The Killer Fungi & andere hersenparasieten

Horrorfans opgelet!

Zombies bestaan écht. Om ze te vinden moeten we weliswaar afdalen naar het rijk der insecten maar hè, het verhaal is er niet minder mooi om.

Het is waar, voor sommige soorten mieren is een zombieaanval een reële dreiging. De schuldige? Een gevaarlijke schimmel, de Ophiocordyceps unilateralis (ook wel bekend als The Killer Fungi).

parasietHoe het werkt?

Als een mier iets verkeerds eet, komen de sporen van de Killer Fungi zijn lichaam binnen. De schimmel infecteert het brein van de mier waardoor zijn gedrag verandert. Als een willoze zombie klimt de mier naar een plek waar de schimmel zich het best kan verspreiden, zet zich daar stevig vast met zijn kaken en… sterft.

Zombie-attack!

Vervolgens groeit er een lange staak uit zijn kop (ieuw, ieuw, driewerf ieuw!). Uit deze staak komen weer nieuwe sporen, die op hun beurt weer andere mieren besmetten. Zo kunnen hele mierenkolonies vernietigd worden!

Mierensnatchers

Gelukkig hebben ook mieren zo hun superhelden die – zoals het een goede zombiefilm betaamt – doen wat ze kunnen om verdere verspreiding te voorkomen. Sommige mieren herkennen het gedrag van een geïnfecteerde soortgenoot. Als er een mogelijke zombie ontdekt wordt, brengt Supermier hem zo snel mogelijk naar een afgelegen plek, voor hij echt gevaarlijk wordt.

En zo weten de Mega Mindymier, Supermier en Spidermier in sommige gevallen de zombie-Apocalyps tijdig te voorkomen!

Hersenparasieten

De Killer Fungi dringt soms ook het brein van andere insectensoorten binnen. Voor mensen is hij ongevaarlijk. En ben je nog niet uitgehorrord? Er bestaan nog véél meer soorten hersenparasieten. Kijk hier maar eens. Veel leesplezier!

Meer lezen? Op www.esthervuijsters.nl kan je de uitzending bij SBS van ons gezin in Avonturenpark Hellendoorn bekijken!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s