws leidt tot méér goed nieuws! Wát een goed nieuws! Positieve berichten hebben een gunstige invloed op onze gemoedstoestand. Vooral doorgaan dus, met het oppoetsen van je leven. Vertel maar hoe fantastisch het met je gaat, je helpt er je vrienden mee!

Ik? Ik zit in een Facebook Flow!

Right. Nou, ik geloof er geen bal van. Het is gewoon de Facebook Flow. Daar gaan we massaal in mee. Wáár die dan ook heengaat. Als iedereen om me heen zeurt over zijn werk dan heb ik ook nog wel wat te zeuren. En heb jij vervelende kinderen? Wat dacht je van de mijne?! Gedeelde smart is immers halve smart. Als daarentegen een vriendin vertelt hoe leuk haar man is, dan wil ik niet onderdoen. Mijn man is namelijk ook héél leuk! En heb jij een fijn huis? Moet je het míjne eens zien! Heerlijk!

Overcompensatie, dat is wat de onderzoekers hebben gezien. Positieve facebookberichten hebben géén positief effect op je humeur, ze maken jaloers. We willen het alleen niet toegeven! Wat we willen is meegaan met de massa en niet onder willen doen.

Jij hebt het leuk? Ik heb het leuker.

One thought on “Jij hebt het leuk? Ik heb het leuker! (aka de Facebook Flow)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s